Скандална изложба представя България като “европейска Турция в Лувъра. Идеята

...
Скандална изложба представя България като “европейска Турция в Лувъра. Идеята
Коментари Харесай

Скандал: Лувъра представя България като ”европейска Турция”

Скандална галерия показва България като “европейска Турция ” в Лувъра. Идеята на френския куратор на изложбата е наши икони да бъдат изложени в секция ”Ислямско изкуство ”. Това обаче провокира бурни реакции измежду специалисти от Българска академия на науките, а по случая някогашния културен министър Вежди Рашидов отпътува незабавно за Париж.
Държавата ни се готви за събитието от края на предходната година. Институтът за проучване на изкуства към Българска академия на науките, написа отворено писмо до министъра на културата с молба концепцията за изложбата да бъде преразгледана и да се промени, с цел да не се показа в неверна светлина страната ни.

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.

" На мен ми омръзна непрестанно да изпирам кирливите ризи на тоя и оня ", отсече някогашният министър на културата Вежди Рашидов с намек към управлението на министерството.

" Какво са се договаряли, аз желая да го схвана точно от самия президент на Лувъра, тъй като българите са доста чувствителни на тази тематика и несъмнено, и аз на тяхно място бих бил сензитивен по една елементарна причина - аз знам, че ще бъде показано развиването на българската просвета по време на Османското господство през 15,16, 17 век ", разяснява той и призна, че е смутен от избухналия скандал.

" Онова, което ме тормози, е изразът: " Ами те диктуват играта ". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз считам, че той няма какво да се мъчи”, сподели още Рашидов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР