Скандалите и т.нар. компрометиращи доказателства, изнесени в медиите и социалните

...
Скандалите и т.нар. компрометиращи доказателства, изнесени в медиите и социалните
Коментари Харесай

Затвориха границата за държавни служители на Украйна. Защо?

Скандалите и така наречен " компрометиращи доказателства ", изнесени в медиите и обществените мрежи, подвигнаха осведомителна вълна, вследствие на която към този момент имаше известна кадрова чистка в президентството, държавното управление и в районите на Украйна. Освен това президентът Володимир Зеленски стегна разпоредбите за публични пътувания в чужбина, като се изключи командировките. Съответните промени се вкарват в действие с Указ на президента на Украйна „ Относно някои въпроси на прекосяването на държавната граница на Украйна при военно състояние ".

" Ако желаят да почиват в този момент, те ще почиват отвън държавната работа. Чиновниците към този момент няма да могат да вървят в чужбина на отмора или с друга недържавна цел ", разяснява това решение президентът Володимир Зеленски.
 Зеленски, президент на Украйна
Очевидно е, че забраната важи и за дамите, защото текстът на документа не съдържа мнения по отношение на пола, възрастта и здравословното положение на засегнатите от нововъведенията. Може би някои обяснения ще се появят в промените на „ Правилата за прекосяване на държавната граница от жители на Украйна “, утвърдени от Кабинета на министрите на Украйна от 27 януари 1995 година № 57, които в границите на пет дни след публикуването на гореспоменатия президентски декрет, бяха инструктирани да разработят кабинета на министрите.
Чиновници под похлупак. Защо затвориха границата за държавни чиновници
Резонансната възбрана за пътешестване зад граница на служители беше изненада за мнозина. Съвпадението на това решение с началото на чистката в редиците във властовите институции навежда на мисълта, че тази мярка би трябвало да бъде предварителна защита на бягството зад граница на самокомпрометирани служители.

Яна Михайлюк, юрист, консултант на TOTUM LF, счита, че въпросът е от политическо естество и е обвързван със скандални изказвания в медиите по отношение на ваканцията в чужбина на някои държавни чиновници по време на войната, защото държавните чиновници, назначени от държавните органи, могат да пътуват в чужбина на почивка или командировка.

По-специално от изявления в обществените мрежи медиите схванаха за почивката в Испания за новогодишните празници на заместник-главния прокурор на Украйна Олексий Симоненко. Една почивка в чужбина му коства поста. Главният прокурор на Украйна Андрий Костин подписа заповед за освобождението на Симоненко от служба на 24 януари .
 Алексей Симоненко Олексий Симоненко, заместител основен прокурор на Украйна, освободен от служба заради отмора в чужбина Снимка: РБК-Украйна
В допълнение, луксозната почивка на пресаташето на Държавната гранична работа Иванна Плантовская във Франция, за която обществеността разбра след появяването на съответните фотоси на Плантовская в обществените мрежи, провокира мощно недоволство. От позиция на обществото сходна демонстрация на първокласен живот е неприемлива от страна на длъжностно лице по време на битката на Украйна против съветската експанзия.
   Ивана Плантковска, възбрана за пътешестване от Украйна, възбрана за пътешестване за държавни чиновници, възбрана за пътешестване за длъжностни лица, решение на NSDC, процедура за прекосяване на граница Пресаташето на Държавната гранична работа Иванна Плантовская и почивката й във Франция, която възмути украинската общност

Според Димитрий Стриченко, правист в ООО ЮКК „ Де юре “, решението на Съвета за национална сигурност и защита е удостоверение на взаимност с военните. „ В края на краищата защо единение можем да приказваме, когато отпуските за тези, които с цената на живота си обезпечават запазването на позициите си от служителите, се дават единствено при положение на болест, пострадване и бременност “, подчертава събеседникът пред focus.ua.

Припомняме, че по-рано имаше въпроси по отношение на уреждането на пътуванията в чужбина по време на войната. По-специално, по-рано в коментар Ростислав Кравец означи, че в Украйна няма нито един регулаторен акт, който да не разрешава на мъжете да пътуват в чужбина, като се изключи горепосоченото Постановление на Кабинета на министрите от 27 януари 1995 година № 57. Но, съгласно него, такива ограничавания би трябвало да се вкарват единствено със закон, надлежно това, което се случва, е отвън правното поле и Държавната гранична работа надвишава пълномощията си.
Армия на имигрантите. Кой няма право да пътува в чужбина?
Забраната за пътешестване в чужбина важи за много необятен кръг длъжностни лица. Списъкът на Съвета за национална сигурност и защита включва:
членове на кабинета на министрите на Украйна и заместник-министри,ръководители на централни изпълнителни органи и техните заместници,Ръководител на кабинета на президента на Украйна и неговите заместници,ръководители на други спомагателни органи и служби, формирани от президента на Украйна, и техните заместници,шеф на СБУ и неговите заместници,председател и членове на Националния съвет на Украйна по малкия екран и радиото,председател и членове на Сметната палата,председател и членове на Централната изборна комисия,председатели и членове на други държавни колегиални органи,секретаря на Съвета за национална сигурност и защита и неговите заместници,народни депутати на Украйна,комисарят на Върховната рада на Украйна по правата на индивида и неговите представители,ръководителят на Националната банка и неговите заместници,Постоянният представител на президента на Украйна в Автономна република Крим и неговите заместници,ръководители на локални държавни администрации и техните заместници,съдии от Конституционния съд на Украйна, съдии, прокурори,ръководители на други държавни органи и техните заместници,ръководители на структурни поделения на държавни органи,служители, записани за интервала на готовност и военно време от държавни органи, други държавни органи, органи на локалното самоуправление.  депутати, възбрана за овакантяване на Украйна, възбрана за излизане за държавни чиновници, възбрана за излизане за длъжностни лица, решение на Съвета за национална сигурност и защита, процедура за прекосяване на границата Депутатите от Върховната Рада на Украйна няма да могат да почиват в чужбина до края на войната Снимка: Rada.gov.ua
„ Според Националната организация на Украйна по въпросите на държавната работа към 30 септември 2022 година повече от 34 000 мъже държавни чиновници работят в Украйна. Разбира се, не всички от тях са записани по наставления метод. Но до този миг, резервирани държавните чиновници биха могли да пътуват в чужбина освен в командировка, само че и на отмора “, разяснява Яна Михайлюк.

Димитрий Стриченко прибавя: доста е мъчно да се дефинира тази цифра, защото статистическите калкулации не се актуализират постоянно, само че жестоко можем да приказваме за 500 хиляди души. Тоест това са тези, които са директно наранени от наложената с постановлението възбрана за пътешестване.

На всички тези хора обаче не е неразрешено да пътуват в командировка в чужбина. Както Яна Михайлюк обяснява, командировката би трябвало да бъде издадена със съответната заповед на ръководителя. Но за окончателното схващане на механизма би трябвало да се изчакат промени в Резолюцията на Кабинета на министрите на Украйна „ За одобрение на Правилата за прекосяване на държавната граница от жители на Украйна “, която беше разисквана нагоре.

" Граничните чиновници ще ревизират заповедите за командировки в чужбина и документите, потвърждаващи връзката на служителя със съответното структурно звено - продължава Димитрий Стриченко. - По-специално ще бъдат взети поради задачата на пътуването, продължителността и мястото, където лицето е изпратено. ”
Не е налично за всеки. Защо командировки в чужбина се позволяват единствено на длъжностни лица
Свободата на придвижване на длъжностни лица беше ненапълно лимитирана едвам съвсем година след началото на пълномащабната война с Русия. Междувременно от началото на съветската инвазия други военнослужещи жители на Украйна не могат законно да напущат страната, даже и в командировка.

„ Постановлението визира преди всичко представителите на централната власт, защото обстановката не се трансформира за ръководителите на локалното самоуправление – кметовете на градове и до през днешния ден са пътували в командировки в чужбина единствено със единодушието на районните военни администрации “, споделя Оксана Продан, консултант на ръководителя на Асоциацията на украинските градове по общинските въпроси.

" От получените отговори следва, че всичко се свежда до пълномощията на граничния служител на реда на границата, без значение от съществуването на нужните документи. Тъй като точно на място, сега на прекосяване на границата, е окончателното Взема се решение за опцията за овакантяване “, прибавя Продан.
 гранична работа, гранична работа, гранична защита, възбрана за овакантяване на Украйна, възбрана за излизане за държавни чиновници, възбрана за излизане за длъжностни лица, решение на Съвета за национална сигурност и защита, процедура за прекосяване на границата  Снимка: Кадър от видео в YouTube канала на Държавната гранична работа на Украйна
От началото на войната украинският бизнес повдигна и въпроса за даване на опция за командировка в чужбина на военнослужещите. Все още обаче няма решение на този проблем.

„ Кабинетът на министрите направи опит да даде позволение за пътешестване в командировка при подобаващи условия (до 7 дни, внасяне на гаранционен депозит и т.н.), само че тогава решението не влезе в действие “, спомня си Яна Михайлюк „ Следователно обстановката е, когато държавни чиновници, назначени за съответните обществени органи, можеха да пътуват в чужбина, само че бизнесът не можеше, не беше изцяло заслужено. “

Все отново има някои изключения. Дмитрий Стриченко прецизира, че прекосяването на държавната граница е позволено за военнослужещи в следните случаи:
транспорт на медицински товари, филантропична помощ за потребностите на въоръжените сили,превоз на популацията на Украйна,международна доставка,железопътен превоз,участие в публични интернационалните спортни надпревари и подготвителни лагери.
„ Тоест, почти единствената опция за прекосяване на границата за предприемачество остава транспортът на популацията въз основа на лиценз за право на осъществяване на стопанска активност за интернационален авто транспорт на товари и пасажери “, изяснява Стриченко.
 водач, превоз, възбрана за овакантяване на Украйна, възбрана за излизане за държавни чиновници, възбрана за излизане за длъжностни лица, решение на Съвета за национална сигурност и защита, процедура за прекосяване на границата Снимка: PexelsЗащо ще ревизират законността на решенията за пътешестване в чужбина
Въпреки че медиите разискват най-вече възбраната за пътешестване на чиновници, нововъведенията не се лимитират до това. В края на краищата параграф 2 от решението на НСБО се отнася до инспекция на законосъобразността на решенията на Министерството на развиването на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна, районните, градските военни администрации на Киев по отношение на напускането на жители от Украйна, в това число с транспортни средства, като както и законосъобразността и валидността на въвеждането на съответната информация в осведомителна система " Шлях ".

Системата „ Шлях “ е специфична стратегия за прекосяване на границата, която разрешава на военнослужещи водачи мъже (обикновено доброволци) да получат законно позволение за пътешестване отвън Украйна. Системата е основана, с цел да отстрани корупционните опасности в процеса на издаване на разрешителни и да опрости самата процедура. Разрешителните, които се издават на водачите, по предписание би трябвало да бъдат заверени от структурно звено на Министерството на инфраструктурата и срокът им на годност може да бъде три месеца.

Между другото, когато при започване на войната въпросът за облекчаване на потребностите на военния личен състав, вътрешно разселените лица и други категории жители беше изострен, доста деятели получиха правото да пътуват в чужбина, с цел да носят медикаменти, коли за армията, съоръжение, и така нататък Тогава нямаше специфична система, тя се появи по-късно.
 доброволци, филантропична помощ Снимка: Getty Images
„ Първо, с цел да се премине границата с такава цел, беше належащо позволение от съответното военно ръководство и единодушие на филантропичния щаб с пояснение какво тъкмо и в какви размери ще се получава и къде ще бъде доставени “, изяснява Димитрий Стриченко.

Впоследствие са утвърдени следните условия за такива пътувания:
приемане на статут на доброволец или член на благотворителна организация,необходимостта от даване на копия от контракти, потвърждаващи съглашения с представители на непозната страна по отношение на готовността за изпращане на филантропична помощ.
" С течение на времето предприемчиви жители видяха тук опция да транспортират мъже на военна възраст зад граница под прикритието на доброволец. За тази цел те сътвориха благотворителни фондации и организации, получиха съответните утвърждения от администрациите и филантропичните щабове и мислени " доброволци " пътуваха в чужбина в колите си за интервал до 30 дни и са били изгубени  “, продължава Стриченко. И допълва, че броят на хората, които са съумели да преминат границата по този метод, може да удиви въображението даже на закоравели скептици, само че това ще стане известно след войната, защото в този момент е невероятно и не си коства да деморализираме останалите.
 възбрана за овакантяване на Украйна, възбрана за излизане за държавни чиновници, възбрана за излизане за длъжностни лица, решение на Съвета за национална сигурност и защита, процедура за прекосяване на границата Снимка: ДПСУ
Като образец, дано вземем съобщение от СБУ за задържането на повече от 10 нарушители, които против възнаграждение са предложили на наборници да изоставен Украйна под прикритието на доброволци, за което участниците в схемата са въвели погрешна информация в Електронна система Шлях. Цената на такива услуги стартира от 3000 $ и зависи от спешността на казуса и статуса на клиента.

„ Ако в този момент Службата за сигурност на Украйна управлява въпроса с пътуването в чужбина, се надяваме, че това ще понижи броя на корупционните схеми, създадени по този въпрос през последната година “, споделя Яна Михайлюк.

Последиците от оповестените инспекции, съгласно Дмитрий Стриченко, могат да бъдат анулацията на разрешителни на доброволци, представители на благотворителни фондации и организации. 

Трябва обаче да се напомни, че в сходство с новата процедура за образуване и водене на боен доклад на наборници, наборници и резервисти дипломатическите институции би трябвало да „ улеснят връщането “ на наборниците в Украйна. Затова ситуацията на тези, които са пътували незаконно в чужбина, с цел да останат там за дълго време, не наподобява изключително розово.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР