Скъпи братя, мюсюлмани, нека във всеки дом има здраве, мир

...
Скъпи братя, мюсюлмани, нека във всеки дом има здраве, мир
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Скъпи братя, мюсюлмани, дано във всеки дом има здраве, мир и благополучие и освен празничните, само че и делничните дни, бъдат изпълнени с доста наслада и шанс.

Нека всички дружно да продължим да бъдем образец за приемливост и взаимно почитание. Честит празник!

Мюсюлманското изповедание чества Рамазан байрам в три следващи дни – 23, 24 и 25 май.

Рамазан е деветият месец от ислямския календар – свят месец за близо 1,8 милиарда мюсюлмани в света и време на отдаденост на живота в общността. По време на свещения месец е наложително всеки здрав мохамеданин да пости от зори до залез.

Заради противоепидемичните ограничения в изискванията на пандемия от COVID-19 обаче молитвите пред джамиите ще бъдат по-различни. Преди няколко дни, на среща в Министерски съвет, министър председателят бойко Борисове и основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи се схванаха байрамският намаз да е навън.

Мюсюлманският празничен календар е построен върху лунния годишен цикъл. Всяка последваща година празниците трансформират своето настъпване с 11 дни напред, честването им не е закрепено с точна дата или сезон. Централно място в тази система заемат едномесечният пост и двата байрама – Рамазан и Курбан. През 2020 мюсюлманското изповедание чества Курбан байрам на 30 и 31 юли и Рождението на Мохамед – 28 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР