Скандинавската авиокомпания SAS (CAC) отмени 587 полети за днес, което

...
Скандинавската авиокомпания SAS (CAC) отмени 587 полети за днес, което
Коментари Харесай

SAS отмени стотици полети заради стачка на пилотите

Скандинавската самолетна компания SAS (CAC) анулира 587 полети за през днешния ден, което ще засегне към 64 000 пасажери, поради продължаващата стачка на водачите в Дания, Норвегия и Швеция, съобщи ДПА.

Преговорите посредством медиатор със синдикатите на водачите, които съставляват съвсем 1500 летци, бяха прекратени през вчерашния ден рано сутринта, без да бъде реализирано съглашение и това провокира ефикасния митинг.

Действията на синдикатите доведоха до стотици анулирани полети от през вчерашния ден насам и към 72 000 души бяха наранени. Днешните анулирани полети засегнаха към 34 000 пътуващи.

"Дълбоко съжаляваме, че нашите клиенти пострадаха от продължаващата стачка на водачите ", заяви САС.

Вътрешните полети в Скандинавския район, европейските и тези на дълги дистанции бяха с нарушен график.

Не са наранени към 30 на 100 от полетите, ръководени от подизпълнители на САС.

След неуспеха на договарянията медиатори в трите скандинавски столици споделиха, че има огромни разлики сред договарящите страни.

Пилотите на САС упорстват за обезщетения за намаляването на заплатите и други отстъпки, които те направиха през 2012 година, когато компанията беше в бедствено състояние.

Профсъюзите желаят също по-предвидими работни графици.

В Швеция водачите упорстват за нарастване на заплатите с 13 %, до момента в който медиатори предложиха 2,3 на 100, в сходство с общото нарастване на заплатите, което работодателите одобриха.

Анализатори считат, че САС не може да си разреши да извърши настояванията за нарастване на заплатите поради сложната икономическа среда, в която самолетните компании работят.

Преговорите сред профсъюзите на водачите и САС се водят от март. САС посъветва пасажерите да ревизират на уеб страницата на авикомпанията за детайлности към анулираните полети.

САС стартира да предлага безвъзмездна храна на пасажери, чакащи да намерят различни полети от летища в Скандинавия, само че няколко пътуващи се оплакаха, че не са могли да се свържат със службата за пътническо обслужване на САС, съобщи Ройтерс.

Пътник написа в Туитър: "Здравейте, САС, пробвам се да се свържа с вас от 24 часа ", а САС отговори: " "Нашето обслужване на клиенти дава отговор по телефона допустимо най-бързо. Опитайте още веднъж ".

Шведският шеф на водачите посочи, че те упорстват за 13 на 100 нарастване на заплащането, макар че междинните заплати към този момент са високи и са 93 000 шведски крони месечно.

Финансови анализатори в Сидбанк пресмятат, че стачката коства на САС 60-80 милиона шведски крони (6,3-8,41 милиона долара) на ден. Ако стачката продължи две седмици, тя ще погълне чистата облага на самолетната компания за годината.

САС заяви, че предлага на пасажерите с резервирани полети до 1 май да ги пренасрочат гратис.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР