„Скандиранията не ме накараха да се усъмня в себе си”,

...
„Скандиранията не ме накараха да се усъмня в себе си”,
Коментари Харесай

Интервюто с Мората: Няма Атлетико без Симеоне

„ Скандиранията не ме накараха да се усъмня в себе си”, твърди Алваро Мората. И тогава, и още повече в този момент той е уверен, че идването му в Атлетико Мадрид ще е фундаментален ход за триумфа на неговата кариера, откакто към този момент познава живота в огромни клубове в Испания, Италия и Англия. Набързо накара радикалните почитатели на „ дюшекчиите” да не помнят предишното му с голове и старателен труд, та през днешния ден те гледат нему като на един от своите. Следващия сезон би трябвало да направи нова крачка напред.

- Изминаха няколко месеца от идването Ви тук. Каква равносметка си прави Алваро Мората?

- Истината е, че освен в състезателен, а и в персонален проект съм доста благополучен поради това в какъв клуб пристигнах и по какъв начин се държат с мен хората… което не беше елементарно първоначално поради събитията. Знаех, че би трябвало да приказвам малко и да се трудя доста. В екипен проект можехме да сме по-добри в няколко мача и в този момент да приказваме за други неща. Но сезонът към този момент завърши, би трябвало да мислим за идващия. Много съм благополучен тук и се надявам да мога да остана.



- Когато казвате, че не е било елементарно, да не би да си спомняте за скандирането „ По-малко Моратавци, повече Борха Гарсесовци”? Това накара ли Ви да се съмнявате в решението си да дойдете?

- Не съм се съмнявал в никой миг. Бях се обрекъл на клуба, на президента, на тренера… Преди много години към този момент бях споделил пред пресата, че съм се настроил в главата си да играя за Атлетико и ще направя всичко допустимо да го сторя. Едно лято бях доста близо, само че тогавашният ми клуб не изиска да ме продаде, та трябваше да остана там и завоювах трофеи… Но към този момент бях приказвал с тренера и бях квалифициран за Атлетико, при все това знаех, че е доста мъчно поради предишното ми. Има неща, които не могат да се изтрият, и би трябвало да се трудиш, с цел да опиташ да промениш хорското мнение. Можех да вкарам повече голове, само че не го сторих поради условия отвън мен. Можехме да спечелим повече мачове… Аз се борих с всичките си сили и ще продължа да го върша, до момента в който играя тук.

- Тръгват си две съществени фигури като Диего Годин и Хуанфран. Какво губи съблекалнята с това?

- Отвъд чисто спортното, Атлетико губи две огромни персони отвън терена, двама водачи. Легенди, само че и същински хора. Те ми помогнаха в действителност доста и скърбя, че не мога да играя още с тях. Изживях сложни моменти като в Торино, а точно тогава избуяват огромните персони, първенците. Те са такива, както и Коке, Антоан Гризман. Излязоха да поемат стрелите за всички нас, а това илюстрира чудесно всичко, което са създали за този клуб.



- Вие сте добър другар на Коке. Виждате ли го да поема това водачество върху своите рамене?

- Коке е роден за това. Беше единствено въпрос на време. Ако всичко върви добре откъм травми, той ще приключи кариерата си като играча с най-вече мачове и титли в историята на Атлетико. Радвам се доста, тъй като преди 10 години тръгнахме дружно. Тогава се виждаше неговият темперамент, реакцията му при компликации и човек просто знаеше, че един ден той ще е капитанът на Атлетико.

- Онези, които досега носеха по-малко от тежестта, би трябвало ли да пристъпят с крачка напред идващия сезон?

- Ред е и на мен, и на други играчи да го сторят – освен в играта, а и в съблекалнята. Ако ще и неотдавна да си тук, можеш да предадеш на съиграчите си това, което съставлява Атлетико и което му е нужно за трупане на победи и купи. Щеше ми се обаче да играя повече с Годин, с Хуанфран, с Филипе Луиш.

- Виждате ли се още веднъж в борба с Барселона и Реал Мадрид при толкоз напускащи фигури?

- Ние сме надъхани при мисълта за бъдещето. Промените от време на време са сложни, но носят и положителни неща. Трябва да задържим ядрото, да имаме здрава съблекалня, да имаме връзка с публиката и да сме задружни. В последните години Атлетико направи скок във всички връзки. Сега наподобява елементарно, но да се бориш с Барса и Мадрид не е фасулска работа. Да си втори в Ла Лига при прехвърлянията и бюджетите на други клубове… Ние също си имаме доста способи за реализиране на триумфи, ще имаме прехвърляния, ще имаме бюджет, така че няма опрощение да не сме в битката за трофеите. Не единствено в Испания, а и в Шампионската лига.



- Очаквахте ли удара от сбогуването на Гризман?

- Е, това си беше отворена опция поради случилото се в предишното. Не е въпрос дали си го очаквал, или не. Ако си вътре в съблекалнята, виждаш протичащото се и знаеш, че опцията за това я има. Единственото, което можем да сторим, е да уважим решението му и да го подкрепим. Той бе един от най-хубавите футболисти в историята на клуба и даде доста на Атлетико. Лично към мен той се отнасяше отлично. Пожелаваме му всичко най-хубаво в бъдеще, с изключение на когато играе против Атлетико, несъмнено.

- Вие сте играл в Реал Мадрид, Челси, Ювентус. Стресира ли Ви поемането на отговорността да вкарвате головете на Гризман?

- Това е отговорност, само че освен откъм броя голове. Нападателите кардинално работим за това да вкарваме допустимо най-вече голове. Стъпката е друга – не на терена, а в съблекалнята. Ако си значим в съблекалнята, поемаш отговорности. Трябва да си още по-отдаден във всяка една подготовка, в никакъв случай да не се отпускаш, да си още по-сериозен. С това не споделям, че до момента не съм бил. Когато на подготовка някой се отклони от правия път, виждаш по какъв начин капитаните са съществени и го стягат. Това би трябвало да осъзнаят идващите нови – че не трябва да смъкват гарда и за секунда. Ако го реализираме, тимът ще побеждава, а това е значимо, с цел да изпъкват нападателите.

- Как изживявате в съблекалнята сбогуването с толкоз доста основни фигури?

- В Испания може и да не четеш пресата, но когато отиваш на ресторант, хората те наобикалят и те разпитват. Има доста „ улични журналисти”, които си мислят, че сме спортният шеф и знаем проектите на клуба. Ние в тима сме изпълнени с готовност, ще се построи боеспособен тим. Липсва ни шанс и схващане на дребните елементи, които са нужни за спечелването на Шампионската лига или Ла Лига. Тук не е като в Италия или Франция, където купата се печели с голяма разлика. Заради дребни нещица не спечелихме Ла Лига. Истината е, че Барселона се показа доста добре и има един футболист, който е дълги години на едно ненормално за индивидите равнище. Нашата работа е да създадем по този начин, че в случай че не станем първенци, да е единствено поради това, че те не са изпуснали точки. Не можем да си позволим да не дадем всичко от себе си и да не вземем оптималния вероятен за нас общ брой от точки.



- Смятате ли, че не се цени по достолепие второто място на Атлети зад Барса на Меси?

- Разбира се, че би трябвало да се цени 2-ро място в една от най-хубавите лиги. В страни като Франция или Италия не знаеш какво да отговориш, в случай че те питат за какво си втори, до момента в който ние до последно се борихме да спечелим и останахме в подножието на върха. Атлети в последна сметка постоянно е в челото и в случай че ни споходи повече шанс, ще имаме опцията да продължим да побеждаваме. Битката да се завоюват всички титли е доста изцеждаща, още повече в случай че нямаш необятна скамейка. Това се видя при доста тимове. Ако изградим добър състав за идния сезон, ще сме в борбата на всеки фронт.

- Виждате ли Диего Коща, който е Ваш добър другар, кадърен да обърне посоката си и още веднъж да покаже своята най-хубава версия?

- Да, вижда ми се доста квалифициран и доста имам вяра у него, пък и ми харесва да играем дружно. Диего Коща си е Диего Коща. Трябва да го опознаеш, с цел да го схванеш. Много незаслужено се подходи към него поради случилото се против Барселона и аз също го изживявам. Трябва да се схваща характерът на играчите – Диего е огромен човек и ослепителен състезател. Други не биха получили такова наказване за наставление. Нужно е да мине време и лятото ще послужи за започване от нулата и ново доказване. И на двама ни.

- Минаха два месеца от случилото се в Торино. Осъзнахте ли към този момент кое се обърка там?

- Много съм мислил за Торино, само че не би трябвало към този момент да се връщаме натам. Колкото и да го вършим, няма да го променим. На Юве се случи след това с Аякс същото, което и на нас – успокоиха се от резултата в първия мач. Ако прегледаш головете, си даваш сметка, че са ни вкарали три просто тъй като трябваше да ни вкарат три. Никой не си мислеше, че това е допустимо. Като се върнеш към ШЛ обаче, нито Аякс се виждаше отвън финала против Тотнъм, нито Юве навън против Аякс, но в този шампионат и един мъничък подробност те изхвърля. Ние имахме неприятната си вечер за сезона в Торино, това е огромната ни неточност, само че не можеш избра по кое време това ще те сполети. Ударът от Торино ще ни послужи да станем по-силни за в бъдеще.



- Атлетико без Годин, без Гризман може да се преглътне. Без Ел Чоло обаче?

- Трудно е, даже невероятно да си представиш Атлети без Диего Симеоне. Той е клубът! Оттук минаха голям брой играчи, но Атлетико постоянно е в борбата за трофеите след идването на Ел Чоло.

- Спечелихте два пъти ШЛ, а с Юве един път играхте и край. Какво липсва на този отбор да вдигне най-сетне бленувания от всички трофей?

- Ако знаех, щях да съм го споделил на тренера. ШЛ е общ брой от доста неща: шанс, превъзходство над останалите, футболни елементи. Всеки първенец е прекосявал трудности: дузпи, някой и различен подозрителен гол… Трябва да имаш идеалната година, най-много откъм шанс, и огромен тим.
Давид Медина, „ Марка”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР