Скандално разкритие направи по БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на

...
Скандално разкритие направи по БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: От 2-3 дни ДАНС упражнява натиск върху мен заради РСМ

Скандално разобличаване направи по Българска национална телевизия проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената Българо-македонска историческа комисия. Оказва се, че от няколко дни той е обект на напън от страна на ДАНС поради позицията си по българското несъгласие за началото на договарянията на районен съд Македония с Европейски Съюз. Обвинението идвало от някаква неразбираема и непозната групировка.

Недопустимо е България да разреши напън върху себе си, съобщи проф. Димитров. По думите му сега се разрешава точно подобен, даже и вътре в страната, в това число и против него.

" Никой не си е разрешил пряк напън към нашата комисия, само че 3-4 дни аз станах обект на напън от една доста сериозна институция в България, с обвиняване, че надали не аз предавам ползите на страната, " показа проф. Димитров.

Кой ви упреква в това?
Ами някаква неразбираема групировка, непозната. Интересното е, че това се случва в този момент.

Ще кажете ли коя институция?
Това е ДАНС.

" Това не е даже сигнал, а е донос и в ДАНС са изцяло наясно с това ", показа още проф. Ангел Димитров и добави, че е забавно за какво това се случва тъкмо това. Според проф. Димитров най-вероятно концепцията е пристигнала извън, в случай че е вътрешна, то тя е недобре премислена.

" Продължавам да се чудя по какъв начин тематиката за " бърз старт " на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз стана централна, а не би трябвало. Има изместване на тематиката за нужната интензивност. Трябва страната, която е заинтригувана, да бъде дейната, а не България ", съобщи още съпредседателят на смесената Българо-македонска историческа комисия.

Той отхвърли да разяснява обвиняванията на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов към премиера Кирил Петков, че е готвел повдигане на ветото, само че загатна, че в комисията са усещали разнобой в държанието на премиера и на министерството, с което комисията работи директно.

Щом тези неща ги приказват хора, които са взели участие в политиката на ръководството, значи имат някакво съображение за това, добави той. " Някой е поемал задължения ", съобщи проф. Димитров на въпроса дали в комисията са усещали опити да се отклони българската позиция от решението на Народното събрание.

Той напомни скорошните думи на сътрудника си проф. Иван Илчев, че политиците са предавали българската концепция за Македония, само че историците - в никакъв случай. Ние не сме подвластни на политическата обстановка, безапелационен бе проф. Димитров.

Той посъветва тези, които се заиграват с някакъв опит за напън върху него или комисията, да се занимават с по-смислени неща.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР