Скандалната фирма на Столична община - Чистота Искър ЕАД, сменя

...
Скандалната фирма на Столична община - Чистота Искър ЕАД, сменя
Коментари Харесай

Скандална общинска фирма ще взима още поръчки без конкурс

Скандалната компания на Столична община - " Чистота Искър " ЕАД, сменя името си на " Софекострой " поради проекти да разшири активността си и да получава още повече общински поръчки без търг и конкурс. С гласовете на ръководещото болшинство в София- обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ", общинският съвет одобри 5-годишен бизнес проект за развиването на сдружението. Освен ново име, той включва промени в предмета на активност на компанията. Към " разчистване, премахване на боклуци и отпадъчни води, събиране и транспортиране на други боклуци, зимно и лятно улично разчистване " и така нататък ще се допишат " строителни и ремонтни активност, реконструкции и действия по създаване, ремонт, цялостна или частична реорганизация и благоустройство на просветителна или различен тип обществена инфраструктура ".

През 1997 година " Чистота Искър " бе основана с концепция последователно да поеме събирането на боклука в Столична община от ръцете на частните оператори. Това обаче по този начин и не се случи и сега да вземем за пример  дружеството прави сметосъбирането единствено в ж.к " Красна поляна ". 

Както " Сега " неведнъж писа, измененията, свързани с " Чистота-Искър ", демонстрират наклонност, която стана изключително забележима през последната година- компанията да взима без конкурс поръчки на София освен в събирането на боклуци и почистването, само че и в други сфери, в това число и в строителството. През м.г. от " Московска " 33 й разпоредиха договорите за построяването на новите кафези за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветяване по ул. " Тодорини кукли " в регион " Подуяне ", ремонта на градинки, алеи и така нататък

Основната цел на преобразуванията обаче наподобява усвояването на повече средства, свързани със градежа на нови детски градини и учебни заведения и с ремонта на съществуващи, за което Столична община към този момент получи многомилионно целево финансиране от Министерски съвет. За това приказва и фактът, че с променения предмет на активност  новото " Софекострой " категорично се насочва към " ремонт и благоустройство на просветителна инфраструктура ". През 2020 година " Чистота Искър " към този момент бе натоварена със строително-монтажните работи по 42 ДГ " Чайка " във " Връбница ".

При дебата за бизнес проекта управлението на сдружението и ръководещите в София не съумяха да разсеят подозренията, че компанията ще продължи с практиката да получава безпроблемно общински контракти, а след това ще пренасочва голяма част от средствата към подизпълнители. Нещо, което към този момент се е случвало във връзка с " Чистота Искър ".

При отчитането на активността за 2018 година стана ясно, че компанията е пренасочила над 12 млн. лева. (около 97% от дотацията си, получена за почистването на регионите " Красно село ", " Красна поляна " и " Люлин " ), за наем на техника от частната компания " Грийн партнърс " АД. Като нейн краен притежател след това бе огласен известният предприемач Румен Гайтански, именуван още Вълка. През зимата на 2020 година това и друго сдружение на Гайтански публично получиха контракти за поддръжката на чистотата в няколко региона на София. През юни 2019 г кметът Йорданка Фандъкова заяви, че поради направените констатации в отчета още напролет на 2019 година предходният шеф на " Чистота Искър " Юлиан Михайлов е заменен и че персонално тя е сезирала прокуратурата за записаните злоупотреби. Кметът разясни, че затова структурата на ръководство на компанията е заменена и от ЕООД то е преобразувано в ЕАД за да не се ръководи еднолично.

През тази седмица обаче сегашният изпълнителен шеф на " Чистота Искър " и някогашен кмет на регион " Изгрев " Цветомир Жеков сбито призна, че компанията продължава да употребява подизпълнители, което се случвало заради неналичието на задоволително техника и машинизация. По тази причина той изиска, а ръководещите гласоподаваха, " Софекострой " да похарчи към 3,3 млн. лева без Данък добавена стойност за закупуването на нова техника. Въпреки че бизнес проектът е в размер от към 50 стр., от него по този начин и не излиза наяве за коя съществуваща или бъдеща активност тя ще бъде употребена.    
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР