Скандална версия от редиците на управляващите е на път да

...
Скандална версия от редиците на управляващите е на път да
Коментари Харесай

Томислав Дончев цепи ГЕРБ с Апартаментгейт?

Скандална версия от редиците на ръководещите е на път да взриви политическите и медийни среди. Според нея, в основата на “Апартаментгейт” е вицепремиерът Томислав Дончев. Политикът от две години стратегически се приготвя за преодоляване на ръководещата партия. Разкритията за съпартийците му пък са пряк удар, както против Цветан Цветанов, по този начин и против Вежди Рашидов. Правосъдният министър Цецка Цачева е попаднала на мушката само, с цел да направи офанзивата от лобито на Дончев не толкоз очевидна, написа topnovini.bg

Вчера лидерът на евролистата на ГЕРБ от изборите през 2014-а разяснява “Апартаментгейт” със необичайно за актива на партията изявление по БНР.

„ Скандалът с жилищата има капацитет да нанесе вреди, изключително в предизборна обстановка. Би могло да провокира и по-неприятен политически резонанс”, съобщи Дончев по националното радио. По думите му „ абсурдът не се е развил докрай”.

„ Редно е господин Цветанов да даде повече информация, в това число във връзка с последния упрек – връзки с компанията, проверявана ли е, за какво е проверявана, връзка или липса на връзка сред едното и другото. Според мен тук главният представител по тематиката е редно да бъде той”, означи още вицепремиерът и добави, че всеки сходен скандал „ носи негативи” и „ ерозира доверието”. Според Томислав Дончев е необходим „ извънредно явен и съответен сигнал, който да разреши доверието да бъде възобновено “.

На процедура думите на вицепремиера осветлиха от кое място идва така наречен “приятелски огън” в ГЕРБ и са същинска изненада за актива. В сходни обстановки обратно във времето Дончев е защитавал съпартийци. За така наречен “Кумгейт” с Делян Добрев, да вземем за пример, определението на вицепремиера е, че това е “синтетичен скандал”.

Томислав Дончев не зае ясно политическа позиция и не предприе дейности (за каквито претендира сега) и когато стана ясно, че брат му Момчил Дончев е назначен персонално от кмета на Габрово за шеф на общинско звено „ Озеленяване “. „ Управлява бюджет над 1 млн. лева Назначен е без конкурс и ясни критерии, на които би трябвало да дава отговор “, изясни през 2017-а националният представител от "БСП за България " Кристина Сидорова.

Нещо повече - при експлоадирането на абсурда точно Цветан Цветанов отбрани съпартиеца си Дончев, казвайки: "Ако Томислав Дончев беше назначил брат си до момента в който беше кмет на Габрово, щяхме да сме съгласни с всички изказвания на Българска социалистическа партия, щяхме да вземем и отношение ". Тогава Цветанов добави, че има сюжет, който Българска социалистическа партия приготвя и чиято цел е да всее ерес сред него и Бойко Борисов.

Защо тъкмо Цветанов и Рашидов?

Според осведомени, Томислав Дончев реагира тъкмо против заместник-председателя на ГЕРБ и депутата Рашидов по няколко аргументи.

Всичко стартира през 2014-а, когато Националният замък на културата е под опеката на Вежди Рашидов в качеството му на министър на културата, а за шеф е назначен Мирослав Боршош. Търканията сред скандалния началник на НДК и министъра са мотив в средата на 2015-а Томислав Дончев да изиска да стане принципал на Двореца. Причината - идната подготовка за Европредседателството и обвързваните с това запаси.

Въпреки, че не заверява годишните финансови доклади и знае положението на сдружението, както и сериозното нарастване на загубите - не вади нескрито това и не подхваща ограничения. По времето, по което Томислав Дончев е принципал, се реализира и скандалната публичната поръчка, предмет на делото против Мирослав Боршош. Дончев е бил наясно, че поръчката е компрометирана.

Нещо повече - с промени в устава Томислав Дончев е упълномощил изпълнителния шеф на НДК Боршош да утвърждава безлимитни разходи. Преди промените от 2015-а, когато НДК отива в областта на въздействие на Дончев, Боршош е имал право да се разпорежда независимо единствено със средства до 50 хиляди лева Всичко над тази сума е трябвало да мине през утвърждението на Съвета на шефовете на НДК.

Към днешна дата Мирослав Боршош е обвиняем за нарушаванията в Двореца. Сигнал към Прокуратурата бе подаден и по отношениe на Томислав Дончев. В него се цитират прессъобщения, изявления в уеб сайтове и разширени репортажи от съвещанията на краткотрайната парламентарна комисия за НДК. В документа попада и откъс от изявление на самия Дончев, че носи своята отговорност. Това подателите на сигнала дефинират като самобитно признание, че той е неглижирал съзнателно финансовите нередности, оправдавайки се с реализирани резултати в областта на културата, чиито стойности мъчно могат да бъдат измерени. В подадения през 2017-а година сигнал има искане към Сотир Цацаров да разпореди осъществяването на досъдебно произвеждане, в което да се реши дали Томислав Дончев да бъде притеглен също като обвинен.

Вицепремиерът по този начин и не бе притеглен като обвинен в качеството си на принципал на НДК. Дончев е единствено очевидец по делото и ще бъде разпитан през април. Междувременно, институцията още веднъж мина под крилото на Министерство на културата. Премиерът Борисов не изиска оставката на Дончев, а сътрудниците на политика по-скоро заеха защитна позиция. Източници от средите на ръководещите разясняват обаче, че вицето на Борисов е останал с убеждението, че абсурдът с Боршош е придобил известност точно, с цел да може НДК да се върне към културното ведомство.

В интервала към свадите с НДК Томислав Дончев намира поддръжка от медии и кръгове, доближени на бъдещия дипломат в Израел и близка до Боршош Румяна Бъчварова, както и на Българска социалистическа партия. Неочакваната поддръжка отляво идва като признателност за това, че като принципал на НДК Дончев е оказал помощ доближената на Деница Златева Ия Петкова-Гурбалова да остане в управлението на културната институция. И до ден сегашен дъщерята на някогашния регионален шеф на Пловдив Тодор Петков е в Съвета на шефовете на НДК. Любопитен факт е, че Петкова-Гурбалова бе конкуренция на Дончев в битието си на претендент в листата на Българска социалистическа партия на евроизборите през 2014-а.

Макар и към този момент да съумява да излезе изсъхнал от свадите към Мирослав Боршош, Томислав Дончев съзнавал, че мястото му в първите редици на ГЕРБ е застрашено. Именно затова през 2016-а вицепремиерът е почнал стратегически дейности, които да бетонират мястото му в партията и да разширят въздействието му.

Сега - вицепремиер, на следващия ден - министър председател

В кръговете на ръководещите от дълго време се приказва, че Томислав Дончев стартира интензивно да образува ядро от доближени фрагменти. Вицепремиерът и хората към него преди три години стартират да прислачват към себе си основни фигури от младежките структури на ГЕРБ в страната. На множеството от тях са им обещавани места в държавната администрация и им е разказвано, че е допустимо Бойко Борисов да се кандидатира за президент на изборите през 2016-а. При тази догадка, съгласно кръга “Дончев”, ще се наложи рокада в държавното управление. И точно Томислав Дончев бил любимец за министър председател на страната.

Хипотезата по този начин и не се осъществя, защото за претендент на ГЕРБ бе определена Цецка Цачева - третият участник в “Апартаментгейт”. При оповестяването на кандидатурата й доближеният на Румяна Бъчварова и така наречен “протестъри” уебсайт “Терминал 3” тогава извади първи новината за Цачева, бързайки да я “изгори” с думите:

“Парадоксалната обстановка, до която се докара ГЕРБ след 2 години ръководство, е, че никой с престиж, експертиза и лична политическа експозиция, пък било то и в границите на ГЕРБ, не желае да се разпознава с партията и да бъде номиниран от нея.”

Именно същият уебсайт удостоверява желанията на Дончев:

“Възможен вид е бил и Томислав Дончев. Наши източници настояват, че той бил склонил само да стане министър председател, в случай че в последна сметка Борисов реши да се кандидатира. “

"В рамките на материала доближената до Бъчварова и Дончев медиа стартира и офанзивата против заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според изказванията на “Терминал 3” Цветанов упорствал непременно да стане ръководител на Народното събрание и това му е било дадено. Три години и две имена по-късно, Цветанов по този начин и не е парламентарен началник.

Източници от партията настояват, че Цветан Цветанов в никакъв случай във времето не е изразявал предпочитание да става ръководител на Народното събрание. Плановете на Томислав Дончев обаче към момента били настоящи.

При диалозите в партията за идните европейски и локални избори вицепремиерът е изискал част от доближените му да получат избираеми места в листите. Това му е било отказано, заради което Дончев е изпаднал в обстановка, в която може да загуби своята сфера на въздействие.

“Три години са дълъг интервал, а вицето няма към този момент по какъв начин да стимулира подръжниците си, откакто съвсем никой от тях няма късмет за напредък в държавното ръководство или европейските институции”, декларират източници, близки до ГЕРБ.

Причина за отхвърли хората на Дончев да получат места в листите са свадите към основаването на държавен орган за пътна сигурност. През септември бяха тиражирани материали, съгласно които Томислав Дончев бе обвинен в скица за асимилиране на 4.5 млн. лв. от камери по пътищата, в която е обвързван така наречен Институт за пътна сигурност.

След като оглави мегаструктурата, оповестена от Дончев, институтът трябвало да оказва напън върху ведомствата за асимилиране на съществени пари към посочените от тях нередности по пътищата. Самият институт се разгласи и против кандидатурата за вътрешен министър на Младен Маринов. Запознати настояват, че това също е част от вътрешнопартийните игри, които лагерът на Томислав Дончев играе.

Според разкритията от септември, концепцията е била да се наложи нов снабдител на идващите 50 камери за скорост, който е регистриран в Габрово - родният град на Дончев.

Отрязването на мераците на вицепремиера за въздействие при установяване на листите евентуално го е предиздвикала да играе “ва банк”. При такава догадка даже загубата на евроизборите би била от изгода за него, защото ще го сложи в удобна позиция в партията. Сгъстяването на облаците пред Цветанов би могло да отвори вратата на Дончев към заместник-председателското място в ГЕРБ и водачество на предизборния щаб - позиции, за които вицепремиерът също е изразявал вкус обратно във времето.

До момента скандалната версия не е коментирана публично. През седмицата обаче се чакат още реакции в партията - най-малкото, тъй като структурите на ГЕРБ стават все по-объркани, а думите на Томислав Дончев по БНР са сигнал за открита война. На разнообразни места в страната пък към този момент готвели писма и акции в поддръжка на Цветанов, настояват източници, близки до ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР