Скандалните разкрития за дупката от почти два милиарда евро в

...
Скандалните разкрития за дупката от почти два милиарда евро в
Коментари Харесай

Измамата Уайъркард

Скандалните разкрития за дупката от съвсем два милиарда евро в салдото на "Уайъркард " - една от най-прехвалените европейски финансово-технологични компании - са позор за Германия. Както и за финансовия й надзирател BaFin, потвърдил неспособността си да се оправя с по-необичайни проблеми, които не са написани категорично в неговите пълномощия. Именно това притиска държавното управление на Ангела Меркел да си зададе неуместния въпрос до каква степен ефикасен е контролът на BaFin върху финансовите пазари и дали той би трябвало да продължи да работи в настоящия си тип.

Пропуските на надзорната институция да види счетоводните операции на "Уайъркард " са толкоз фрапиращи, че се трансформират и в европейски проблем. Дотолкова, че Европейският съюз към този момент се притеснява от евентуални провали върху репутацията му на несъмнено място за вложения.

Основаната през 1999-а "Уайъркард " бе възхвалявана като една от най-успешните и новаторски компании на Германия, която даже беше член на елитния немски борсов показател DAX. Преди две седмици обаче се откри дупка в салдото й от 1.9 милиарда евро. Според съмненията, те в никакъв случай не са съществували. Основателят на компанията Маркус Браун, който е австрийски жител, беше задържан на 22 юни и след това - пуснат под гаранция от 5 млн. евро. А на 25 юни "Уайъркард " внесе документи за неплатежоспособност. Това се случва за първи път в 32-годишната история на показателя DAX.

Запознати със скандалния проблем лица настояват, че най-малко

дузина банки ще се разделят с към 1.6 милиарда евро

поради измамите. Сред тях са холандските "АБН АМРО банк " и "Ай Ен Джи груп " и немските "Ландесбанк Баден-Вюртемберг " (LBBW) и "Комерцбанк ".

Освен задълженията към банките, "Уайъркард " дължи още 1.4 милиарда евро по корпоративните си облигации, издадени през септември 2019 година.

Облигационната й емисия е с номинал 500 млн. евро и с падеж през 2024-а, като след поисканата на 25 юни неплатежоспособност, цената й падна до рекордно ниските 12 цента за евро. Конвертируемите облигации на финтех компанията с обща номинална стойност от 900 млн. евро, чиято продажба бе проведена от "Софт банк " и "Креди Сюис ", пък потънаха до 10 цента за евро, по данни на "Ройтерс ".

Няколко дни преди Германия да поеме председателството на Европейски Съюз на 1 юли, Брюксел разгласи, че ще организира лично публично следствие на фиаското на "Уайъркард ". Което вдъхва вяра, че процесът за основаване на пан-европейски регулатор ще бъде интензивен. Надеждите са този нов регулатор да парира порива на националните надзорници да ухажват локалните компании.

Това е сериозен късмет за Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) да получи водеща роля върху контрола на корпорациите от общността, сходна с тази на Европейската централна банка върху банковия бранш.

Проблемите на BaFin

са както структурни, по този начин и културни. Финансовият надзирател е под директния надзор на немското министерство на финансите, което значи, че не е самостоятелен от политическо вмешателство. Казусът се утежнява в допълнение от странния свят на модерните в последните години финансово-технологични (финтех) компании и техните "византийски " системи за разплащания, които са мъчно разбираеми за външни лица. Това ни минимум не оправдава немския регулатор, който най-малко трябваше да се усъмни в бизнеса на "Уайъркард " след множеството журналистически изявления (повечето във "Файненшъл таймс ") за нередности и проблематични практики.

В този смисъл Брюксел има право да упреква Германия.

Заместник ръководителят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който дава отговор за финансовите услуги, разяснява в изявление за "Файненшъл таймс " на 26 юни, че ESMA би трябвало да оглави следствието за държанието на BaFin.

Европейска комисия би могла също да организира лично изследване на събитията. И в случай че тези инспекции са задълбочени и стигнат до край, те ще потвърдят, че даже Германия към този момент е

под зоркото око на европейския контрол.

Европейска комисия би могла да форсира и проектите за реформирането на ЕSMA, която сега е нещо като сбирка от национални регулатори без действителни лични пълномощия. Затова не е чудно, че европейският контролен орган не е съумял да наблюдава какво се случва в Германия. Разследването на "Уайъркард " може да се окаже основен тест за независимостта му, изключително като се има поради, че шефовете на BaFin са в надзорния съвет на ESMA.

ВЪТРЕШНО КАРЕ!!!!!!!!!

Ролята на ESMA

Един по-силен и централизиран пазарен регулатор може даже да е първата стъпка към обединяването на финансовите пазари на ЕС; към основаването на същинско пан-европейско пазарище за скъпи бумаги и към подсилване на финансовата непоклатимост на блока. Разбира се, той ще има и ред дефекти. На първо място ще е обект на лобиране от националните надзорници, изключително в случай че ръководителите му не са задоволително самостоятелни. Не по-малък проблем ще е надзорът върху фирмите, чийто бизнес е в разнообразни юрисдикции отвън Европа. Но пък мощен паневропейски регулатор ще има задоволителен престиж при конфликт с интернационалните си сътрудници.

Под пресечен огън попадна и инспекторът

на колабиралата финансово-технологична група - "Ърнст и Янг ", който повече от десетилетие ревизира фирмените сметки. Скандално е разкритието, че цели три години - от 2016-а до 2018-а инспекторите не са се свързали непосредствено със сингапурската OCBC Bank, с цел да ревизират дали е истина, че "Уайъркард " държи 1 милиарда евро в нея - рутинна одиторска процедура, посредством която измамата можеше да бъде разкрита още преди години.

По този мотив новият основен изпълнителен шеф на "Уайъркард " - Джеймс Фрейс, който е и някогашен началник на звеното, съблюдаващо спазването на законовите разпореждания в немската "Дойче бьорзе " - споделя, че най-обикновени основни инспекции са били задоволителни, с цел да се локализира абсурда. А European Investors VEB - основаната в Нидерландия група за отбрана на правата на акционерите - прикани за "прецизно следствие " на работата на инспекторите във финансово-технологичната група, което да се управлява от BaFin.

Междувременно, "Уайъркард " заяви през уикенда, че ще продължи да работи макар импортираните документи за неплатежоспособност и че "Уайъркард банк ", която има лицензите да обработва разплащанията с кредитни карти, не е част от процедурата.

Засега "Ърнс и Янг " отхвърля коментар и твърди, че "трети страни с явно желание да излъгват инспекторите, са им дали подправени документи за счетоводната инспекция за 2019-а ". Което говорело за огромна и

добре готова интернационална имитация.

Лица, близки до "Ърнст и Янг ", настояват, че абсурдът е провокирал съществени терзания и неодобрение в някои европейски сътрудници на компанията. Последната машинация е измежду няколкото интернационалните счетоводни кавги, излезли на бял свят през тази година, в които се ревизират и други одити на компанията, в това число на NMC Health и на Luckin Coffee.

Що се отнася до "Уайъркард ",

"Ърнст и Янг " към този момент се приготвя за правосъден развой

по иск, импортиран от берлинския юрист Волфганг Ширп от името на 1500 вложители на колабиралата група, които желаят от инспектора обезщетение в размер на 1 милиарда евро.

Запознати с проблема лица настояват, че "Ърнст и Янг " е построила солидна тактика за отбрана на репутацията си като е инструктирала сътрудниците си да се приготвят за сложни диалози с клиентите по отношение на инспекциите на немската компания. Във вътрешно предписание до старшите сътрудници от 26 юни, инспекторът ги съветвал да настояват, че "целта " на голямата интернационална имитация в "Уайъркард " е била да се "измамят вложителите и "Ърнст и Янг ". Партньорите са получили и "обобщени опорни точки " за разясненията по този огромен счетоводен скандал в Германия. За "помощ при полемиките с клиентите ", те са били посъветвани да се допитват до генералния съветник на инспектора за Европа или до районния началник на звеното за ръководство на риска.

Предстои развиване на сагата по време точно на немското председателство на Евросъюза.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР