Скандалът със замърсяването на Варненскохо езеро стигна до комисарят по

...
Скандалът със замърсяването на Варненскохо езеро стигна до комисарят по
Коментари Харесай

Замърсяването на Варненското езеро може да доведе до наказателна процедура за България

Скандалът със замърсяването на Варненскохо езеро стигна до комисарят по околната среда Виргиниус Синкявичус, който в отговор на въпрос на евродепутата Радан Кънев дава отговор: Варна е една от агломерациите в България, които нарушават европейското законодателство за филтриране на градските отпадни води и попада в обсега на мнение, направено от Европейската комисия на 14 май 2020 година
Според документите, представени в отговора, против страната ни най-вероятно ще бъде подхваната наказателна процедура, защото нарушава контракта за присъединение към Европейския съюз и Директивата за филтриране на градските отпадъчни води, написа Dnevnik.bg
Какво пита Радан Кънев?
В писмото с въпросите си до Европейската комисия Радан Кънев напомня, че вследствие на изпълнен план за възстановяване на водния цикъл на Варна на стойност 5 млн. евро без Данък добавена стойност и със 75% финансиране от Европейския съюз по стратегия ИСПА, сред 2009 и 2011 година е била осъществена " Трансформация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) " Аспарухово " в помпена станция с механично филтриране и създаване на транспортиращ водопровод под дъното на Варненското езеро ".
" Вследствие на зародила нередовност на построения транспортиращ водопровод, който по план минава под дъното на Варненското езеро, е записано съществено замърсяване на езерото и морските крайбрежни води ".
Кънев осведоми Европейската комисия, че способените органи не престават да дават спорна информация за времето на пораждане или вписване на повредата, както и за аргументите, довели до нея - от некачествено осъществяване до разкъсване на тръбопровода от минал транспортен съд.
" Независимо от глобите, наложени от Министерството на околната среда и водите казусът не е решен, " като придобива мащаби, застрашителни за околната среда ", написа още Радан Кънев.
" Как ЕК подсигурява, следи и обезпечава осъществяването на Директивата от 21 май 1991 година по отношение на градските отпадъчни води и на преходните ограничения за използване на тази инструкция според Договора за присъединение на България към Европейски Съюз? ", пита евродепутатът.
Какво дава отговор еврокомисарят?
Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкявичус осведоми, че и сега България не е осигурила канализационна система, съответстваща на условията в 48 огромни агломерации. В 69 агломерации страната не е подсигурила, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на уместно филтриране, а в 71 канализационните води, които се изливат в чувствителни зони, не се подлагат на по-строго филтриране, съгласно условията на европейското законодателство.
" Варна попада в обсега на горепосоченото стимулирано мнение като една от агломерациите, които са в нарушаване на Директивата за филтриране на градските отпадни води ", е прецизирал в отговора си Синкявичус.
Всичко по проблема можете да си припомните в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР