Скандално е поведението на държавната фирма Информационно обслужване АД що

...
Скандално е поведението на държавната фирма Информационно обслужване АД що
Коментари Харесай

Хаос: Зъболекарите остават извън система, в която са задължени на бъдат

Скандално е държанието на държавната компания " Информационно обслужване " АД що се касае до включването на денталната помощ в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това разяснява ръководителят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) доктор Николай Шарков на конференция в Българска телеграфна агенция.

Темата бе ориентирана към изработването на програмен продукт и включването в НЗИС на лекарите по дентална медицина, работещи с Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). Паралелно с това бе прегледано и държанието на " Информационно обслужване " АД по въпроса.

Д-р Шарков даде уточнения по проблема, като уточни, че в наложителното здравно обезпечаване е трябвало НЗИС да бъде въведена на два стадия през 2022 година Първия стадий следваше да бъде тестови интервал, а октомври месец трябваше да стартира същинското и по едно и също време подаване на данни към НЗОК и НЗИС, посочи доктор Шарков и посочи, че това по този начин и не се е случило.

По негови думи " Информационно обслужване " АД в писмо, изпратено през есента на 2022 година, е задължило зъболекарите да вкарват данни в несъществуваща система.

Поради това се състоя незабавна среща със зам.-министъра на опазването на здравето доктор Златанов и с ръководителят на надзорния съвет на касата, на която обяснихме невъзможността за въвеждането на тази система, защото държавното сдружение не си е свършило работата, осведоми доктор Шарков.

Така датата за въвеждане на НЗИС бе отсрочена за 1 февруари. Днес обаче няма никаква готова и съответна такава система за денталната помощ в България, макар уверенията от " Информационно обслужване " АД, уточни ръководителят на БЗС.

По думите му е била проведена и среща, на която са участвали контактна група на БЗС и представители на държавното сдружение, като те са се съгласили с всички оферти на зъболекарите. Само че ангажимент не бе стихотворец и отново- безмълвие, съобщи доктор Шарков.

Написахме писмо до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев с гледище за незабавна среща, която се състоя още през вчерашния ден, осведоми доктор Шарков и уточни, че на нея са обяснили казуса, който се е заформил още от лятото на 2022 година и продължава да седи неуреден. Министърът изиска да получи документално всички тези неспазени обещания от " Информационно обслужване " АД и какво ние от БЗС предлагаме, с цел да не се заплаши работата с пациентите.

Проблемът е извънредно сериозен и значим, защото всичко по въвеждането на НЗИС е обвързвано с работата на над 7000 зъболекари- с тяхното отчитане и приемане на средства по НЗОК.

От БЗС упорстват срокът за въвеждането на НЗИС за денталните действия да бъде предоговорен и да започва след сключване на Анекс сред БЗС и НЗОК. Иначе разработваният и предлаган формат на дентално пациентско досие ще докара до безпорядък, показват зъболекарите.

Този анекс обаче е обект и мотив на доста различия сред нас и НЗОК, съобщи основният секретар на БЗС доктор Борислав Миланов. По негови думи в телефонен диалог шефът на НЗОК - Д-р Йорданка Пенкова " имаше наглостта да съобщи, че никой ортодонт няма да получи възнагражденията си, в случай че не се регистрира по тази система ". Коя е тази система, доктор Пенкова, пита секретарят на БЗС и съобщи че ще отстояват правата си до дъно и в съда.

Зъболекарският съюз не е срещу НЗИС- тя е нашето бъдеще, има си преимущества, събират се данни за здравния статус на популацията, уточни доктор Георги Габровски - зам.-председател на БЗС и ръководител на КНА на БЗС. Той също по този начин е директно зает към подготовката на съответния софтуерен артикул.

Такава система не може да бъде в осъществяване при лекарите, без да има тестов интервал, без да се организира образование на лекарите, в противоположен случай това довежда до безпорядък, от който страдат и лекари, и пациенти, съобщи доктор Габровски.

По отношение на настояванията на БЗС - нужно е време за подготовка на зъболекарите. Най-добрият вид е месечно подаване на доклад към НЗИС, както към НЗОК и те могат да вървят взаимно, посочи доктор Габровски.

Д-р Трифон Антонов, ръководител на РК на БЗС пък установи различен проблем - диагнозите в България се преподават в денталните факултети в страната. Но с цел да има единна подредба на тези диагнози, би трябвало да има консесус от факултетите за това какво зъболекарите да вписват в НЗИС. Чак тогава може и би трябвало да се вкара тази система, добави той.

Д-р Миланов показа и статистика, която сочи, че над 25% от членовете в БЗС при въвеждането на НЗИС, ще се откажат да работят по НЗОК. Става дума най-вече за дребни обитаеми места, където на процедура един ортодонт обслужва хора от повече от едно обитаемо място, конкретизира доктор Миланов. Така хората ще бъдат лишени от лекуване по Националния рамков контракт /НРД/, добави още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР