Скандално прокараните промени в закона за извънредното положение - с

...
Скандално прокараните промени в закона за извънредното положение - с
Коментари Харесай

3 месеца министрите се разпореждат незаконно с еврофондове около вируса

Скандално прокараните промени в закона за изключителното състояние - с промени в напълно различен закон - този, се оказаха с висок залог. В продължение на три месеца ръководещите органи на оперативните стратегии у нас са се възползвали нелегално от въведените при започване на епидемията изключителни пълномощия при ръководството на еврофодовете. Народното заседание е пропуснало да удължи действието на тези изключителни пълномощия след края на изключителното състояние и от 14 юли насам използването им е било нелегално .

В листата с изключителни права по еврофондовете по време на пандемията попадат едностранната смяна на подписани контракти, надхвърляне на контрактуваните суми, използването на опростени правила и скъсени периоди и други Сред изключителните пълномощия е и включването на Българската банка за развиване в подпомагането на жители и компании в рецесията посредством финансови принадлежности. Сега Народното събрание се пробва да запълни дупката във времето, като удължава със забавяне периода и придава противоположна мощ на текстовете.

Това сподели инспекция на " Сега " във връзка изненадващо импортираните на второ четене (от Евгения Алексиева от ГЕРБ) промени в закона за патентите и регистрацията на потребните модели., никой не очакваше законопроектът за патентите да се произнася и по проблемите на изключителното състояние, като и самите депутати не схванаха какво тъкмо гласоподават. Пред " Сега " депутатът от Българска социалистическа партия Петър Кънев, който управлява парламентарната икономическа комисия, описа, че скандалният текст е бил прокаран на второто четене на законопроекта на съвещание на комисията, което е било ръководено в негово неявяване от Даниела Савеклиева от ГЕРБ.

Кънев беше безапелационен, че става въпрос за тежък пропуск на изпълнителната власт, който в този момент държавното управление се пробвало да компенсира като благодарение на своите депутати вкара назад деяние на закона.

КАКВО ПРАВИ ВЛАСТТА?

Внимателният обзор на предлагането демонстрира, че Народното събрание се пробва да поправи пропуск в закона за изключителното състояние, който не е видяло в точния момент. Според настоящите сега текстове на закона изключителните пълномощия по ръководство на еврофондовете могат да се ползват най-късно два месеца след приключване на изключителното състояние. То изтече на 13 май, тъй че министрите са имали право да работят по изключителните правила до 14 юли. Новото предложение в този момент планува изключителните права да работят 9 месеца след анулацията на изключителната конюнктура, като тези текстове влизат в действие с дата точно 14 юли.

Няма метод да се ревизира какви тъкмо документи са разписвали въз основата на изключителните текстове ръководещите органи на оперативните стратегии.

Цяло лято обаче по всички оперативни стратегии текат огромни финансови разбърквания поради пренасочване на запаси по планове, свързани с ковид. Управляващите органи навсякъде се хвалят с оптимално опростени процедури. Няма данни за момента ББР да ползва финансови принадлежности за подкрепяне на жители и бизнес с пари от оперативните стратегии. Банката работи по две стратегии - за даване на банковите гаранции за безлихвените заеми на останалите краткотрайно без работа и за заеми на дребни и междинни предприятия.

Не е ясно до каква степен приемането на тези текстове с назад деяние дава отговор на практиката и взиманите през годините решения от Конституционния съд по тематиката, разясняват специалисти. Законът за нормативните актове разрешава придаване на назад деяние единствено по изключение, като към този момент има насъбрана процедура на Конституционния съд в какви хипотези е възможно придаването на назад деяние.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР