Скандалният запис, доказващ насилие в столична детска градина, за пореден

...
Скандалният запис, доказващ насилие в столична детска градина, за пореден
Коментари Харесай

Камерите няма да затворят кутията на Пандора в детските градини

Скандалният запис, доказващ принуждение в столична детска градина, за следващ път извади на показ една от язвите в просветителната ни система, от която страдат деца, родители, само че и всички работещи в бранша. Случаят в 27 ДГ " Детска китка " в квартал " Надежда ", при който се видя по какъв начин здравна сестра искрено се гаври, заплашва и наскърбява невръстно момиче, още веднъж ни подсети по допустимо най-грозния метод, че нещо в обществото ни е доста осакатено. А когато сходни издевателства се случват с най-уязвимата част от него - децата ни и то редовно, е извънредно време проблемите в бранша да не бъдат още веднъж замитани, а най-сетне решени.

Обидите към двегодишното дете, станали очевидни посредством запис от играчката й, са единствено част от към този момент устойчивата срамна наклонност за прояви на експанзия от страна на личния състав в ясли и градини. Преди година сходен скандал избухна в детска градина " Брезичка " в Бургас, откакто запис разкри, меко казано, силов способ за проучване на танц. И до тук (засега) с явните и забележими доказателства за тормоз над деца. В последните години не един път родители се обръщаха към медиите като последна инстанция, след което незабавно се прокарваше концепцията за камери и нон-стоп видеонаблюдение в детските градини.

Стотици други случаи за искрено принуждение в яслите и градините у нас най-вероятно ще останат вечно скрити зад вратите им заради две аргументи. На първо място заради обстоятелството, че доста от децата в тях към момента не могат да се показват задоволително разбираемо, с цел да ги споделят, и на второ от боязън - страхът в тях самите, само че и страхът на родителите им, огромна част от които са удовлетворени, че детето им въпреки всичко е признато някъде и точно там не трябва да се влиза в разправии. Защото другаде места няма.

За разлика от децата обаче, очевидно или не, значително родители споделят между тях мрачни истории от всекидневието в градините- като да вземем за пример, че в XXI-век деца биват лишавани от вода, с цел да не се постанова на личния състав да се ангажира със промяна на долни дрехи. Споделят още, че в същия този век деца към момента биват наказвани с способи като стоене с лице към стена - вид за наказване, който може би въпреки всичко е по-приемлив от лишаването от храна и вода. Споделят и за преднамерено разболяване на деца посредством отиграна система от основаване на течение за понижаване на посещаващите градина. Всички тези " дребни " образци, разказвани от уста на уста от майки и татковци, потвърждават едно - нужна е същностна и действителна смяна освен в изискванията на грижа за най-малките, само че и на изискванията, които предоставяме на личния състав, зает с тях.

А личният състав е свиреп изтощен. Персоналът е извънредно раздразнителен. И постоянно - обидно безпаричен. Това, несъмнено, не може и не би трябвало да оправдава принуждение към никой, още повече по отношение на дете. Тези му характерности обаче са идеалната причина за сходни уродливи форми на образование. Защото зад вратите на детските градини у нас е цялостно с изтощени до краен лимит дами, които постоянно работят сами в групи от близо 30 деца, без спомагателен личен състав. Пълно е с медицински сестри, които бяха забравени от законотворци, властимащи и родители, когато неотдавна техни сътрудници основателно желаеха справедливо нарастване на заплатите си. Пълно е с шефове, медицински сестри и възпитатели, които са в предпенсионна и пенсионна възраст и чиято сила е безусловно незадоволителна не за 30, а даже за 3 деца. Пълно е с неквалифициран личен състав, който не желае и не счита за нужно да се образова в модерни педагогичен практики. Пълно е с хора, които мълчат, когато виждат срамните дейности на своите сътрудници, трансформирайки се в техни съучастници.

Но е цялостно и с всеотдайни хора, които избират наместо " изгодите " от включения с часове тв приемник, да рисуват, пеят и четат с хлапетата. Които не крещят, а беседват. Които не бият, а възпитават. И точно те чакат и заслужават от плеядата институции и служители, ангажирани с грижите за децата ни от най-ранна детска възраст, същински решения като почтено възнаграждение, понижаване на броя на децата в групите, привличане на млади фрагменти, въвеждане на модерни образования, въвеждане на адаптационен интервал за децата с присъединяване на родителите. И не на последно място - обществена поддръжка от тях.

Малко след грозната преживелица с обижданото дете, от регион " Надежда " оповестиха, че ще предизвикват анкета за въвеждане на видеонаблюдение в яслените групи на всички градини там. За да се случи това, е належащо 100 % единодушие както от учителите, по този начин и от родителите.

Със сигурност съзнателните възпитатели няма да възроптаят против слагането на камери. Просто тъй като няма да има какво да крият. Подобен метод обаче едва ли ще е панацея за това, което се случва в детските ни градини. Той към този момент беше отигран като предварителна защита и мярка против честите прояви на експанзия против лекарите. Уви, без необикновен резултат. Във всеки случай камерите може би най-малко малко ще спомогнат следващото дете да не стане жертва на нечий съкрушен с дългогодишни проблеми субект. Но те няма и да са трайно решение за протичащото се в родните градини. Просто тъй като кутията на Пандора към този момент е отворена. И от нашето деяние или безучастие зависи дали ще я затворим.

Полина Тодорова, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР