Скъпата ни Родина продължава безогледно да бъде замърсявана, а нашите

...
Скъпата ни Родина продължава безогледно да бъде замърсявана, а нашите
Коментари Харесай

Ревизоро: Подложен съм на силен натиск заради бизнесмени

Скъпата ни Родина продължава необмислено да бъде замърсявана, а нашите сънародници са принудени да дишат най-мръсния въздух в Европа. В същото време голям брой неправителствени организации са заспали зимен сън пред големия проблем с околната среда. По тези въпроси БЛИЦ потърси мнението на екоминистъра Емил Димитров. Ето по какъв начин Ревизоро отговори на въпросите на шефа на медията Ивайло Крачунов.

-Г-н Димитров, докога България ще е първа в класацията за най-мръсен въздух в Европа? - Дотогава до момента в който нашите политици и предприемачи не решат, че природата е по-важна от облагите и спазването на регламентите и законността.

- Тежка година беше отиващата си 2020 година Имахме инструкции от прокуратурата да прекратим целия незаконен импорт на РДФ боклуци в България. Връщахме кораби, преглеждахме разрешителни. Само за 45 дни успяхме да овладеем обстановката. Но в това време вносителите на останалите първични материали, които се внасят в България след въвеждането на новите правила се пробват да избягат от контрола или да намерят метод контрола по границите да бъде свален. Ние въведохме система за авансово обявяване за вноса на боклуци в нашата страна, с цел да можем да го направляваме. Същото вкара и Национална агенция за приходите за всички рискови акцизни артикули, които влизат в България от Европа и от трети страни. При нас срокът за предварителното обявяване е единствено един ден, а при Национална агенция за приходите е няколко дни.

Опитите на България да бъде превърната в боклукчийското кошче на Европа не стопират! Съвсем скоро ще оповестя лист на всички, които оказват помощ за контрабандното внасяне, покровителстване или нерегламентирано внасяне на боклуци у нас.

- Преди месец изразихте безпокойство, че братя Бобокови желаят да си върнат лиценза за импорт на боклуци. Възможно ли е това да се случи?

- Опитите на " Монбат " да внася нови известия за импорт боклуци не са спирали. Банки, политици, посланика на България в Берлин, Търговско-промишлената палата и други лица непрекъснато ми пишат и ме питат - за какво преча на бизнеса на " Монбат ". Всички тези хора са подведени, че някой пречи на законен бизнес в България. Когато им покажа фотоси и им опиша защо става дума на мига не помнят за това, което са желали.

И ще ви дам един образец - предприятието " Монбат " до 2014-15 е имало контракти в България и Румъния, по-късно всичките боклуци, които са генерирали са останали в България, а нищожно количество е отишло в чужбина.

В същото време 7 тона рискови боклуци са предоставени на Министерство на околната среда и водите да се грижим за тях. Нямаме подобаващи машини за преправка на боклуци, ние не сме дружество. На всичкото от горната страна това би било непозволена държавна помощ за частна компания. Това е неприемливо и аз няма да го разреша! Намираме противозаконни сметища в Лом, Русе, Кремиковци, Червен бряг, Шумен и други обитаеми места. Кметовете споделят, че някой е направил планина от боклуци, а ние би трябвало да се грижим за тях. Намираме боклуци в някогашни ТКЗС-та, свинарници, фабрики, даже в центъра на Плевен. Въпросът, който стои пред нас е какво вършим с отпадъците? Би трябвало " Монбат " да ги почисти, а желае да внася още и още.

- Как ще бъде позволен въпросът с противозаконните сметища?

- Ще продължим да търсим рискови боклуци по ниви и кариери. Не приказваме за супер специфичен хай бизнес, а за изкупуване на остарели батерии. Но шлаката и сепараторите в последна сметка би трябвало да се обезвредят, а те са пръснати из цялата страна. Кметовете ме питат по какъв начин да се оправят с този проблем, откакто не доближават хора и запаси, а също така не е и тяхно обвързване. Огромното ми терзание е, че това което се е случило в Северна България може да се е случило в Южна България. Постоянно получаваме сигнали за рискови боклуци от села и градове, в това число и за Пловдив и покрайнините. Депа от битови боклуци има на десетки места. Сигнализират ни, че камиони изсипват шлаки, че основите на градежите са запълнени с олово. Всичко това отива в почвата и водите и има заплаха от замърсяване на природата и водите. Ако това, което се е случило в Северна България, се е случило и в Южна, ще е доста неприятно. Ние като министерство на Околната среда и водите не сме филиал или спонсор на " Монбат "! Ние сме държавна конструкция, а всеки ден вървим на инспекции. Но сигналите, които постъпват при нас са основателни и съпроводени с доказателства и фотоси. Ако информацията в сигналите е същинска изниква въпроса - България би трябвало ли да е кофа за отпадък на акумулаторни боклуци? Тази година страната даде 40 милиона лв., с цел да може 1000 тона отровни пестициди да се изнесат във Франция и да се обезопасят. В същото време ние се занимаваме със 7000 тона пестициди, които са открити до момента в Северна България. По-всяка възможност има такива и в Южна България. Докога ще го поносим? Аз съм споделил, че " Монбат " може да работи, само че в случай че си обезвреди старите боклуци. Както не участваме в облагите, по този начин не желаеме да участваме в разноските. Как като министър да подпиша тази активност да продължи, без значение от натиска, който ми оказват? Заплашват ни със стачки, с цел да могат 100 души да работят, то би трябвало ли цяла България да е нечиста. Силно съм обезпокоен за Южна България.

- Ще предприемете ли инспекции в Южна България?

- Непрекъснато вършим инспекции. За да няма обязаност взимаме екипи от Северна България и ги пращаме в Южна. От София пращаме хора в Пловдив, от Русе в Пловдив и от Търново в Пловдив единствено и единствено, с цел да отговорим на упованията. Това ни натоварва извънредно в пандемията. Аз като министър няма да разреша този напън да продължи и ще го потвърдя!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР