Скандалът с уволнението на директора на Пирогов“ Валентин Димитров разлюля

...
Скандалът с уволнението на директора на Пирогов“ Валентин Димитров разлюля
Коментари Харесай

Очаквано: Мръсни схеми зад скандала „Пирогов”, набърка се босът на хапчетата Тихомир Каменов

Скандалът с уволнението на шефа на „ Пирогов “ Валентин Димитров разклати Народното събрание през предходната седмица и провокира стихия в ръководещата некоалиция, като сложи на карта даже гласуването на бюджета, написа таблоидът „ Филтър ”.

Здравният министър Христо Хинков, който ще бъде заменен, уволни шефа на болничното заведение, а след това разгласи, че ще изиска промяна на съвета на шефовете. Като причина той уточни „ забележителния дълг ” на болничното заведение за последната година. Хинков изнесе данни, че към края на септември тази година той е към този момент 31,4 млн. лв., до момента в който преди година е бил 24,3 млн. лв..

Министърът рече, че одитният отчет посочил нарушавания при публичните поръчки. Проф. Хинков посочи, че е решил да освободи от служба Валентин Димитров, с цел да не бъде самият той упрекнат в занемареност, като посочи, че на този стадий не би подал оставка.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи пред публицисти, че сега няма проблем с шефа на „ Пирогов “, защото вписването на промяната на Валентин Димитров към този момент е спряно от съда. Позицията на здравната комисия пък била ясна и тя е в поддръжка на това кадровите решения, изключително в структуроопределящи лечебни заведения, да минават през координиране при отчитане на успеваемостта, резултатите и значимостта.

От своя страна министър председателят Николай Денков отхвърли да бъде съдия по проблема. Министър Хинков пък стигна до такава степен, че назова болничното заведение западнала през последните 10-15 години. Заради това изявление пироговци, отпред с уволнения шеф, оповестиха, че ще заведат групов иск против него за засегнатост и уронване на престижа.

Медиците заплашиха, че в случай че министърът се появи при тях, ще бъде освиркан, и му предложиха да не го прави. Проф. Хинков е работил 10 години в незабавната болница като съветник психиатър. Името на брачната половинка му, която е детски невролог, също е обвързвано с „ Пирогов “, където работи 20 години.

„ Не знам кой осведоми и подвежда министър Хинков, само че последното, което може да се каже за „ Пирогов “, е, че е западаща болница. Толкова доста се разви софтуерно, кадрово, в това число и с доста младежи, като материална база и научно. „ Пирогов “ по-скоро е максимумът за една държавна конструкция. Особено поради непрекъснатите административни промени и политически напън. Всъщност главният проблем на „ Пирогов “ е, че работи прекомерно добре “, написа във фейсбук заместник-директорът проф. Николай Габровски.

Може би проф. Габровски най-точно напипва повода за уволнението на Валентин Димитров и последвалата политическа стихия.

Според работещите в незабавната болница абсурдът към нея е предизвикан от частни ползи. Източници от „ Пирогов “ считат, че главен състезател в проблема е притежателят на световния аптечен център „ Търговска лига “ и на лечебните заведения „ Сърце и мозък “ – врачанският милионер Тихомир Каменов.

Той е декларирал предпочитание да построи многопрофилна детска болница с име „ Мама и аз “, с която да запълни неналичието на Национална детска болница в страната. Голямата му цел обаче е построяването на голяма частна незабавна болница в Казичене и ударът по реномето на „ Пирогов “ е добре пристигнал за тези бизнес планове, четем в материала на „ Филтър ”.

На мнението, че опитът за промяна в управлението на „ Пирогов “ е възмездие бе и финансовият министър и съпредседател на „ Промяната “ Асен Василев. „ Няма по какъв начин бюджетът на страната да става пленник на без значение кой началник на болница. Моето персонално мнение е, че в случай че един министър не може да си обезпечи поддръжка за политиката, която организира, най-правилно е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я желая “, съобщи Асен Василев.

реди това министър Хинков призна: „ Коментирах с ръководителя на здравната комисия Костадин Ангелов, че има съществени нарушавания в отчета. Няколко пъти разясних с него моето желание да сменя шефа поради одитния отчет и той ме убеждаваше, че не би трябвало да го върша. От него идваше най-голямата опозиция. Разговарях и с премиера и той сподели, че аз си взимам решенията “.

Думите му провокираха реакция от страна на Костадин Ангелов. Бившият здравен министър прикани настоящия да не го употребява като смокинов лист и да се крие зад него за неприятните си решения. „ Г-н Хинков прати в комисията одитния отчет.

След това имахме диалог, че би трябвало и външен одитен орган да направи отчет, и той се съгласи, само че това по този начин и не стана. Имам подозрения, че персонално той е диктувал констатациите в отчета “, съобщи проф. Ангелов и добави: „ Лъжа са думите на министъра, че освобождението на изпълнителния шеф „ Пирогов “ е „ съветвано “ с мен “, написа във фейсбук ръководителят на здравната комисия в Народно събрание.

Казусът „ Пирогов “ породи напрежение и сред съдружните сътрудници в „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “, или по-скоро сред ДСБ и Политическа партия. Зам.-шефът на ДСБ Йордан Иванов, който е и народен представител от ПП-ДБ, изиска пояснения за изказването на съпредседателя на Политическа партия Асен Василев, който не поддържа Хинков, а в противен случай. Забележка към Хинков обаче пристигна и от различен народен представител от Политическа партия – Венко Сабрутев. „ Защо има одит единствено на една болница? Защо не „ Майчин дом “? Защо не се направи повсеместен одит на здравната система? Всички знаем за тежките нарушавания в опазването на здравето “, попита той.

Напрежение сред хора от ПП-ДБ и проф. Хинков има от септември. Атаката потегли от депутата от Политическа партия Васил Пандов, който изиска оставката му с пост във фейсбук. фиктивен мотив бяха думи на Хинков в тв ефир, че се чудел дали да напусне, или да продължи да се бори. Каза ги след уволнението на зам.-министър Бойко Пенков, който бе персонално негов избор, и назначението на посочения от премиера проф. Илко Гетов.

В това изявление Хинков разгласи, че имало граници, които могат да се спазят. А границата била без повече смени в екипа му. От медицинските среди настояват, че назначеният му зам.-министър Гетов е в близки връзки с някогашния здравен министър на Политическа партия проф. Асена Сербезова по фармацевтична пиния.

В общественото пространство излезе фактът, че депутатът Пандов е някогашен началник на кабинета й и някогашен брачен партньор на умнокрасивата депутатка от Демократична България Елисавета Белобрадова, чиято фондация бе хваната да краде ток, за което също писахме. В Политическа партия се говорело, че съпартиецът им имал упоритости или за поста на Хинков, или най-малко отново да е началник на министерския кабинет.

Казусът „ Пирогов “ още е в развиване, а изходът му може би ще даде отговор на огромния въпрос – по какъв начин ще бъдат разпределени рекордните 8 милиарда, планувани за опазване на здравето в националния бюджет.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Пирогов Тихомир Каменов Чайкафарма Хинков асена сербезова Христо Хинков здравен министър здравеопазване схеми аптекарски бос
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР