Скъпата командировка на подалата вече оставка зам.-министърка Росица Димитрова, случила

...
Скъпата командировка на подалата вече оставка зам.-министърка Росица Димитрова, случила
Коментари Харесай

Церебралната парализа на властта

Скъпата командировка на подалата към този момент оставка зам.-министърка Росица Димитрова, случила се до момента в който майките на деца с увреждания не престават палатковия си лагер, е, по думите ѝ, дребнотемие.
Има хора, които не могат да изживеят фрустрацията от разминаването сред полет в първокласна първа класа до Ню Йорк и митинг за деца с церебрална парализа. Тези хора по предписание са във властта. Изглежда това е изискване да се озовеш във властта изобщо: да удариш някакъв таван на дебелокожието, да си потвърдено безчувствен. В онази приказка за стълбата на Смирненски става по този начин, че със всяко последващо ходило младият момък последователно губи сетивата си. Съмнявам се, че към този момент даже и това е правилно - множеството политици са прогонили морал и емпатия още на входа, някъде в кариерното раболепство в посредствените юношески партийни структури.
В България съществува публичен контракт, в който, вместо наложителни цивилен връзки, са вписани няколко знаменателни и брутални фрази. Пише следните работи: " Да ми се махат от главата ", " Да разтуряме седянката ", " Да не изпадаме в дребнотемие ". Това, че властта не демонстрира емпатия към проблемите на назначилия я народ, е ясно: по-интересното, е че тя изпитва и особена скука таман към тези проблеми, те са някакви обструкции, които пречат на безоблачните години на благополучие, които министерският пост подсигурява. Готовността да декласираш всеки проблем като дребнотемие е изумителна; тук церебралната парализа като метафора за властта е настойчива - цели лобове, в които би трябвало да протичат съчувствието и грижат не работят. Това се прояви предстоящо на най-високото равнище - вицепремиерът Валери Симеонов да вземем за пример е на мнение, че не е работа на майките да наблюдават какъв брой пари харчи министър за полети. А дали е работа на Валери Симеонов да бъде вицепремиер, в действителност? Не счупи ли това държавно управление същият предел на толерантност, който преди време стигна кабинета " Орешарски "?
Впрочем, дълбокото съмнение е, че Росица Димитрова продължава да не схваща цялостната схизма сред длъжността ѝ, и метода, по който я осъществя. Единствените скрупули, които нормално изпитва човек в сходна обстановка, е че се е прецакал, че е изпуснал скъпоценния си пост, че досадните медии излишно са раздухали работата и по какъв начин хубаво е можело всичко да стане без да се схваща много-много. В такива моменти човек е изключително изтерзан, че други не престават да крадат, а ти към този момент не можеш - това е толкоз отвратително. Както самата тя сподели - била " сготвена ". Една нещастна жена и една кофти рецепта. А вие протестирайте.
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР