Скандална регистрация на две успоредни дружества за източване на парите

...
Скандална регистрация на две успоредни дружества за източване на парите
Коментари Харесай

Две дружества са източвали парите за Националната детска болница

Скандална регистрация на две успоредни сдружения за източване на парите за Националната детска болница изскочи при чуването на служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров по тематиката през днешния ден в Народното събрание. По молба на народния представител Мария Капон той удостовери за груби нарушавания и измами в процедурата, обвързвана с построяването на болничното заведение.

Две сдружения с идентични имена (едно еднолично акционерно сдружение и второ - акционерно), са регистрирани в Търговския указател (ТР) в границите на 12 дни с идентични документи и с една вноска от 30 млн. лева по набирателната сметка за капитал. Едното сдружение заменя другото в процедура по Закон за обществените поръчки, разясни Мария Капон.

„ Това е машинация! Кой си разрешава в ТР да записва две сдружения с едни и същи документи? Това е машинация на двойно държавно равнище – и от ТР “, безапелационна бе Мария Капон. Според нея двете сдружения са две хранилки и е добре да се знае в кое от тях се водят парите. „ Защото тук става въпрос за eдни 30 млн. и къде да бъдат преведени останалите 50 млн. Добре е да знаем и какви са заплатите в тези две хранилки “, разяснява националният представител от ПГ „ Изправи се БГ! Ние идваме! “.

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров удостовери вписването в ТР на 26.08.2020 година на юридически индивид с название „ Здравна капиталова компания за детска болница ” ЕАД - държавно дружество и надлежно на 8.09.2020 година (със същото уверение на ПИБ и въз основата на същото Решение № 3 на МС)  на второ комерсиално сдружение с название „ Здравна капиталова компания детска болница “ ЕАД. То има същото седалище и адрес на ръководство, същия съвет на шефовете, същото уверение за импортиран капитал, същия предмет на активност и същия правилник.

„ Тези две сдружения попадат по този метод и до този миг. Това е едно от тежките нарушавания, което установихме по процедурата, наред с другото тежко нарушаване във връзка с промяна на възложителя, на подписване на контракт с неосъществим предмет на осъществяване, на погашение на предплатена сума за строително-ремонтни работи, преди да има всякакво планиране, преди да има даже и виза за планиране “, сподели още служебният здравен министър.  

" Това е следващо доказателство, че борбата за детската болница в България не е борба за детския живот, за новаторска медицина, високи технологии и поддръжка за лекари, деца и родители, а борба за 100 милиона ", сподели Мария Капон. Тя изброи скандалните обстоятелства към сагата с построяването на Националната детска болница.

Първо е сагата със скелето на изоставения градеж, за което е видно, че е негодно, само че при откриването на процедурата по Закона за публичните поръчки липсва оценка на настоящото му положение. Оказа се, че няма и Подробен устройствен план, а „ както знаем и зайчарник, даже в Банкя, не можем да строим по този начин “, уточни още Мария Капон.

„ В страна, в която един лев е повече от един детски живот, това не е безхаберие, не е просто корупция, това не е  кражба или непросветеност. Това е закононарушение! Казусът с построяването на Национална детска болница към този момент не е въпрос към министъра на опазването на здравето, а към основния прокурор на републиката “, заключи националният представител Мария Капон.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР