Скандалът с Виктор Орбан се разраства.Дългогодишна сътрудничка и съветничка на

...
Скандалът с Виктор Орбан се разраства.Дългогодишна сътрудничка и съветничка на
Коментари Харесай

Скандалът с нацистката реч на Орбан се разраства: Напусна го дългогодишната му съветничка

Скандалът с Виктор Орбан се разраства.

Дългогодишна сътрудничка и съветничка на унгарския министър-председател Виктор Орбан подаде оставка, като съобщи, че думите на Орбан за неприемливостта на смесването на европейци с други раси са „ чисто нацистка тирада “. Само четири дни откакто Орбан изненада европейските водачи, заявявайки, че страните „ към този момент не са народи “, откакто другите раси се смесват, Жужа Хегедус напусна Орбан, съобщи Дебати.

Писмото за оставка на Хегедус, изпълнено с яд, незабавно изтече и се трансформира в обществено заклеймяване речта на Орбан.

„ Достойно за Гьобелс “, споделя тя в писмото, което е забелязано от унгарското списание HVG, написа „ Politico “. „ Не разбирам по какъв начин не сте забелязали, че речта, която произнесохте, беше чисто нацистка, почтена за Йозеф Гьобелс “, декларира Хегедус.

„ Това, че сте в положение да произнесете намерено расистка тирада, не би ми хрумнало даже в призрачен сън “, учудва се Хегедус, която работи за Орбан повече от десетилетие.

В рамките на няколко часа Орбан разгласява свое лично писмо, в което твърди, че има „ политика на нулева приемливост “ към антисемитизма и расизма. Хегедус отвърна на удара с второ писмо, в което се базира на прекарванията на родителите си като унгарци, оживели от Холокоста. Според нея други са починали, тъй като прекалено много хора са останали безмълвни, когато омразата се е появила за първи път.

Речта на Орбан представляваше и смяна за унгарския водач, отбелязва „ Politico “. Макар че крайнодесният министър председател от дълго време е подложен на рецензии от страна на политическите си съперници и гражданското общество за разпалване на пламъците на расизма, хомофобията, ислямофобията и антисемитизма, речта му през уикенда беше по-ясно изразена на расова основа спрямо предходни изявления.

„ Готови сме да се смесим един с различен, само че не желаеме да станем смесена раса “, съобщи Орбан, визирайки района, който обгръща Унгария и Румъния, където той говореше.

Макар да означи, че от дълго време се бори с ролята си след „ нелибералния завой “ на министър-председателя – и даже непосредствено е споделила на Орбан за терзанията си по отношение на анти-LGBTQ+ закона – последната му изразителност, споделя Хегедус, въпреки всичко я е „ изненадала “, преминавайки още една граница.

В отговора си Орбан се обърна непосредствено към Хегедус:

„ Познаваме се от хиляда години “, написа той. „ Можете да знаете, че съгласно моите разбирания Бог е основал всички хора по собствен облик и сходство. Следователно в тази ситуация с хора като мен расизмът е изключен ab ovo “.

Реакциите на Европа

Орбан е „ направил нарушаване на цивилизацията, като се е разпознал с идеологията на белите супремасисти “, съобщи министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в имейл до „ Politico “.

„ Той се надява да реализира политически изгоди, като прави такива скандални провокативни изказвания – без значение от цената “, добави дългогодишният министър. „ Можем единствено да осъдим по най-категоричен метод потреблението на тирада на омразата, която ни припомня за най-мрачните часове на XX век, на европейския континент. “

Тютти Туппурайнен, министър по европейските въпроси на Финландия, в текстово известие загатна за разминаването сред думите на Орбан и обстоятелството, че „ Унгария е част от всички интернационалните организации, чиито основи са универсалните права на индивида “.

Макар Туппурайнен да предизвести, че „ тези ужасяващи изказвания не съставляват цяла Унгария “, тя предизвести, че все пак те „ изолират Унгария от цивилизованите народи “.

„ Гротескната “ тактичност на Орбан „ няма да приключи добре за Унгария “, добави тя. „ Няма да възстановяваме този тип расистка хистория, а всякога ще подсещаме на хората, че сме длъжни да действаме в отбрана на човешките права “.

Но фонът на последните манифести на Орбан е бързо влошаващото се икономическо състояние, изострено от непопулярни данъчни промени, които изкараха протестиращите на улицата.

Унгарският водач също по този начин се бори да получи милиарди от по този начин нужните средства за възобновяване от пандемията от Европейски Съюз. Европейски Съюз обаче задържа парите заради опасения за корупция и самостоятелност на правосъдната система.

Последната му изразителност евентуално единствено ще направи още по-трудно за Орбан да работи дружно с европейските сътрудници.

„ Макар да почитаме правото на всеки на изложение, в това число, несъмнено, в политическата сфера, не можем да не предупредим за опустошителните последствия от сходни съзнателно провокаторски заявления “, съобщи Аселборн от Люксембург.

„ Тази обстановка стана непоносима в границите на Европейския съюз “, сподели той и назова мненията на Орбан „ жестоко нарушаване на духа и буквата на Договора [за ЕС] “ и Хартата на главните права на Европейски Съюз.

„ Става дума и за доверието в нас като общественост от полезности “, сподели Аселборн. „ Време е за деяние “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР