Скандалите около кандидатурата на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир

...
Скандалите около кандидатурата на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир
Коментари Харесай

Кандидат на ПП-ДБ за шеф на здравната каса се оказа португалски лобист за „Булгартабак“ и магистрала „Тракия“

Скандалите към кандидатурата на ПП-ДБ за началник на НЗОК Станимир Михайлов не стопират. След като през вчерашния ден стана ясно, че той е подал декларация с погрешно наличие, съгласно обява на уеб страницата „ Епицентър “, източници на Breaking.bg оповестиха, че въпросният Михайлов, който идва от надзорния съвет на болница „ Лозенец “, в действителност е португалски лобист при скандалните опити да бъде приватизиран държавният колос „ Булгартабак “ и слагане на ръка върху автомагистрала „ Тракия “ по време на ръководството на Национална движение „Симеон Втори".

Станимир Михайлов показва в своята автобиография, че от началото на 2001 година до август 2005 година работи в Министерство на стопанската система като консултант по търговско-икономическите въпроси към посолствата на България в Ангола и Португалия. Неговата „ задача “, отново съгласно автобиографията му, била да пази търговско-икономическите ползи на България.

Как става това? Много просто. Михайлов довежда у нас вложител концернът „ БАТ “, който трябваше да купи колоса „ Булгартабак “ за смешната сума от 110 милиона евро. Сделката бе спряна в последния миг и струваше поста на вицепремиера Лидия Шулева. За тези пари „ БАТ “ щеше да взема най-хубавите фибрики на холдинга в София и Благоевград, както и предприятията в Пловдив и Стара Загора. Тогава единствено стоковият фонд на фабриките в София и Благоевград бе оценен на над 110 милиона евро.

Според изявления в медиите тогава „ мощно царско лоби „ от Лондон и Лисабон е стояло зад договорката. Същото това лоби опита да хариже на съмнителна португалска компания концесията на автомагистрала „ Тракия “ от името на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".

Сред имената на „ лобистите “ по двете покупко-продажби изплува това на арх. Николай Фиков, бежанец в Португалия. Той бил доста непосредствен с „ царския правист “ Асен Ошанов. Фиков е оказал помощ тогава на три португалски компании да получат концесията на автомагистрала „ Тракия “ без търг. Тази договорка, след поредност кавги, също бе спряна в последния миг от държавното управление на Национална движение „Симеон Втори". Според изявления в медиите Николай Фиков, е братовчед по майчина линия с Ошанов. Архитектът проектира и построява, параклиса на кралица Йоанна в Португалия. Бива и е единственият човек, който участва на срещата на царицата с Желю Желев по време на визитата на президента в Португалия.

И сега…

Общата компания на тримата лобисти.

Три месеца откакто стопира да е консултант в Министерство на стопанската система Станимир Михайлов….учредява обща компания с въпросния лобист Фиков. Фирмата се споделя „ Фертапер “ООД и се ръководи от португалеца Фернанду Тавареш Перейра. Фирмата е записва на 22 ноември 2005 година От фирмено поделение на Софийски градски съд. Фирмата продължава да е дейна и все още.

Това демонстрира на чий ползи е служил Михайлов, явно не на държавните в Министерството на стопанската система. По време на абсурда с „ Булгартабак “ се носеха клюки за комисионни от 40 милиона лв., в случай че договорката стане. Любопитно е кой щеше да ги прибере?

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР