Скандалът в изкуството с изложбата Модернизъм и Авангард. Българската перпектива

...
Скандалът в изкуството с изложбата Модернизъм и Авангард. Българската перпектива
Коментари Харесай

Лъжлива изложба представя Сирак Скитник с картина от Кама Сутра

 Скандал в изкуството: Мащабна галерия с неавтентични произведения изкривява историята на родния модернизъм
Скандалът в изкуството с изложбата " Модернизъм и Авангард. Българската перпектива " доближава нови небеса, откакто беше разкрито, че една от картините в нея, показана като творба на известния български създател Сирак Скитник - в действителност е рисунка от корицата на английско издание на Кама Сутра от 2012 година на " Penguin Books ", дело на художничката Малика Фавър.

За нелепата неистина заяви заместител ръководителят на Съюза на българските художници във Facebook Антон Стайков.

Изложбата в изложба " Структура " показва над 100 произведения, благосъстоятелност на печално известния с ужасяващото туристическо лого на България за 1,4 милиона лв. предприемач и рекламист Николай Неделчев. В нея се твърди, че са показани картини на редица известни български актьори от времето на модернизма - Жорж Папазов, Николай Дюлгеров, Иван и Николай Абрашеви, Кирил Кръстев, Борис Елисеев, Сирак Скитник, Николай Райнов и други

Преди няколко дни обаче изкуствоведите доцент Ружа Маринска и Пламен Петров биха паника, че картините освен че не са изключително положителни творби на създателите си, ами освен това - огромна част от тях са изцяло подправени. Нещо, което става пределно ясно от рисунката на Кама Сутра, която е показана като дело на Сирак Скитник.

Вероятността английската артистка да е копирала от нашия създател е дребна, предвид на това, че се твърди, че картината му до момента не е показвана обществено.

Нещо повече, директорката на изложба " Структура " и водещ уредник на изложбата (както и основополагащ член на Института за модерно изкуство) Мария Василева настояваше картините от частната сбирка на Неделчев да бъдат показвани в националните ни галерии. Факт, който приказва или за тоталното ѝ непознаване на изкуството, или за това, че е знаела, че са подправени, само че все пак упорства за сходно деяние.

 Картината на Сирак Скитник, показана в изложба " Структура ".

 Илюстрацията за изданието на Кама Сутра от 2012 година на " Penguin Books ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР