Скандално решение на един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик.

...
Скандално решение на един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик.
Коментари Харесай

Абсурд: ТЕЛК от скандалната болница в Пазарджик лиши тежко болно дете от помощи

Скандално решение на един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик. Оказва се, че експертната комисия взема значими решения, свързани с тежки диагнози, без да има разполагаем съответния експерт, осведоми Нова тв.

Станалият към този момент прочут ”Първи състав на ТЕЛК” към МБАЛ ”Пазарджик” умерено заменя психиатър с педиатър. И без да преглежда, фрапантно реже проценти на дете с тежко заболяване. Дори и го оставя без средства за прехранване, само че му разрешава отчасти право на професионална работа.

Явяване пред „ Първи състав на ТЕЛК” в Пазарджик на процедура оставя майка и болното й дете без никакви средства.

„ Няма да получавам никакви пари и не мога да бъда персонален помощник на детето, тъй като би трябвало да апелирам решението на ТЕЛК пред НЕЛК. През цялото това време оставаме без приходи и без никакви пари”, споделя майката на Кристина - Недка Кичукова.

„ В този ден не е имало психиатър. Тъй като има психиатрична диагноза, подходящо е да бъде съветван и от психиатър”, съобщи шефът на МБАЛ „ Пазарджик” доктор Красимир Темнилов, който също е психиатър. „ Първи състав на ТЕЛК” не преглежда детето, само че има издадено решение.

„ Само ме попитаха дали детето посещава учебно заведение. Изпратиха ме да очаквам пред вратата, където се намира „ Първи състав на ТЕЛК”. И там чакахме много. Представиха детето на ръководителя на ТЕЛК доктор Генов. Той попита дали посещава учебно заведение. Това беше, завърши се с прегледа”, споделя Кичукова.

Оказва се, че неналичието на психиатър, въобще не е проблем.

„ От една година децата, които са с психологични разстройства, са дадени да се гледат от педиатър. Съжалявам за това, което се е случило. Това е доста огромно недоразумение”, съобщи още шефът на болничното заведение. Той също е издавал ТЕЛК решение на Кристина през 2017 година.

В център за психологично здраве в Пловдив квалифицирани експерти диагностицират Кристина от години. Един от лекарите, изготвили експертизата, нужна за явяване пред ТЕЛК в Пазарджик, споделя:

„ Съвестта ми и на моите сътрудници е чиста. Детето страда от генерализирано разстройство на развиването. Поведението е аутистично, страда езиково-говорното развитие”, изясни лекарката, изготвила експертизата на Кристина.

Според майката детето има потребност от непрекъснати грижи. Това удостоверяват и специалистите от пловдивския център за психологично здраве, които са дали рекомендации, че детето не може да се обслужва и действа независимо, без помощ от възрастен.

Недка Кичукова и щерка й се връщат, с цел да попитат дали ТЕЛК може да поправи личната си неточност, само че от там им отвърнали, че това е невероятно. Според майката, този състав на ТЕЛК е позволил още една неточност, даваща неуместна опция на детето й – дарба за осъществяване отчасти на професионална работа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР