Скандалният руски волейболист Алексей Спиридонов подписа договор за един сезон

...
Скандалният руски волейболист Алексей Спиридонов подписа договор за един сезон
Коментари Харесай

Най-скандалният волейболист Алексей Спиридонов: Руските треньори се боят да ме вземат

Скандалният съветски волейболист Алексей Спиридонов подписа контракт за един сезон с гръцкия гранд Олимпиакос. РПо-рано 32-годишният посрещач е играл за съветските Искра, Факел, Енисей, казанския Зенит и Урал.

След края на сезона Спирик, който е прочут със своите многочислени изцепки на терена и отвън него (рекордьор в Суперлигата на Русия по получени картони и прочут гамен в Twitter), се оказа излишен за съветските клубове и за първи път ще играе зад граница.

Агентът на Спиридонов Дмитрий Резванов през юни означи, че води договаряния с клубове от Италия, Турция, Гърция и Полша. В идващия сезон спечелилият в Световната лига ще играе за Олимпиакос.
За последно двама съветски волейболисти играха в шампионата на Гърция Леван Каландадзе (Ираклис - 2016/17) и Дмитрий Илиных (ПАОК - 2019/20).

– Алексей, за какво за Вас не ке откри тим в Суперлигата на Русия?
– Навярно, съветските треньори се боят да ме вземат. Някои от тях не обичат играчи, които имат своя позиция. При това те даже не гледат игровите качаства.

– Говори се, че финансовите Ви условия не са дребни.
– Има клубове, има сътрудници - те знаят разнообразни цени.

– Изминалия сезон и за Вас, и за Урал не бе най-удачният…
– Това беше ужасяващ сезон.

– Защо?
– Получи се неудачна селекция. Беше нов млад треньор. Той събра звезди, само че не можа да сътвори колектив.

– Константин Сиденко също не остана във екстаз от държанието на някои играчи, “които са му забили нож в гърба”. Той сподели, че волейболистите не са играли за треньора си, не са спазвали неговите задания.
– Не знам, аз съблюдавах всичко.

– Вие скоро говорихте, че Урал няма да ви заплати. С Вас разплатиха ли се?
– Едно заплащане имаше. Остана още за два месеца.

– В Гърия ще играе за контракт с по-добри условия или с по-лоши?
– Отивам на намаляване. Но това не е сериозно – на мен ми е забавно да се провам в ролята на легионер.

– Какви още действителни разновидности имаше пред Вас?
– Имах оферта от катарския клуб Ал-Ахли, в който Роман Данилов играе. Но в Гъреция нивота на волейбола е по-високо, да и изискванията са по-добри.

– Дмитрий Илиних половината от миналия сезон организира в Гърция. Съветвахте ли се с него?
– Свързах се с Дима Филипов - разпределителят на Гърция и ПАОК. В Олимпиакос той е играл 5 сезона. Той ми даде цялата нужна информация за клуба, а и за живота в Гърция. Смятам, че особени проблеми няма да зародят. Ще забележим по какъв начин ще се оправя с езика. Английският ми език не е на най-хубавото равнище, само че ще се оправя. А волейболните термини са универсални. Треньор там ще ми е испанец.

– Знаете ли с кого ще играете дружно в Олимпиакос?
– Не, те още не са завършили този сезон. Надявам се да отида в първенеца на Гърция. Олимпиакос е най-титулуваният клуб в Гърция. Те са като Зенит (Казан) в Русия. Хубаво е да попаднеш в тим с такава богата история.

– В Гърция има доста луди почитатели.
– Аз съм доста прочувствен състезател, това ми паресва.

– Феновете на противника могат да бъдат жестоки и да проявят непотребни страсти.
– Нищо ужасно няма, мен и в Полша ме смятат за зложелател №1. Интересно ми е да усещам тази атмосфера в Гърция. Надявам се, че през новия сезон цялата тази история с ковид ще завърши и на трибуните ще има почитатели. Там са луди - тъкмо в залите, където палят огньове и хвърлят всевъзможни предмети. Веднъж видях, че тоалетна паница е свалена от трибуните…

– На какво равнище е шампионата в Гърция?
- Веднъж гърците в Шампионската лига направиха пробив..Спомням си, че през 2009 година Ираклис победи моят тим Искра на полуфиналите. Пламен Константинов игра за тях тогава, беларусинът Олег Ахрем, германецът Симон Тишер. Сега гръцките клубове в Европа не се открояват, само че вътрешното състезание остава положително, макар че конкуренцията не е най-високата. За купата нормално спорят Олимпиакос и ПАОК.

– В съветския волейбол няма Спартак (Москва), само че най-сетне ще можете да играете в обичания си червено-бял екип.
– Точно по този начин! Спартак, Олимпиакос и сръбския Цървена Звезда са клубове побратими. Аз още в самолета за Атина ще бъда с червено-бял шал. За в този момент, още не са ми съобщили, по кое време би трябвало да дойде. Най-вероятно при започване на есента. Между другото, шампионатът в Русия след подновяването на футболното състезание е ужасяващ. Нивото на футбола е ниско. Резултатите са ясни. Зенит (Санкт Петербург) може да бъде поздравен като първенец.

– На 32 години Вие за първи път заминавате да играете в чужбина. Вълнувате ли се?
– Не! Смятам, че ни следва забавен сезон. Нов подтик за кариерата ми. Плюс това със фамилията ми ще поживеем на морето. В съветското посолство има учебно заведение, битови пролеми също не би трябвало да има.

Алмаз Хаиров
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР