Скандални случаи на липса на контрол и за телефонен натиск

...
Скандални случаи на липса на контрол и за телефонен натиск
Коментари Харесай

Бившият шеф на ДАИ – Бургас: Ангел Попов ми поръча да търся нарушения конкретно в Юнион Ивкони

Скандални случаи на липса на надзор и за телефонен напън в ИА „ Автомобилна администрация “, позната като ДАИ, разкри към този момент някогашният ѝ шеф в Бургас Атанас Желязков.

Желязков поема поста шеф на регионалния отдел на ИА „ Автомобилна администрация “ през януари 2017 г, след извоюван конкурс. Година по-късно, договорът му, който е бил с изпитателен период, не е възобновен. Според него – тъй като е бил прекомерно деен. За доста хора е комфортно в този бранш да царува безредица, споделя Желязков. Споделя, че регулярно получавал позвънявания по телефона „ от хора от София “, които са го съветвали да не си дава толкоз напън в работата.

„ Това е благодарението на въздействието на едни външни фактори върху хора в София. Лично в моя случай, аз мога да загатна единствено едно име – заместител – министърът на превоза Ангел Попов. Аз съм комуникирал единствено с него и моето преустановяване на трудовите ми взаимоотношения идва от него. И той ми е звънял. Той ме изпрати да ревизирам една компания. Катастрофата на „ Юнион Ивкони “ към Ямбол. Там, мое мнение, защитавахме „ Карат – С “, гонехме „ Юнион Ивкони “, което е безмислено. Имаше поръчка да ревизираме съответна компания, което не е вярно. Няма по какъв начин надзорен орган да ревизира някой, а различен – не. Нашата работа беше, когато рейсът дойде на Автогара Юг (в Бургас – б.а.) или когато потегля, да се мъчим да намерим нередности “, споделя Желязков.

Споделя, че това е процедура и евентуално и на самия заместител – министър някой му се е обадил за тази инспекция. И разяснява, че най-вероятно по този начин е пристигнала поръчката за неподновяването на контракта му.

Според самия заместител – министър Ангел Попов, който към този момент е с повдигнато обвиняване, че е прибирал пари от превозвачи, с цел да им издейства разрешителни от времето, когато не е бил на този пост, е безапелационен, че това не е правилно.

„ Ние получихме предписание и обвързване от Върховната административна прокуратура да правим сложна инспекция на компания „ Ивкони “. Писмото, което е получил господин Желязков, е изпратено към всички регионални отдели. И това, което той загатва, че аз съм го натискал персонално да прави такава инспекция, не е правилно. Това е писмо от 02.11.2017 година за инспекция на компания „ Юнион Ивкони “, споделя Попов.

Ангел Попов бе безапелационен, че ще заведе дело против Атанас Желязков за тези му изказвания.

Красимир Сребров, изпълнителният шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ разясни, че той не е възобновил контракта на Желязков. Причината са извънредно слабите резултати, които е посочил в работата си. И още, че не научил съществени неща за активността си, акцентирайки чудноват претекст:

„ Един началник, който идва на оперативка без химикал и без някаква тетрадка, това приказва за мене доста. И в никакъв случай не е желал, може би, да се учи “, споделя началникът.

Сребров показва, че Желязков си приписвал акции, които били инициирани от него. За образец – контролът върху претрупаните камиони.

Именно за тях, Атанас Желязков показва, че при постъпването му на работа преди година, 100% от тестваните транспортни средства са били претрупани. Причината е чисто конюктурна – с цел да могат да печелят компаниите. За да излязат на облага, те са длъжни да претрупват, поради обстановката на пазара. След като почнали да постановат законовия надзор, нещата се нормализирали:

„ Претоварен автомобил няма нужните спирачни свойства и е евентуален палач на пътя. Руши и инфраструктурата. Законът разрешава да се глобява товародателят – този, който е натоварил транспортното средство. Но не мога да кажа заради каква причина през годините това не се е вършело. Масово са се пишели едни актове на водачите, след което водачът продължава, работодателят или заплаща акта, или не го заплаща – той пада в съда… И аз започнах да пиша актове на товародателя. По този метод, обаче, започнаха да се засягат много стопански ползи. Има хора, които по този метод не им върви бизнесът. Оказа се, че когато започнах аз да управлявам и да натрапвам актовете, на мен ми се беше казвано да не работя толкоз интензивно “, споделя Желязков.

Той твърди, че не е послушал тези препоръки и позвънявания „ от София “ и за по-малко от година са понижили претрупаните камиони в региона на 20%, след взаимна работа и с полицията, и с Община Бургас. Проблемът обаче останал за прилежащите области. Желязков е безапелационен, че той ще се върне още веднъж, с нова мощ.

Атанас Желязков показва и друга скандална процедура. От 65 сервиза в Бургас, към 20 работят с остарели и неефективни стендове за премерване на спирачни сили. По закон им се разрешава да действат, само че действително не дават ясна картина дали спирачките на рейса, който транспортира живи хора, могат да сработят. Въпреки неговите апели до началниците да трансформират нормативната уредба и да ги спрат краткотрайно от употреба, никой не е обърнал внимание и му споделили, че „ доста знае “. И все още, от тези пунктове излизат рейсове, със стикер, че спирачките им работят, само че дали е по този начин – Божа работа!

Относно активността на организацията, в област Бургас, най-голямата по повърхност в страната, работят двама инспектори на пътя, споделя Желязков. Които би трябвало да дават отговор за рейсове, камиони, пунктове, таксита, рискови товари и обучителни центрове. Целият щат е шест души, като Желязков споделя, че е желал да се усили. Но освен, че не е повишен, а не се организират съзнателно състезания за назначение на хора на свободните места, тъй като се цели безредица в бранша, прибавя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР