Скандален документ подписан от бившата шефка в ДФЗ Атидже Вели

...
Скандален документ подписан от бившата шефка в ДФЗ Атидже Вели
Коментари Харесай

Биволъ разкри как ДПС раздава еврофондове на роднини, а институциите не виждат проблем

Скандален документ подписан от някогашната шефка в ДФЗ Атидже Вели разкрива по какъв начин се раздават европейските фондове на родственици и свързани лица. Става дума за план на свекървата на нейната сестра. Атидже Алиева-Вели като разпределител на еврофондовете подписва документите за плана. Това е явен спор на ползи, който обаче не е заявен, разкрива Биволъ.
Дългогодишната зам.-директорка на ДФЗ Атидже Алиева е от село Борино, също като водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Тя има сестра Шасине, която също като нея е омъжена за член на семейството Вели – Джамал. Неговата майка е Джемиле Вели с компанията “Джемиле Вели ” Едноличен търговец. Фирмата е основана през 2012 година явно с единствената цел да кандидатства за дотация, която не може да бъде дадена на физическо лице.
През 2014 година е подписан контракт за дотация от 25 596 лева Уведомителното писмо до Джемиле Вели е подписано от Атидже Вели в качеството ѝ на зам. изпълнителен шеф на ДФЗ.
Сумата не е огромна, само че казусът илюстрира систематичните нарушавания в ДФЗ и контролът на Движение за права и свободи върху евросредствата за земеделие .
Атидже Вели е шефът, подписвал и одобрявал скандалните планове за къщи за посетители на политици, кметове и техни близки. Най-фрапантното разпределяне на европари още веднъж е в Борино, където Биволъ разкри пет плана за къщи за посетители на родственици на Мустафа Карадайъ.
Фактически, компаниите свързани роднински с Мустафа Карадайъ държат половината къщи за посетители в община Борино, финансирани с европейски пари. Отделно от това майката на Карадайъ стопанисва фамилен хотел в Борино, издигнат по програмата САПАРД.
З – това излиза наяве от лист със глобени планове оповестен от ДФЗ след журналистическо питане на Биволъ.
ДФЗ комфортно е лимитирало обсега на инспекциите си единствено до къщите, за които не е изминал петгодишния мониторингов интервал след сключването на контракта. Това опонира на нареждането на премиера Борисов от 30.04.2019. Тогава на държавното съвещание той разпореди на Румен Порожанов да се ревизират всички къщи за посетители и в случай че има отговорни да се дават на прокуратурата.
в тези планове тъкмо в тези планове на роднините на партийния водач на Движение за права и свободи.
Биволъ разкри също, че скандални планове, които е трябвало да бъдат докладвани на ОЛАФ и прокуратурата, са били прикривани от комисия в ДФЗ с ръководител Атидже Вели. Сред тях е и план на Десислава Николова – майката на Кристиян Николов, който се заби в колата на Милен Цветков зад кормилото на мощен джип и аргументи гибелта на журналиста.
Докато е шеф във Фонда, околните на Атидже вършат доста преференциална имотна договорка и се снабдяват с огромен и на ниска цена апартамент в София, населяван от самата нея. Нейният татко Байрям Алиев е придобил през 2015 година апартамент от 164 кв. м. плюс гараж от 30 кв. м. в първокласна кооперация в квартал Манастирски ливади.
Цената на парцелите е много преференциална, защото те излизат единствено по 568 евро на кв.м. Но произходът на 215 000 лева за придобивката е под въпрос, защото Байрям Алиев в никакъв случай не е имал компании, не е работил на скъпо платена служба, не е продавал парцели и не е взел ипотечен заем. Майката на Атидже е работила като учителка в Борино, което също не допуска съществуването на огромни приходи. Простата сметка демонстрира, че фамилията би трябвало да икономисва по 500 лева месечно в продължение на 40 години, с цел да си разреши подобен апартамент.
След това разобличаване на Биволъ гражданското съдружие БОЕЦ подаде сигнал в прокуратурата. Оттам обаче не видяха никакъв проблем с имотната договорка и прекратиха инспекцията.
и се занимава със законотворчество на европейско равнище в Комисията по земеделие, написа още уеб сайтът за проверяваща публицистика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР