Скандалът "Уайъркард" ще мотивира усилията на Брюксел да завиши финансовия

...
Скандалът "Уайъркард" ще мотивира усилията на Брюксел да завиши финансовия
Коментари Харесай

Скандалът Уайъркард ще прекрои европейския финансов надзор

Скандалът "Уайъркард " ще стимулира напъните на Брюксел да завиши финансовия контрол на ниво Европейски съюз, тъй като колапсът на немската компания е потвърдил потребността от по-силна отбрана против измами, разяснява за "Файненшъл таймс " Валдис Домбровскис.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия с сектор икономическа политика показва още, че Брюксел изследва по какъв начин да увеличи ролята на одитните комитети на записаните на фондовите тържища сдружения, с цел да се подсигурява, че те реализират задоволителен надзор.

Домбровскис споделя, че падението на немската група за разплащания е затвърдило мнението му, че предходният осуетен опит на Европейска комисия да ускори позициите на европейските финансови надзорници е бил "пропусната опция " и е належащ още един подтик. Еврокомисарят е уверен, че казусът трява да се проверява задълбочено и от него да се извлекат съответни изводи.

"Уайркард " бе принудена да внесе документи за несъстоятеност на 25 юни откакто призна, че 1.9 милиарда евро от салдото й евентуално в никакъв случай "не са съществували ", което се трансформира в един от най-големите корпоративни кавги в историята на Европейски Съюз. Впоследствие се оказа, че инспекторът на компанията - "Ърнст и Янг "- в продължение на повече от три години не е проверявал наличностите по някои банкови сметки на компанията, а немските регулатори отнесоха маса рецензии, че не са упражнили съответен надзор върху фирмения бизнес.

Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) разгласи през юли, че ще ревизира дейностите на немския финансов надзирател BaFin и на самостоятелния частен счетоводен надзорен орган FREP, който следи сметките на немските компании. Разследването, което е разпоредено от господин Домбромвскис, би трябвало да откри дали немските управляващи имат пропуски в използването на европейските закони за подаване на действителна финансова информация от записаните на тържищата компании.

Брюксел счита "Уайъркард " за изключително стеснителен проблем, тъй като той нарушава три линии на отбрана на европейските вложители: условия към регулирането и корпоративното ръководство, което подсигурява, че компаниите показват правилни сметки; работата на инспекторите - контролирана от Брюксел сфера на дейност; съществуването на сигурен контрол от обществените органи. Европейска комисия "обследва и ролята на одитните комитети ", с цел да откри дали не би трябвало да се вкара по-стриктна нормативна база и при тях.

През 2017-а Домбровскис оглави напъните на Брюксел да реформира ESMA - основаният в Париж орган, претрупан със задачата да управлява по какъв начин се ползват регулациите на финансовия пазар на Европейски Съюз - и на сестринските надзорни организации за банки и застрахователи, в опит да ги направи по-ефективни в следенето на активността на националните надзорници.

За да ограничи въздействието на контролните органи на обособените страни членки на общността върху трите наднационални организации, Домбровскис предложи те да станат по-независими във финансово отношение, с нови структури за взимане на решения и личен състав на цялостен работен ден с изпълнителни пълномощия и с по-големи отговорности.

В момента активността на ESMA се управлява от контролен ръб, чийто състав в по-голямата си част е композиран от представители на националните организации. Повечето от предложенията на Домбровскис по това време обаче бяха отхвърлени от правтелствата на страните от Европейски Съюз, които имат решаваща дума по показаните проекти. Мотивите им бяха, че прекомерно доста пълномощия се лишават от националните управляващи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР