Скандира се СДС - 20 пъти, Долу БКП - около

...
Скандира се СДС - 20 пъти, Долу БКП - около
Коментари Харесай

Скандирания: СДС - 20 пъти, Долу БКП - 15 - отчет за ръководството на БСП от 1990 г.

Скандира се " Съюз на демократичните сили " - 20 пъти, " Долу Българска комунистическа партия " - към 15 пъти... Преброяването е направено в обстойна информация за протест на Съюз на демократичните сили на 18 април 1990 година на площада " Св. Александър Невски ". Тя е от деня след събитието и е готова от Информационно-социологическия център на Висшия партиен съвет на преименувалата се дни по-рано от комунистическа на социалистическа партия. Документът е поместен в сборника на комисията по досиетата " Държавна сигурност и изборният развой (1944-1991) ".

Разглежданият протест на Съюз на демократичните сили е избран като " очебийно антикомунистически ", само че " по-зрял, спрямо предходните ". Лозунгите са доста по-малко, само че " тематично по-подбрани и по-умерени, в духа на новия имидж на опозицията ", регистрират партийните социолози. В документа се споделя, че ръководещата партия е упрекната в нарушение на споразуменията за равностойни предизборни условия за опозицията. Обръща се внимание, че ораторите не престават да я назовават " Българска комунистическа партия ", а новото име се споменавало единствено при упреци за бояджийство и измама.

В сборника са включени и информации с извадки от телефонни позвънявания до Висшия партиен съвет, озаглавени " Въпроси, отзиви и оферти, които заслужават нараснало внимание ". Те са показателни за настроенията измежду партийните членове преди изборите на 10 юни 1990 година Някои се тормозят от слабото противопоставяне на опозицията, ниското равнище на кварталните организации, слабата предизборна работа измежду работническата класа.

Тези въпроси и отзиви се изпращат до министъра на вътрешните работи Атанас Семерджиев и до Центъра по предизборна работа към висшето управление на Българска социалистическа партия, чийто ръководител е Любен Гоцев. И Семерджиев, и Гоцев са оповестени за сътрудници на Държавна сигурност.

До силовото министерство и до предизборния щаб стигат и рецензии, и упреци към партията. " Бива ли в нашия вестник да поместваме известия за великденска работа? Довчера ни караха да бъдем атеисти, а в този момент ни карат да вървим на църква. И във връзка известието, че партията ще финансира кино лентата за Ловеч и Белене. Откъде накъде нашият членски импорт ще отива за пропаганда срещу нашата партия. Не съм склонен. Предайте това. " Мнението е на член на Българска социалистическа партия от София.

 Заличаване на сърп и чук от фасадата на настоящето президентство.София, 1990 година
© "Изгубената България "

Заличаване на сърп и чук от фасадата на настоящето президентство.София, 1990 година

Партийци недоволстват от националната телевизия и националното радио, чиито излъчвания били " цялостни с нападки " към Българска социалистическа партия. " Защо не отстоявате малкия екран да демонстрира партийните мероприятия най-малко толкоз време, колкото отделя на опозицията... Защо не изобличите по най-безкомпромисен метод публицистите - всички те (с дребни изключения) минаха на страната на Съюз на демократичните сили. Те продадени ли са към този момент? На кого? Досега те къде бяха? Коя власт ги хранеше? Къде се хранят техните деца... Защо не помнят кой им оказа помощ да заемат тия места... ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Прочит на историята (238)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР