Скандално решение е взел един от съставите на ТЕЛК в

...
Скандално решение е взел един от съставите на ТЕЛК в
Коментари Харесай

След законови промени: ТЕЛК лиши тежко болно дете от помощи

Скандално решение е взел един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик. Оказва се, че експертната комисия взема значими решения, свързани с тежки диагнози, без да има разполагаем съответния експерт.
Първи състав на ТЕЛК към МБАЛ-Пазарджик заменя психиатър с педиатър. И без да преглежда, фрапантно реже проценти на дете с тежко заболяване. Дори го оставя без средства за прехранване, само че му разрешава отчасти право на професионална работа.
напомня, че през предишния месец публично отпадна условието в съставите на ТЕЛК комисиите да има експерт по болестта на явяващия се. Това стана ясно от оповестените решения на Министерските съвет (МС) на 16 октомври. Правителството одобри изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. Промените бяха препоръчани по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и утвърдени от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).
Според решението на Министерски съвет аргументите за препоръчаната смяна в правилника са свързани с " на практика проблеми в неговото използване и някои несъответствия с други нормативни актове ", измежду които са точно условието в съвещанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да взе участие доктор с добита компетентност по профила на заболяването; неналичието на прецизен правилник за основаване на ТЕЛК и за смяна в състава на ТЕЛК и други
Явяване пред Първи състав на ТЕЛК в Пазарджик на процедура оставя майка и болното ѝ дете без никакви средства.
" Няма да получавам никакви пари и не мога да бъда персонален помощник на детето, тъй като би трябвало да апелирам решението на ТЕЛК пред НЕЛК. През цялото това време оставаме без приходи и без никакви пари ", споделя пред Нова телевизия майката на Кристина - Недка Кичукова.
В този ден не е имало психиатър. Тъй като има психиатрична диагноза, подходящо е да бъде съветван и от психиатър, съобщи шефът на МБАЛ-Пазарджик доктор Красимир Темнилов, който също е психиатър. Първи състав на ТЕЛК не преглежда детето, само че има издадено решение.
" Само ме попитаха дали детето посещава учебно заведение. Изпратиха ме да очаквам пред вратата, където се намира Първи състав на ТЕЛК. И там чакахме много. Представиха детето на ръководителя на ТЕЛК доктор Генов. Той попита дали посещава учебно заведение. Това беше, завърши се с прегледа ", споделя Кичукова.
Оказва се, че неналичието на психиатър, въобще не е проблем.
От една година децата, които са с психологични разстройства, са дадени да се гледат от педиатър. Съжалявам за това, което се е случило. Това е доста огромно неразбирателство, съобщи още шефът на болничното заведение. Той също е издавал ТЕЛК решение на Кристина през 2017 година.
В Центъра за психологично здраве в Пловдив квалифицирани експерти диагностицират Кристина от години.
Съвестта ми и тази на на моите сътрудници е чиста. Детето страда от генерализирано разстройство на развиването. Поведението е аутистично, страда езиково-говорното развиване, изясни лекарката, изготвила експертизата на Кристина.
Според майката детето има потребност от непрекъснати грижи. Това удостоверяват и специалистите от пловдивския център за психологично здраве, които са дали рекомендации, че детето не може да се обслужва и действа независимо, без помощ от възрастен.
Недка Кичукова и щерка ѝ се връщат, с цел да попитат дали ТЕЛК може да поправи личната си неточност, само че от там им отвърнали, че това е невероятно. Според майката този състав на ТЕЛК е позволил още една неточност, даваща неуместна опция на детето ѝ – дарба за осъществяване отчасти на професионална работа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР