Скандалната фирма на Столична община Чистота Искър ЕАД, която през

...
Скандалната фирма на Столична община Чистота Искър ЕАД, която през
Коментари Харесай

"Чистота Искър" получи нов апетитен договор в София

Скандалната компания на Столична община " Чистота Искър " ЕАД, която през предишния си мандат кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че дава на прокуратурата, стартира още веднъж да се трансформира в обичана на администрацията в града. Столична община е упълномощила на " Чистота Искър " без конкурс поръчка за " поддържане на паркове, градини и зелени площи към транспортни трасета " на територията на София, проличава от известие на уеб страницата www.sofia.bg. Договорът е на стойност 4,2 млн. без Данък добавена стойност и е подписан на 22 май, а известието за възлагането на поръчката е оповестено през днешния ден.   

Така единствено за няколко дни администрацията на Фандъкова обезпечава следващ вкусен контракт за общинското сдружение, макар че доклад на самата Столична община откри предходната година, че то не ръководи обществените средства транспарантно и злоупотребява с тях. В средата на май общината разпореди на  " Чистота Искър " също по този начин поръчката за ремонт и уголемение на бранша с маймуните в софийския Зоопарк на стойност 1,035 млн. лева без Данък добавена стойност. А също и контракт на стойност 200 000 лева за действия по " събиране и превозване на едрогабаритни боклуци и сметосъбиране, като и механизирано разчистване на алейни настилки и обезопасяването на алейни настилки посредством разпръскването на натриев хлорид на територията на кварталните гробищни паркове „ Банкя – м. Полето “, „ Горна Баня “, „ Княжево “, „ Драгалевци “, „ Симеоново “ и „ Дървеница “.  

При доклада за активността на " Чистота Искър " за 2018 година стана ясно, че предишното му управление е източвало сдружението посредством възлагане на контракти на частни компании без съблюдаване на законовите условия и при подозрения за спор на ползи. Плащано е по неразбираема методика и за действително несвършена работа. Правени са счетоводни операции за прикриване на неприятното финансово положение на " Чистота Искър " и за изкарването му на облага по документи, с цел да може управлението да получи награда. На работа във компанията са назначавани мъртви души и родственици.

Всичко това е разказано в отчет на Столична община, който през юни м.г. бе огласен от общински съветници от Българска социалистическа партия. От него ставаше ясно, че предната зима снегорини са навъртели 3267 км. за месец в интервал, в който не е валяло сняг. Представителят на левицата Милка Христово заяви, че през 2018 година " Чистота Искър " е пренасочила над 12 млн. лева. (около 97% от дотацията си, получена за почистването на регионите " Красно село ", " Красна поляна " и " Люлин " ), за наем на техника от частната компания " Грийн партнърс " АД. Като нейн краен притежател бе огласен известният предприемач Румен Гайтански, именуван още Вълка.

През юни м.г. кметът Йорданка Фандъкова заяви, че поради направените констатации още напролет на 2019 година предходният шеф на " Чистота Искър " Юлиан Михайлов е заменен и че персонално тя е сезирала прокуратурата за записаните злоупотреби. Кметът разясни, че структурата на ръководство на компанията е заменена и от ЕООД то е преобразувано в акционерно сдружение за да не се ръководи еднолично. В същото време от " Московска " 33 не дадоха съответен отговор на въпроса дали компанията на Гайтански продължава да получава пари от " Чистота Искър ". След това Фандъкова отхвърли повече да дава отговор на въпроси, свързани с общинското сдружение, като препращаше питанията към прокуратурата.

Преди дни " Сега " попита кметската администрация дали в това време Столична община се е поинтересувала за резултатите от прокурорската инспекция за " Чистота Искър " и дали кметът на София е сигурна, че злоупотребите в сдружението са прекъснати, преди да му дава още пари и разпорежда нови контракти. Зададен бе и въпрос продължава ли " Чистота Искър " да наема техника от " Грийн Партнърс " или от други сдружения. На всички тези въпроси от общината отговориха с единственото изречение, че " досега Столична община не е осведомена инспекцията на сдружението „ Чистота Искър “, която прави прокуратурата по сигнал на кмета госпожа Фандъкова, да е завършила ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР