Скандинавският пазар е новата надежда на България за летния сезон.

...
Скандинавският пазар е новата надежда на България за летния сезон.
Коментари Харесай

Студеният полъх от Север

Скандинавският пазар е новата вяра на България за летния сезон. Полетите от нови дестинации на Север докараха през 2017 година в Бургас над 110 хиляди скандинавци. Дияна Колева-Георгиева и Георги Георгиев обаче са по-песимистично настроени за идния сезон. Те и тяхната туроператорска компания " Степ " се занимават със скандинавските туристи от 15 години. Планирането на визити там става в края на миналата година, тъй че все още съгласно тях ще има с към 15% спад на туристите, които употребяват услугите им тази година. Причината е пренасочването към други дестинации.

" За страдание на този стадий не можем да се конкурираме с Турция. Тя се завърна доста мощно на туристическия пазар след проблемите си през 2017 година Работят на ниски цени, мъчно бихме се конкурирали с тях по цена и качество ", споделя Георгиев.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Гости, които не можеш да обслужиш

" Степ " ООД е фамилна компания, която има и личен хотел със същото име в курорта. Хотелът е дребен, с 30 стаи и няколко жилището. В него отсядат най-вече англичани и скандинавци. Българските туристи са едвам към 5%. Продажбите стават доста преди началото на сезона. Още в края на 2018 година британските туристи към този момент са заели 10% от местата за идната година.

Най-силните години в историята на компанията са 2005 – 2007 година " Тогава в България скандинавските туристи, идващи проведено посредством туроператорски компании, бяха в пъти повече от в този момент ", показват Георгиеви. " Сега скандинавците идват у нас посредством три огромни интернационалните туроператорски компании, както и още няколко по-малки туроператорски компании, изяснява Стефан Георгиев. В най-хубавата в последно време година - 2017, " Степ " реализира растеж на скандинавските туристи от към 20% поради проблемите на турския туристически пазар. Още на идната 2018 година обаче равнищата на скандинавците се връщат на тези от 2016 година Очакванията на притежателите са през 2019 година спадът на тези туристи да продължи.

" Интересът на скандинавците към България за жалост не е огромен ", споделят от компанията. България е измежду страните, които получават относително ниски оценки от скандинавските туристи, сочат данните от интернационалните туристически организации.

По материална база, естествени дадености и качество на плажовете сме добре, само че изоставаме най-много по качеството на обслужване. Ниското равнище идва на първо място от неналичието на квалифицирани фрагменти за туристическия отрасъл, признават притежателите. " Правим всичко допустимо да подтикваме чиновниците, даже даваме по-високи заплати, в сравнение с можем да си позволим. Тази година тук-там възнагражденията на камериерките се подвигнаха двойно. Самият аз усилих възнагражденията на личния състав в фамилния ни хотел с 10% ", споделя Георгиев.

Тази рецесия за хора е все по-засилваща се в отрасъл, който обичайно не е прочут с високите си публични заплати. Преди години на изявленията за работа са се явявали 20 души за 3-4 места. Сега изявленията за работа няма, споделя Георгиев - претендентите са по-малко от предлаганите места.

Повече туристи, по-малко пари

Положителна наклонност съгласно притежателите на " Степ " е нарастването на броя на полетите на нискотарифните компании на летище Бургас. Благодарение на тези полети се усилва броят на туристите, които идват в България самостоятелно, без да употребяват услугите на туроператорските компании. Очаква се и растеж на британския пазар поради навлизането на нов огромен туропертор на българското Черноморие (Jet2).

Интересното е обаче, че в случай че през последните години хотел " Степ " бележи растеж на облагата си, предходната година записва спад от към 5%. Спадът е поради нарастването на разноските за заплати, на цената на тока и всички останали разноски. Според данните от летище Бургас пристигналите са с 10% повече от тези през 2017 година Според притежателите на " Степ " обаче туристите са с по-ниска покупателна дарба от миналата година. " Това са мои персонални наблюдения от хотела, който ръководя, само че сходни са наблюденията и на останалите сътрудници от сектора ", споделя Стефан Георгиев.
Профил на екскурзианта Ръстът на туристите в Слънчев бряг като цяло е към 5-10%. Като позитивна наклонност се обрисува разширението на пътя от Поморие до Слънчев бряг, засиленото полицейско наличие в курорта и постоянните инспекции на шума от нощните заведения.

В хотел " Степ " 80% от туристите са британци, към 15% скандинавци и останалите са от други националности. Половината са възрастни двойки, към 25% са фамилии с деца и към 25% - младежи.

През последните години броят на фамилиите с деца и възрастните от ден на ден стартира да се усилва за сметка на младежките групи, споделят притежателите. В курорта има доста проблеми за решение, произлизащи основно от компликациите по поддръжка и доизграждане на инфраструктура, изключително като се има поради продължаващото увеличение на легловата база. " Независимо от многото компликации обаче, следва да се означи, че Слънчев бряг е най-разпознаваемото име, свързващо се с летен морски туризъм в България в интернационален проект. И това е резултат от работата на доста хора за доста години ", споделят притежателите на хотел " Степ ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР