Скандален и опасен за живота и здравето на софиянци е

...
Скандален и опасен за живота и здравето на софиянци е
Коментари Харесай

4-годишен ремонт роди свръхопасно кръстовище в София

Скандален и рисков за живота и здравето на софиянци е резултатът от близо 4-годишния ремонт на кръстовището на бул. „ Борис III ” и ул. „ Житница “ в столицата. Движението в сектора бе пуснато при започване на седмицата, като упованията след изхарчените милиони (договорът е за сума до 4.83 млн. лева без ДДС) той да стане по-безопасен и комфортен за пешеходците и водачите към този момент остават излъгани. Променена е схемата за преминаване по булеварда и улицата, които към този момент са на две равнища: под бул. " Цар Борис ІІІ " минават колите, които минават директно по ул. " Житница ". Връзката от улицата към и от булеварда става на горното равнище посредством местни платна. Под кръстовището пък ще минава бъдещото метро.

След ремонта Столичната община е премахнала една от пешеходните пътеки и прилежащия към нея светофар за минувачи – отдясно на кръстовището по посока бул. „ България “. От същата страна е и спирката на трамваите за центъра. Така на хората, които се качват или слизат от тях и желаят да пресекат " Борис III " и да продължат по „ Житница “, към този момент се постанова да чакат на три светофара и да пресичат няколко пъти кръстовището, с цел да стигнат мечтаната посока. Транспортният безпорядък е цялостен, защото немалка част от минувачите не се преценяват с реорганизацията и не престават да пресичат „ Борис III ” в зоната на някогашната пешеходна пътека, движейки се на сантиметри от чакащите коли.

" Пешеходната пътека е отстранена по искане на КАТ, съгласно които, в случай че се разчертае пешеходна пътека там, ще става спор със завиващите наляво от бул. " Гоце Делчев " към кв. " Княжево " коли. На нейно място има подлез, който още не е пуснат. Ще проработи дружно със завършването на метрото, което се чака да се случи напролет на идната година ", разясниха от Столична община пред " Медиапул ". На проблематичния сектор през вчерашния ден бяха видяни зам.-кметът по превоза Дончо Барбалов и шефът на „ Метрополитен “ Стоян Братоев, видя „ Сега “. Около тях липсваха телевизионни камери и фотографи, а от „ Московска “ 33 не оповестиха авансово за планувано посещаване - сигурен знак, че в тази ситуация не става дума за пиар събитие на общината, а че управата е забелязала огромните неразбории на кръстовището, които сътвори сама. 

След ремонта в сектора могат да се видят и други недостатъци, които към този момент се трансфораха в запазена марка на Столичната община през последните години – незавършени елементи от градската среда, неприятно планиране и осъществяване на пътеките за незрящи, голям брой и безсистемно ситуирани шахти и така нататък Движението по кръстовището на „ Борис III ” и „ Житница “ беше лимитирано още от март 2016 година поради строителството на метрото. 

 

Въпроси и отговори

Изпълнението на тротоарите беше подложено на критика от " Спаси София ", чийто претендент за кмет Борис Бонев се класира четвърти на изборите в неделя. Организацията пусна фотография, на която се вижда, че посред тротоара и върху линията за незрящи има електрическо табло. От Столичната община побързаха да го махнат с обяснението, че е било краткотрайно.

В обществените мрежи се появиха мнения, че тунелът по ул. " Житница " е прекомерно стеснен и по тази причина рейсовете от линиите на градския превоз не минават през него, а чакат в задръстването на горното равнище. От " Московска " 33 дадоха отговор, че тунелът е висок над 4.50 м, широк е 9 м от стена до стена и 8 м от бордюр до бордюр и не е стеснен за рейсовете. Те минавали от горната страна, с цел да се прави връзка със спирките на трамваите.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР