Скандалите, генерирани активно от опозицията, имат за цел да държат

...
Скандалите, генерирани активно от опозицията, имат за цел да държат
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Нямам абсолютно никакви притеснения относно стабилността и управлението

Скандалите, генерирани интензивно от опозицията, имат за цел да държат страната в перманентна неустойчивост и да обезвреждат постигнатото от властта. Това е единственият тип политика, който Българска социалистическа партия владее и на който явно ще се осланя в интервала, когато България ще бъде в обсега на общественото внимание на европейските жители. Българска социалистическа партия не съумя да сътвори свои политики и политически оси и не създава работещи политики в интерес на страната. Тя ще се стреми непременно да дискредитира всичко, направено от ГЕРБ, освен това не всъщност, а с офанзиви в тил и безсмислени обвинявания. “ Това сподели в изявление за предаването „ Неделя 150 “ по „ Хоризонт “ Цветан Цветанов , ръководител на парламентарната група на ГЕРБ.
Според него в дневния ред на обществото би трябвало да бъдат идният бюджет, размерът на недостига, продължаването на икономическия напредък, политиката във връзка с Западните балкани.

Според парламентариста бюджетният недостиг за 2018 година ще бъде под 1%, а изхарчените пари по бюджета ще са два милиарда и половина лв. повече, като от тях 700 милиона са единствено за фонд „ Работна заплата “ за бюджетната сфера. Тези средства, по думите му, няма да бъдат за сметка на възходящ недостиг, а за сметка на икономическия напредък.

Цветанов означи, че разноските за работни заплати са щели да бъдат и по-високи, в случай че не са били увеличени пенсиите:

Правим нужните политики, с цел да усилваме и минималната пенсия и да индексираме пенсиите в нашия управнически мандат, когато, обаче, икономическият напредък продължи да бъде по този начин сериозен и да имаме нужните доходи.

Според народния представител от ГЕРБ харченето за инфраструктура и за секторни политики дават добавена стойност за по-голямо събиране на средства в бюджета и приходи.

Цветанов даде обещание нарастване освен сферата на образованието, което е главен акцент в бюджета, само че и поетапно нарастване и в други браншове. Той изрази вяра, че поради повишаването на брутния вътрешен артикул през 2019 година може да има повече разноски, без да се постанова увеличение недостига.

Лидерът на парламентарното болшинство чака брутният вътрешен артикул да доближи почти 100 милиарда лв., само че проектите са в края на мандат на ръководещите той да е на нивото от 120 милиарда, като по същото време се възнамерява междинната работна заплата в страната да бъде 1500 лева, а минималната – 650 лева

Цветанов предвижда стопански напредък към края на годината от почти 4%, който ще е в основата на продължаващия растеж на приходите.

В тези месеци, в които държавното управление още веднъж възвърна формата си, която беше преди провеждането на предварителните парламентарни избори, имаме остатък и сега ние можем да създадем тези разходи, само че не с цел да увеличим недостига и не с цел да задължаваме идващите генерации. Харчим толкоз, колкото изкарваме, акцентира Цветан Цветанов.

По мотив активността на Министерство на вътрешните работи и правоохранителните органи Цветанов съобщи, че те подхващат нужните ограничения всеки, който прави закононарушения, да понесе съответната суровост на закона. Той даде образец с сполучливите интервенции, направени през последните няколко дни, като изрази увереност, съм че това ще бъде систематичен метод.

В коментар за митингите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи за повишение на заплатите и против закриването на противопожарни звена Цветанов удостовери, че през 2018 година се плануват 55 милиона лв. повече за работни заплати в бранша. Той изрази очакване управлението и специалистите във вътрешното министерство да обезпечат по-голямо нарастване за служителите на реда и пожарникарите, които са „ на терен “, жертват живота си и срещата съществени тествания всекидневно.

Цветанов заяви, че в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и в границите на второто четене на измененията в закона за Министерство на вътрешните работи ще се търси правна опция за запазване, въпреки и с по-малък състав, на звената, които сега се оферират за закриване.

По мотив думите на Президента Румен Радев, че, откакто са петимни да се борят с корупцията, ръководещите е трябвало да намерят опция за присъединяване в свикания от него Консултативен съвет за националната сигурност, ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ съобщи:

„ Вижте, това беше неприятна интерпретация, с цел да се подхранва и да се зарежда един непрестанен скандал, който би трябвало да има с ръководещото болшинство и с ръководството на страната. За страдание, обаче, доста е неприятно, когато в тези подходи взе участие и индивидът, който би трябвало фактически да въплъщава единството на нацията. Съгласно член 92 от Конституцията това е Президентът на страната. И несъмнено, тази интерпретация, която беше направена и от водача на Българска социалистическа партия. Нито един от напусналите Консултативния съвет не е напуснал просто ей по този начин, а просто имаше справедливи аргументи за това. “

Цветанов обясни, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захриева е уведомила две седмици преди съвета, че взе участие във конгрес на страните-членки на НАТО. Според водача на парламентарната група на ГЕРБ е належащо при такива неотложни задължения, на които гласът на България би трябвало да се чува мощно на интернационалната сцена, да се демонстрира схващане. Необходимо е да се усъвършенства координацията и връзката за координиране сред институциите при привикване на Консултативен съвет за национална сигурност, добави Цветанов.

В коментар във връзка дебатите за закупуването на нови изтребители за българската отбранителна авиация Цветанов отхвърли да се води словесна борба с Президента Румен Радев:

Няма словесна борба. Има разделяне на управляващите. Всяка една институция би трябвало да извършва своите функционалности по подготвеност. Направихме анкетна комисия, която излезе със съответните заключения и рекомендации и доказахме, че в действителност е имало предумисъл в дискредитирането на един от участниците, което е в ущърб на националните ползи, в ущърб на цялата тази бистрота, която би трябвало да заявяват и да демонстрират българските институции,защото ще се харчат над един милиард и половина лв. на българските данъкоплатци. Не желая да влизам в тази тематика, тъй като знам какви ще бъдат съответните спекулации, а и съм поел ангажимент и към премиера просто малко да подминаваме тази тематика, с цел да няма непотребни напрежения. Само ще споделя нещо, което е значимо повече за статистиката и за тези, които въпреки всичко схващат, тъй като имаше безпочвени обвинявания, че лобираме в една или друга посока. Сред държавите-членки на НАТО 10 са страните, които оперират с F 16, четири са страните, които оперират с „ Юрофайтър “ и две са страните, които оперират с „ Грипен “.

Според Цветанов в последните две страни – Чехия и Унгария – и двете покупко-продажби са били със подозрения за корупция и грандиозни кавги и заключи по тематиката:

Аз ще спра дотук и няма да разясня повече. Аз просто споделям, че ние би трябвало да защитим националния интерес. И би трябвало въпреки всичко да се съобразим като страна-членка на НАТО какво е на въоръжение в прилежащите нам страни. Гърция, Румъния и Турция сега са със самолети, които фактически дават този интегритет и взаимни участия за отбранителната способността на НАТО.

В отговор на въпрос за какво няма парламентарна комисия, която да проверява по какъв начин се харчат двата милиарда лв. за саниране, където има подозрения за повишени цени, Цветан Цветанов означи, че в предизборния интервал и при започване на мандата на Народното събрание Българска социалистическа партия е сезирала прокуратурата и съгласно него, когато способените органи са сезирани, няма смисъл да се основава парламентарна анкетна комисия, която не има компетентността на проверяващ орган.

В умозаключение Цветанов заявява, че не изпитва терзания за стабилността на обединението.

Господин Симеонов е част от съдружното съглашение и ние дружно формираме парламентарното болшинство. Изборът за съответните министри и вицепремиери е в пълномощията на Обединени патриоти. Към  настоящия миг обединението е постоянна и нямам безусловно никакви терзания по отношение на стабилността и ръководството, което би трябвало да продължи.

Заедно с това водачът на най-голямата парламентарна група изрече признателност към Движението за права и свободи за отговорите решения, които взема и акцентира, че то се придържа към твърди стандарти за мощна и обединена Европа и изповядва евроатлантическите полезности, само че мечтаният от гласоподавателите на ГЕРБ сътрудник в ръководството са обединени патриоти.

Ние постоянно сме разчитали на по-широка парламентарно поддръжка при приемането на законодателството, което фактически кореспондира и с някои акценти от тяхната(на Движение за права и свободи – бел. на ред.) управленска стратегия и това е част от политиката, която те са изповядвали през всичките тези години. Но сега парламентарното болшинство е образувано на база гласовете от българските избиратели… Аз постоянно съм казвал, че и съпротива би трябвало да взе участие в процесите и даже някой път дебатите, които се водят, способстват за по-правилните решения, когато някой път променяме и ние нашата първична визия или показване на даден законопроект. Когато има задоволително мощни причини, по-добре е да признаеш мощните причини, да ги приемеш, в сравнение с да се правиш, че опозицията я няма. Опозицията я има и за нас е значимо тя да бъдеш мощна, да бъде мобилизирана, да бъде единна, само че да бъде политически конфликт на хрумвания, на политики, а не политически конфликт, при който един да разгласява компромати и да търси да въвлече ръководството и ръководещото болшинство в поддържането на тази перманентна рецесия, заключи Цветанов.

Пълният запис на интервюто  на Явор Стаматов с ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР