Скандинавските страни традиционно заемат пет от първите 10 места в

...
Скандинавските страни традиционно заемат пет от първите 10 места в
Коментари Харесай

Семейството преди работата: Защо скандинавците са най-щастливите в света

Скандинавските страни обичайно заемат пет от първите 10 места в годишните отчети за най-щастливите народи в света.   Финландия, Швеция, Норвегия, Дания и Исландия постоянно са на челни позиции по благополучие.    В проучването за международното благополучие през 2022 година, оповестено по-рано тази година, Финландия е преди всичко, следвана от Дания и Исландия.   Швеция и Норвегия също са в топ 10 - надлежно на седмо и осмо място.   Между тях са единствено Швейцария, Холандия и Люксембург. Съединени американски щати са на 16-о място – една позиция след Канада.      Защо скандинавските страни имат такава преднина по индикатор благополучие? HR специалистите Фани Аберг и Маркус Хонканен изясняват каква е ролята на работна просвета в това.    Аберг и Хонканен са родени във  Финландия, а в този момент живеят и работят в Швеция. Те ръководят Nordic Minds, компания за набиране на фрагменти на равнище изпълнителни шефове, която има офиси в Стокхолм и Хелзинки, както и в Хамбург и Дюселдорф в Германия.    Източник: Nordic Minds  В скандинавските страни „ фамилията постоянно е преди всичко “, споделя Фани Аберг пред Business Insider.   „ Това значи, че работният график постоянно е съгласуван с това по кое време желаете да прекарате време със фамилията си “, прецизира тя. „ Напълно обикновено е да изключите компютъра си в 4 следобяд, с цел да вземете децата от детската градина, да прекарате следобеда с тях и да вечеряте дружно. Ако към момента има работа, постоянно можете да я довършите вечерта, откакто децата са си легнали “, споделя Аберг. По думите ѝ обаче в Швеция е обрисувана ясна граница сред работата и свободното време: „ Обикновено не носим работата си у дома. “   Според Маркус Хонканен Швеция е пионер в във връзка с отдалечената работа. „ Тук няма условия за закрепено наличие на работното място и по този начин хората имат повече надзор върху личното си благополучие “, споделя той.   На въпрос кои думи разказват „ скандинавската просвета “, Аберг споделя: намерено, почтено, персонално, транспарантно.   „ Работното ни държание е неофициално, само че професионално “, споделя тя. „ Ако срещнете някого в коридора и той носи дънки и суитчър, това може да е както нов млад чиновник, по този начин и изпълнителният шеф. “   Компаниите в скандинавските страни са склонни да бъдат по-малко йерархични, споделя още Аберг. „ Тук всеки има право да изрази мнение, без значение дали е на равнище „ младши “ или „ старши “ чиновник. По-плоските йерархии разрешават и доста по-ефективна работа. “

Въпреки че има доста офис срещи, те постоянно са неофициални и са подчинени на шведската традиция, известна като " фика " – отмора за кафе и сладкиши с другари, споделят скандинавските HR специалисти.
„ Всеки, който в миналото е бил на отмора в скандинавските страни, знае, че разноските за живот там са високи “, добавя Аберг. „ Това обаче не значи, че служащите печелят повече, в противен случай. Заради плоските йерархии, няма толкоз огромна разлика в заплащането, когато стигнете до по-висока позиция “, прецизира тя.   За управителни позиции в по-малки и междинни компании чиновниците могат да печелят до 10 000 евро на месец плюс бонуси.    През 2021 година чиновниците в Швеция са печелили приблизително по 36 100 шведски крони на месец (около 3800 евро).   Маркус Хонканен споделя, че хората могат да си разрешат да живеят в Швеция макар високите разноски, тъй като обществената система обгръща всички жители. „ Социалните осигуровки включват да вземем за пример здравни, наставнически, пенсионни осигуровки, за трудова акцидент и неработоспособност и други “, споделя той.   Безплатното обучение е различен значим фактор: " Всеки човек може да получи обучение тук, без значение дали родителите му могат да си го разрешат ", добавя Аберг.    Тя добавя, че младите родителите получават огромна поддръжка, като да вземем за пример опцията да пуснат детето си на целодневна ясла, в случай че и двамата работят.   „ Мисля, че е значимо да се развива корпоративна просвета, учредена на доверие, а не на надзор “, заключва Хонканен.   HR специалистите от Nordic Minds са единомислещи, че скандинавската просвета ти разрешава да покажеш кой си и каква е цената ти без да се постанова да бъдеш воин на работното си място.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР