Скандалът за липсващите 1.9 млрд. евро от баланса на германската

...
Скандалът за липсващите 1.9 млрд. евро от баланса на германската
Коментари Харесай

Политиците подгониха финансовия регулатор на Германия

Скандалът за изчезналите 1.9 милиарда евро от салдото на немската "Уайъркард " за 2019-а и последвалият арест на създателя й Маркус Браун, предизвика унищожителни рецензии против немския финансов надзирател BaFin. Те са поради недовиждане и липса на съществено изследване на протичащото се в основаната през 1999-а и считана за "най-великата " в Европа финансово-технолоична компания и цифрова платформа за търговия на финансови принадлежности, което се обрисува като най-мащабният счетоводен скандал в историята на Германия. Акциите на "Уайъркард " изгубиха над 80% от пазарната си оценка през последните десетина дни откакто холдингът призна за траяли с години счетоводни измами.

В интерес на истината, немският BaFin, който, за разлика от сътрудниците си надзорници от множеството страни няма право да организира престъпни следствия, не беше напълно безразличен към "Уайъркард ". И 10 дни откакто през февруари 2019-а полицията направи обиск на фирмения офис в Сингапур по обвинявания за счетоводна машинация, немският регулатор също се задейства, само че... като вкара двумесечна възбрана за къси продажби на акциите на компанията, чиито цени бяха паднали под 100 евро всяка. Мотивът за първата сходна рестрикция на самостоятелна компания в историята на немския фондов пазар, беше "значимостта (на "Уайркард ") за стопанската система " и "сериозната зпалаха за доверието на пазарните играчи ". Успоредно с това BaFin стартира следствие против "Файненшъл таймс " (който месец по-рано осведоми за сингапурските проверки) за пазарна операция. А "Уайъркард " внесе правосъден иск против финансовия ежедневник.

Законодатели от Германската свободна демократическа партия разясниха, че "скандалът "Уайъркард " не се появил от нищото " и показаха удивление, че "финансовият министър и BaFin не са хвърлили по-рано светлина по въпроса ".

Впечатлението на Фабио Де Маси от немската партия "Левите " е, че дълги години на "Уайъркард " се е гледало като на "крехко растение, отгледано в домашни условия, което би трябвало да бъде предпазено ". И че "всеки, който е задавал неуместни въпроси за фирмения бизнес, е подозиран, че желае да унищожи Германия и финансовия й бранш ".

Според научните среди пък, няма нито една причина за пропуските на немския уред от регулатори във връзка с компанията.

През седмицата даже BaFin стартира да прави признания. Директорът й Феликс Хюфелд сподели на участниците в конференция на 23 юни, че "цяла гама от частни и обществени сдружения, в това число BaFin, не са работили задоволително дейно ", с цел да предотвратят "пълната злополука " в "Уайъркард ".

Герхард Шик - някогашен чен на Партията на зелените, който сега оглавява групата за отбрана на потребителите (Finance Watch Germany), пък разяснява, че "Уайъркард " е следващият образец, показващ по какъв начин финансовият надзирател "системно не съумява да се оправи със комплицирани обстановки, за които няма ясно дефинирани права, а би трябвало самичък да взема решение каква да е ролята му ". Господин Шик дефинира BaFin като "прекалено фиктивен и внимателен ". И добави, че на процедура "Уайъркард " е третиран като софтуерна, а не като компания за финансови услуги, което слага холдинга отвън директния контрол на регулатора, макар че той управлява "Уайъркард банк ". За Шик обаче е недопустимо, че никой не си е задал въпроса по какъв начин се контролира наедрял достачик на разплащателни услуги, който даже е член на елитния немски борсов показател DAX.

Оттук нататък, в изискванията на ескалиращата рецесия, BaFin се пробва да отбрани "Уайъркард банк " - кредиторът, който групата за финансови технологии има повече от десетилетие и чиято съществена активност е да събира пари от издателите на карти и да ги разпределя към търговците, в които те са били употребени. Запознати с проблема лица настояват, че надзорникът е назначил специфичен представител в банковата централа, който да следи решенията на банковия мениджмънт и да подсигурява, че те са съобраени със законите. BaFin е наложил и частична възбрана на заплащанията, с цел да не допусне превод на средства от кредитора (чийто активи са били оценени на 1.9 милиарда евро през 2019-а) към "Уайъркард ".

Министърът на стопанската система на Германия - Петер Алтмайер - изиска на 24 юни цялостно следствие на абсурда, и сподели, че за него е "наистина значимо сходен проблем в никакъв случай повече да не се позволява, поради доверието в немската банкова система ".

Финансовият министър Олаф Шолц пък разказа случая "Уайъркард " като "изключително притеснителен " и уточни, че "възникват основни въпроси и за надзора на компанията ".

Господин Хюфелд ще има опция да изясни гледната си точка по проблема на 1 юли, когато ще бъде изслушан във финансовата комисия на Бундестага. Защото залозите за шефа на BaFin и за репутацията на корпоративна Германия са прекомерно високи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР