Скандалният съдия Калин Калпакчиев, който пусна на свобода убиеца на

...
Скандалният съдия Калин Калпакчиев, който пусна на свобода убиеца на
Коментари Харесай

Нов скандал с Калпакчиев изплува след проверка в декларацията му за имущество и интереси

Скандалният арбитър Калин Калпакчиев, който пусна на независимост килъра на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, е скрил от Инспектората на Висшия правосъден съвет спор на ползи. Това сподели инспекция в декларацията за имущество и ползи, подадена от съдията през 2019 г, написа "Монитор ".

Тя обгръща целия интервал за предходната 2018 година, в края на която Калпакчиев бе определен за началник на грантаджийското Неправителствени организации Съюз на съдиите в България (ССБ). Като подобен Калпкчиев е задължен да заяви на правосъдните инспектори, че взе участие в ръководството на юридическо лице с нестопанска цел.



Оказва се обаче, че тази рубрика в декларацията му пред ИВСС е оставена празна от съдията, като е показал, че

„ няма нищо за обявление “

Укриването на тази информация обаче надалеч не е безобидно, тъй като точно тези заявления служат като съображение за отказ на магистрати по каузи, свързани с активността на организации, които ръководят.

Според данните по партидата на Съюза на съдиите в България в Търговския указател Калин Калпакчиев е вписан за ръководител на НПО-то на 12 декември 2018 година, което значи, че е трябвало да разгласи това в декларацията си за 2019 година

От отчет на управителния съвет на ССБ за 2016 година пък лъсва, че организацията си е партнирала със скандално известната организация Български хелзинкски комитет (БХК), в това число по планове.


Във въпросния документ черно на бяло е записано, че са кандидатствали като асоцииран сътрудник по план, създаден от БХК, на тематика „ Ефективното справяне с незаконна тирада на омразата и закононарушенията от ненавист: на практика проблеми и решения - продан на положителни практики “. Това на процедура значи, че
двете организации имат

общи финансови ползи

които Калпакчиев тактично е пропуснал да спомене, когато е приел като главно доказателство за „ поправянето “ на Полфрийман зад решетките характерност, направена от шефа на БХК Красимир Кънев.

В същото време самият Калпакчиев безусловно избяга от въпросите за предварителното освобождение на килъра на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Той беше приел покана за изявление в bTV, само че ненадейно се отхвърли да излезе в народен ефир и да изясни пред обществото с какви претекстове пусна австралиеца 6,5 години по-рано от пандиза. Всъщност Калпакчиев е трябвало да гостува още във вторник, когато в студиото беше бащата на убития Андрей – Христо Монов.

„ Ето, аз съм тук, него за какво го няма? Защо не застане до мен като мъж и не изясни решението си “, попита тогава Монов, откакто стана ясно, че Калпакчиев е изискал да бъде интервюиран настрана на идващия ден.

Оказа се обаче, че съдията не събра храброст да се яви в студиото и на идващия ден. Вместо него в ефир беше пуснат различен грантаджия от Съюза на съдиите в България, чийто началник сега е Калпакчиев – Емил Дечев.

Магистратът обезверено се опита да брани шефа си

като стартира неуместното пояснение, че Калпакчиев не се е появил, тъй като „ не можел да дава отговор за всяко дело по малкия екран “.

Дечев не съумя да изясни и по какъв начин по този начин Калпакчиев и сътрудника му Весислава Иванова (също част от ССБ) са пренебрегнали заключението на затворническата администрация, че Полфрийман не би трябвало да бъде освобождаван, а са предпочели да зачетат позицията на БХК в отбрана на австралиеца.

Съдията ловко се измъкна и от обстоятелството, че има сериозна връзка сред ССБ, БХК и затворническото Неправителствени организации на Полфрийман.


Междувременно стана ясно, че деятели на Съюза на съдиите в България са стартирали във вторник следобяд събирането на подписи в поддръжка на съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова. За да не наподобява, че в действителност най-активните членове на върхушката на ССБ

Калин Калпакчиев и Весислава Иванова

вършат подписка в своя отбрана

било взето решение "инициативата " за поддръжка да пристигна от членове на ССБ в Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС).

Именно от тях във вторник основният прокурор Сотир Цацаров изиска обновяване на делото по настояването за освобождение на наказания на 20 години отнемане от независимост Полфрийман, както и прекъсване на осъществяването на решението.

Формално подписката, която се чака да "изтече " по-късно в "определени " медии, работещи от години като ПР организации на ССБ, се афишира в отбрана на съдиите от отрицателната социална реакция, последвала освобождението на килъра.

Статии в тази посока към този момент се появиха в

издания на подсъдимия Иво Прокопиев

и в уеб страницата на българската редакция на "Свободна Европа ", чиято публицистична политика е в корелация с медиите на предприемача.

Председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът по делото Весислава Иванова трябвало да бъдат "защитени " от настояванията на политически партии като Вътрешна македонска революционна организация и "Атака " за инспекция на работата им по съответното дело и за формиране на дисциплинарно произвеждане по отношение на разкритията за обязаност на двамата магистрати с управлението на Българския хелзинкски комитет, което от години лобира за стартирането на Полфрийман от пандиза.

Събирането на подписи било стартирано директно откакто болшинството от членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобриха позиция, в която показаха, че са "съпричастни към болката и страданията на околните на Андрей Монов " и споделят "тяхното чувство за нарушен баланс сред правото и справедливостта ".

Заради това мнение управителният съвет на ССБ излезе и с позиция срещу членовете на Съдийската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС), с което приканва за оставките им.

Върховен касационен съд препрати делото към Софийски градски съд поради изчезнала призовка

Върховният касационен съд върна делото, формирано по искане на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване на процеса по предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман, на Софийския градски съд.

Причината е, че килърът на студента Андрей Монов не бил получил дубликат от настояването на основния прокурор и съгласно висшите съдии това било сериозна спънка за разглеждането на настояването.

Самият Полфрийман сега се намира в центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци, където чака да получи паспорт и да се прибере в родината си, откакто бе пуснат на независимост от състав на Софийския апелативен съд с ръководител Калин Калпакчиев 6,5 години по-рано.

Същият състав 5 пъти отказал независимост на пандизчии

Пет решения на 2-ри състав от Наказателното поделение на Софийския апелативен съд (САС), с ръководител арбитър Калин Калпакчиев, все по претенции за условно предварително освобождение, взети през месеците май, юни и юли на 2019 година, демонстрират образно пристрастното отношение на магистратите при стартирането от пандиза 6 години, 6 месеца и 25 дни по-рано на килъра Джок Полфрийман, заяви „ Правен свят “.

Справката в деловодната система на съда демонстрира, че и в петте случая съдиите отхвърлят освобождението на изтърпяващи наказванията си лишени от независимост, въпреки в огромната си част показаните пред магистратите причини и доказателства да съответстват с тези на австралиеца.

Нещо повече - при нито един от петте проблема не става въпрос за наказани за съзнателно ликвидиране, а за приети за отговорни за закононарушения, за които размерът на наказванията е в пъти по-нисък от 20-те години затвор за килъра на студента Андрей Монов.

Оказва се, че същите съдии демонстрират изключителна суровост, когато се произнасят по претенции на пандизчии за условно предварително освобождение, които обаче не са употребили услугите на БХК, т.е. не са разчитали на лобистка поддръжка пред правосъдния състав от САС.

Прокуратурата: Австралиецът може да напусне страната

Джок Полфрийман може да напусне страната изцяло законно незабавно откакто получи документи за идентичност. В момента лицето е свободен жител. Това съобщи в ефира на Нова телевизия представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Тя изясни, че в закона не е дефиниран период за изговаряне на Върховен касационен съд, който през вчерашния ден бе сезиран от основния прокурор по решението на Софийския апелативен съд за предварително освобождение на Джок Полфрийман.

Румяна Арнаудова сложи акцент, че основният прокурор сезира Върховен касационен съд точно поради формата на изговаряне - „ определение “, а съгласно закона формата би трябвало да е „ решение “. Определение на съда не може да бъде обжалвано.

Затова и прокуратурата желае инспекция по реда на изключителния прийом за това, посочи Арнаудова.
Ако се анулира определението на САС, тогава ще се употребяват институтите на интернационална правна помощ и ще се желае екстрадиция за доизтърпяване на наказването у нас, уточни още представителят.

Според оценката на Румяна Арнаудова прокуратурата е работила бързо и съответно в тази ситуация.

Правосъдният министър изиска смяна в закона

„ Трябва да се обмисли смяна в Наказателнопроцесуалния кодекс, която да разреши правосъдните актове за предварително освобождение от пандиза да подлежат на по-висок инстанционен надзор “, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов във връзка настояването на прокуратурата до Върховния касационен съд делото за условното предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман да бъде обновено.

"Прокуратурата има юридически интерес да желае обновяване на това произвеждане, въпреки да съм уверен в това, че този тип каузи се вземат решение двуинстанционно и касационното им обжалване е неприемливо. Тук се желае обновяване, а не касационно обжалване.

Този въпрос и този спор очевидно сочат нуждата да разясняваме промени на Наказателно-процесуален кодекс по отношение на статута на тези актове. По отношение на формата на тези актове, в реда на нещата е законодателят категорично да дефинира типа на акта и да допусне по-висок инстанционен надзор на тяхното наличие ", разяснява Кирилов.

Той добави, че не знае дали документите на Полфрийман към този момент са издадени. Отказа да разяснява и дали той е освободен заслужено. „ Да не слагаме въпроса страната против правосъдните актове. При всички положения този акт би трябвало да се съблюдава “, сподели още той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР