Скандалът за дискриминация срещу 8-годишното момченце от училище „Български език“

...
Скандалът за дискриминация срещу 8-годишното момченце от училище „Български език“
Коментари Харесай

Учителка в Сейнт Луис превърна живота на 8-годишно българче в ад, а накрая...

Скандалът за дискриминация против 8-годишното момченце от учебно заведение „ Български език “ в Сейнт Луис, Мисури, приключи с отстраняването на малчугана от образователното заведение, написа bg-voice.com.

„ Детето е отстранено поради държанието на майката “, изясни директорката на школото Катя Вълкова.

„ Решението е взето от борда на шефовете на учебното заведение. Аз гласувах срещу отстраняването му, когато гласоподава учебният съвет, само че в борда нямам глас “, споделя Вълкова.

Според нея майката на момченцето, Васили Грамматопулу, уронва престижа на учебното заведение с неоправдани обвинявания против една от учителките.

Случаят закупи гласност през декември предходната година, след недоволство на майката до консулството ни в Чикаго и Министерство на образованието и науката в България.


Трите дами в основата на абсурда: Катя Вълкова, Анелия Дионисиева и Василики Грамматопулу

В недоволството си Грамматопулу твърди, че момченцето й е обект на тормоз от страна на учителката Анелия Дионисиева, а по-късно и подлагано на дискриминация поради наблюдателна камера, конфигурирана от управлението, с цел да следи най-вече него.

По думите на директорката обаче въпросната камера е сложена за отбрана на детето, с цел да се потвърди възможна неверна постъпка от страна на преподавателката в стаята. „ Това е методът да се потвърди, в случай че има сходно неприятно държание “, изяснява Вълкова.

Децата в класа на сина на Граммотопулу са 6 и стоят на кръгла маса вместо на обособени чинове. Според Вълкова камерата е била ориентирана към цялата класна стая.

Майката, която твърди, че към детето й се отнасят друго, сигнализира институциите с вяра те да застанат на нейна страна, тъй като по думите й „ това е единственото място, където синът й може да практикува български език “ (детето е от разбъркан брак сред българка и грък). Но след недоволството й момченцето мина на самостоятелно образование.

„ Няма отдел за отбрана на детето в Сейнт Луиз, който да е сигнализиран по случая, както твърди майката “, съобщи Катя Вълкова. „ МОН е наясно с аргументите, заради които е отхвърлен ученикът “, съобщи директорката.

Огромна заслуга за това развиване по абсурда имат родителите, някои от които са членове на борда на шефовете на учебното заведение, и учителският съвет, които застанаха компактно зад учителката Анелия Дионисиева.

„ Нашето публично мнение е, че оповестената информация по отношение на отношението на учителката госпожа Анелия Дионисиева по отношение на сина на госпожица Василики Грамматопулу е изцяло неправдоподобна “, обявиха в писмо от учителския съвет.

„ Г-ца Грамматопулу е канена да остане през часовете в учебно заведение, само че тя постоянно е отказвала с отговора, че като самотна майка има потребност от това време за себе си “, се споделя още в писмото.

В обособена подписка родители също се сплотяват в поддръжка на учителката Дионисиева. Те настояват, че поради абсурда майката е заплашвала учителката и директорката в постройката на учебното заведение, което „ пречи да се обезпечи ефикасна дисциплинираност и продуктивна образователна среда’ “.

Родителите споделят, че Дионисиева е съумяла „ да възпламени предпочитание за научаване на български език у децата “ и че са освен съгласни с методите й на образование, само че и изпитват голяма признателност към нея за добре свършената работа. Родители даже предизвикват учителката Анелия Дионисиева да стартира дело за клюка против Граммотопулу.

„ На мен ми беше безпределно мъчително, тъй като някой подвигна ръка върху това, което съм градила 10 години “, споделя Катя Вълкова, мощно прочувствена в първия си формален коментар по тематиката. „ Ние, учителите в това учебно заведение, имаме други специалности, само че идваме тук с желанието да създадем нещо, да поддържаме българщината “, прибавя Вълкова.

Според нея и няколко от родителите обидите към Дионисиева са изцяло незаслужени и са създавали единствено напрежение. „ Нещата утихнаха, откакто се взе решението да отстраним детето, тъй като майка му наскърбяваше учителката в наличието на родителите “, споделя Вълкова.

Но съгласно Василики Граммотопулу директорката Вълкова я е заплашила със правосъдно дело, в случай че продължи да беседва с медиите.

„ Колкото и парадоксално да звучи, повода за всичко това, което се случи, е, че правех неколкократни опити да проведа диалог с учителката на сина ми Анелия Дионисиева и да я осведомявам за значими медицински проблеми, които синът ми има! “, твърди Василики Граммотопулу.

„ Опитах се още от първите часове на образователната година да беседвам с нея, само че всичките ми опити за диалог бяха посрещани с минимално внимание, неуважение и враждебно въодушевление.

„ Поисках от госпожа Вълкова да ми даде копие от заповедта за слагане на камера в класната стая на сина ми. Тази заповед беше подписана от мен и от другите родители. Помолих да ми бъде обезпечен и достъп до всички видеозаписи на камерата. Отговорът на директорката е: „ Препратих имейла ви към нашия юрист “.

Граммотопулу пита за какво би трябвало да се приказва с юрист за документ, който е подписала, и копие, от който е в правото си да има.

Българката от разбъркан генезис признава,че в корена на казуса е връзката й с учителката на детето, само че и споделя, че против нея има група от хора към същата учителка и директорката, която работила дружно от злост към нея.

„ Обвиненията към мен, че желая да затворя българското учебно заведение, са несъответстващи. Нали по тази причина е битката ми, с цел да има учебно заведение и детето ми да учи в него “, прибавя Граммотопулу. Тя намира изгонването на детето от учебното заведение за изцяло неправилно.

Самата преподавателка също разяснява за първи път случая. „ Твърденията на майката, че не давам на детето й да пие вода, са недостоверни! Всички деца пият вода и вървят до тоалетна. Единственото изискване е, когато сме в час, шишетата да стоят на етажерката, с цел да няма вода по масата, където всички пишат “, сподели Дионисиева.

"Чувствам се доста афектирана и огорчена от цялата обстановка и най-много от несправедливите обвинявания на една майка, за чието дете съм се грижела три години. С нищо не съм заслужила персоналните обиди и нападки от тази майка, която цели да опетни моя престиж, както и положителното име на учебното заведение, което е градено 10 години.

Полагам доста старания и усърдие, с цел да науча децата на български език и да им предам част от българската просвета, и го върша не по обвързване, а с доста любов и предпочитание. “

Драмата към случая с момченцето на Василики Граммотопулу разбуни духовете в българската общественост в Сейнт Луиз. Милко Кермекчиев, който живее в града от 25 години. „ Познавам се и с майката, и с директорката от много време “, споделя Кермекчиев.

„ Това е последна мярка детето да бъде изключено “, споделя българинът.

ЮДетето не е изключено поради неговата неприятна дисциплинираност, което твърдяха първоначално от управлението. Коментирахме с други българи, че не е заслужено това, което се случва “. Той е изпратил писмо до МОН, в което показва позицията си в отбрана на майката Василики Граммотопулу. Според него има хора в Сейнт Луиз, които също виждат истината в думите й.

„ Впечатлението на българите тук е, че това е доста грозно, всичко, което се случи “, споделя Кермекчиев. „ Детето е изкупителна жертва на разногласието сред майката и учителката “.

„ Майката направи подаяние на учебното заведение за коледното празненство, учителският съвет обаче реши да го върне поради държанието й и поради абсурда, който провокира “, прибавя Вълкова.

Според директорката това несъгласие, че не е удовлетворена от учебното заведение, само че прави подаяние, потвърждава, че Граммотопулу е провокирала непотребен скандал. Вълкова прибавя още, че детето може да чете на български, макар че вкъщи не си приказват на български.

„ Аз съм последният учител, работил с момчето. Той чете доста добре на български. За мен учителката си е свършила добре работата “, споделя директорката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР