Скандални бизнес връзки изкачат около Андрей Цеков от Продължаваме промяната,

...
Скандални бизнес връзки изкачат около Андрей Цеков от Продължаваме промяната,
Коментари Харесай

ТОВА е България: Зам.-министър от ПП върти бизнес с мафиотска съпруга

Скандални бизнес връзки изкачат към Андрей Цеков от „ Продължаваме промяната ”, сподели инспекция на „ Уикенд ”. Оказва се, че сполучливата му кариера като строителен специалист включва и съдружия с родственици на хора от подземния свят.

Става дума за брачната половинка на Ивайло Бировски – Иво Бокса, който е част от бандата на страшилището от Плевен Камен Балбузанов – Куката. Смущаващият факт не е спънка Андрей Цеков да бъде един от основните фрагменти на „ Продължаваме промяната ”.

Хора от групировката разкриват, че е извънредно непосредствен до Асен Василев и Кирил Петков. Василев даже го взема за собствен заместител в министерството на финансите. Там юриста Цеков, който има голям опит като управител на една от най-големите строителни компании, отговоря за контрола над публичните поръчки.

Шеф е и на работната група за инспекция на договорите на организация „ Пътна инфраструктура ”, която трябваше да откри кои от тях са законни и кои не. Резултатите от инспекцията демонстрираха, че 80% от изхарчените при последното държавно управление на ГЕРБ 2.5 милиарда лева са раздадени без надзор, разгласи Цеков.

След рухването на кабинета Петков, Андрей Цеков продължава да е измежду водещите фигури в „ Продължаваме промяната ”. За вота на 2 октомври той е комплициран на избираемо място в столичния 24 многомандатен изборен регион. Цеков става и един от главните представители на партията в акцията.

При изявите си по малкия екран той се кълне, че партията му в никакъв случай няма да направи коалиция с ГЕРБ. Последното му разобличаване бе, че над 1,5 милиарда лева са надписани за пътни поправки, посредством кухи компании в интервала 2019-2021 година Защо не осветли с действителни обстоятелства тези далавери, през седемте месеца като заместител министър, не стана ясно.

Отделен е и въпроса, дали позата на честен стожер е подобаваща за него. Все отново, самият той дълги години е управлявал компании свързани с пътно строителство, а присъединяване му във компания „ Алтерия ” подсказва, че не се замисля много-много  с кого прави бизнес.

Самата компания е основана в края на 2019 година от незнаен у нас кипърец. Той избира за шефове Андрей Цеков и Жулиета Бировска. В родния си Плевен Жулиета е по-известна с фитнес заниманията си.
 Камен Куката е близок приятел на несебърския необут Митьо Очите
Хора от града подозират, че тя е единствено подставено лице на брачният партньор си Ивайло Бировски – Иво Бокса, част от бандата на Камен Балбузанов-Куката. Броени дни след основаването на компанията, стартира ударна продажба на акции. Сред новите притежатели се появяват както Жулиета Бировска, по този начин и самия Цеков.

Накрая „ Алтерия ” се купува от огромна строителна компания, само че в това време капиталът и от 10 лева скача на внушителните 1,3 млн. На толкоз пари е оценен терен в първокласен столичен квартал, който става благосъстоятелност на компанията. Преди това притежател на имота е дамата на Иво Бокса.

Твърди се, че благодарение на сътрудника си Андрей Цеков тя съумява да извади всички строителни бумаги и бумащини, позволяващи застрояването на терена.

След това компанията притежател е препродадена с огромна облага. Наглед всичко е законно, въпреки всичко точно в това е експерт фрагмента на „ Промяната ” Андрей Цеков. Друг е въпроса, от къде дамата на Иво Бокса има пари с цел да купи първа парцела в София, и дали произхода им е законен.

Все неща, за които би трябвало да следи министерство на финансите и подчинената му Национална агенция за приходите. Колкото до това, дали семейство Бировски са подобаващи за сътрудници на човек с упоритости да ръководи страната, „ всеки самичък си преценява ”.

Експерт по недвижими парцели, само че с малко по-различен профил е и Иво Бокса. Бировски, който се сочи за дясна ръка на Камен Куката не постоянно работи в границите на закона. Поне по този начин твърди прокуратурата. Това естествено му докарва и проблеми с правораздаването.

През април 2017 година Бокса е задържан при акция на ГДБОП против ръководената от Камен Балбузанов – Куката тайфа за рекет и кражба на земи.

Реклама

Бировски в началото съумява да се измъкне от ченгетата, мята се в лъскава лимузина и с гневна скорост поема по улиците на Плавен. При гонитбата със 100 км/ч удря патрулка, а по-късно оказва гневна опозиция на опитващите се да го задържат ченгета.

След акцията, спецченгета и прокурори оповестиха, че бандата на Куката и Бокса имала две съществени действия.

От една страна, тяхна наказателна бригада принуждавала притежатели на магазини и заведения в града да подписват контракти за защита с тяхна компания. Куката и приятелите му най-много се занимавали с рекет за земи. Жертвите им били плашени до гибел, с цел да се съгласят да подпишат нотариални актове за подаяние на парцелите си. При арестите на бандата, криминалисти откриват стотици нотариални актове за сходни „ дарове ”.

Схемата, по която групата на Балбузанов набира жертвите, е елементарна – набелязват земи и търсят притежателите им, обясниха спецпрокурори. След това или ги карат да подпишат пълномощие, или фалшифицират подписите им, че подаряват нивите или терени в разнообразни градове.

След като им вземат парцелите, ги препродават със забележителна облага. Повечето от жертвите са възрастни хора или изпаднали в беднотия. Някои от рекетираните старци падавали тъжби, само че получавали отвод да се образуват каузи.

Твърди се, че помощ при потулването е оказвала известна съдийка. За да прикрият следите си, Куката и Бокса не вписват на никое място своите имена при дарението на нивите. Получатели на дарнието са техни подставени лица. Те в следствие препродават неведнъж парцелите с цел да заличат следите, а най-после част от тях стават благосъстоятелност на хора от бандата. 

Веднага след акцията през 2017 година от профилираната прокуратура се похвалиха, че против Куката и Бокса има купища доказателства и свидетелства на потърпевши хора. Уви, когато делото против бандата влезе в профилирания съд голяма част от тях ги отдръпнаха. Вероятно след подобаващи диалози паметта им внезапно е отказала.

В последна сметка, Куката и Бокса са оправдани по обвиняването за присъединяване в проведена незаконна група. Съдът въпреки всичко ги признава за отговорни в кражбата на детски надуваем палат, 3 вентилатора за него, разклонител 30 метра и касов уред. За „ тежкото ” обвиняване Балбузанов отнесе 4 години затвор, а Иво Бокса – условна присъда.

Все отново Ивайло Бировски може и да отнесе наказване за имотни измами. Стига прокуратурата в Плевен да се накани да приключи течащото близо 10 години следствие, в което се появяват имената на него и брачната половинка му Жулиета.

Жертва е 80-годишна жена от Варна, на която през 2013 година с фалшифицирано пълномощие са откраднати десетки декари ниви. В схемата вземат участие селски кмет и куп разсеяни служители. По към този момент описаната нагоре скица откраднатите земи са препродадени неведнъж.

Накрая се оказват благосъстоятелност на Иво Бокса и брачната половинка му Жулиета. Случаят въпреки и малък, показва образно целия парадокс на българското правораздаване.

Малко откакто старицата е ограбена, нейни родственици схващат за фиктивната продажба и подават сигнал до прокуратурата. Близките на пенсионерката сами съумяват да обезпечат доказателствата за измамата на мудните проверяващи. Въпреки това, прокурорът приключва следствието.

Близките на старицата, която в това време умира, апелират, а плевенския съд се произнася, че „ събраните доказателства са задоволителни за търсене на наказателна отговорност на повече от едно лице ”.

Решението е от 2018 година, само че прокурорът и до през днешния ден не е повдигнал обвиняване, въпреки да се зарича да го направи пред околните на жертвата. Междувременно, наследниците на старицата завеждат и гражданско дело, с цел да анулират подправената продажба.

Страна по него са и последните притежатели на земите Иво Бокса и половинката му Жулиета. Едва ли е изненада, че при нескопосаното подправяне на документите за кражба на земите от пенсионерката, нейните наследници печелят делото. Така семейство Бировски са принудени да върнат заграбените ниви.

Присъдата, дружно с в детайли изложените от магистратите претекстове е изпратена и на прокурора водещ наказателното следствие, само че реакция досега няма. Бездействието може би не е изцяло нелогично, разясняват хора от Плевен. Все отново, по време на делото против бандата на Куката и Бокса стана ясно, че те са имали положителни контакти измежду прокурори и съдии в града.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР