Скандалът с продажбата на ЧЕЗ ще се разраства по международна

...
Скандалът с продажбата на ЧЕЗ ще се разраства по международна
Коментари Харесай

Скандалът с ЧЕЗ ще се разраства по международна линия, прогнозира Корнелия Нинова

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ ще се разраства по интернационална линия, предвижда водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в изявление за Българска национална телевизия тази заран.

" Чешкият министър председател упрекна българския в неистина. Борисов съобщи: " Той ми изпрати документи, ето ги ". Г-н Бабиш излезе и съобщи: " Не съм му пращал документи ". Проблем огромен за Борисов и за България.

Когато Борисов сподели, че страната ще влезе в договорката, чешкият министър председател отговори: " Отивайте при ЧЕЗ да се разберете ". Като излъжеш един министър председател, какво да очакваш, с изключение на той да ти покаже, че няма да стане? " попита Нинова и заключи, че " Борисов и държавното управление ни изложиха пред Европа. Поставиха страната на колене ", тъй като в този момент всичко зависи от това какво ще реши един човек - Гинка Върбакова от Пазарджик.

Тя разяснява напрежението, провокирано от договорката по този начин:

" Някой купува една трета от преносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност. Някой ще управлява през сметките за ток живота на три милиона българи, а няма доста информация кой е този, кой финансира договорката, по какъв начин ще се връщат тези пари - дали няма да се връщат през нарастване на сметките на българите. Много въпросителни, малко отговори. Всичко това сътвори тази обстановка ".

Българска социалистическа партия упорстват държавното управление да подсигурява 3 неща.

" Първото е националната сигурност, т.е. да се знае, че от този, който купи тази компания, няма да зависи дали някой ден преносната мрежа ще бъде изключена. Втората гаранция е за хората - цените на тока да бъдат търпими към обществения им стандарт. Трето, някой да понесе отговорност за положението, до което докараха този случай. Някой би трябвало да понесе политическа и друга отговорност, в случай че се постанова ", настоя Нинова.

Тя уточни още, че изявление на Върбакова пред депутати на взаимно съвещание на парламентарни комисии са посочили ясно, че ГЕРБ стоят зад нея:

" Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, на тази комисия в Народното събрание разбра истината. Представете си вложител, който купува това огромно нещо. Идва в Народното събрание, с цел да дава отговор на въпроси: по какъв начин, от кое място, за какво, и произнася политическа тирада, в която атакува ръководителя на опозиционната партия и президента на страната. Като тази политическа тирада е написана и повтаря едно към едно конференция на ГЕРБ, дадена преди три дни. И на децата им стана ясно, че зад нея стои политическата поддръжка на ГЕРБ. "

По думите на Нинова казусът със договорката е " заровен в предишното ", в продажбата на 33-те % остатъчен дял на ЕРП.

" Симеон Сакскобургготски продава 67% през 2004 година Нося контракта за продажба. Тук написа доста забавни неща. Например, че резервират 33%, с цел да може страната да взе участие в управителните органи, във вземането на решения. Задължава купувача ЧЕЗ да осведоми за всяко деяние страната, всяка година да дават доклади. Има възбрана да се продава на офшорни компании. А в този момент имаме заеми от офшорни компании. Когато 33% са били към момента държавни, страната е получавала дял - 40-45 млн. годишно. Тоест продажбата на тези 33% от Бойко Борисов през 2011 година анулира всички тези условия и към този момент страната няма никаква опция нито да взе участие, нито да има информация, нито по някакъв метод да реализира надзор, нито да получава дял ", съобщи Нинова.

Тя допълни, че тази седмица цялата договорка ще бъде дадена на прокуратурата и прикани проверката на покупко-продажбите на прехода да стартира от ЧЕЗ.

" Някой би трябвало да носи отговорност. Не може в страната непрекъснато да се случват грабежи, неустановеност и никой в никакъв случай да не носи отговорност. Затова е възприятието на неправда у хората ", уточни тя.

На въпроса положително или неприятно е страната да влиза в ръководството и забележката на водещия, че " БДЖ, като е държавно, на какво наподобява? ", Нинова отговори:

" Държавата била неприятен собственик. Държавата е неприятен собственик, когато се ръководи от мафията. Когато се ръководи от държавници, не е неприятен собственик. Как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която тук ЧЕЗ дава да е държавна и да се ръководи добре, и да печели? Защото този, който е отпред на страната нещо е объркал. Когато се слеят мафия и политика и те ръководят страната, няма по какъв начин да са добър собственик.

Не приказваме за национализация, а за пазарни, съвременни, само че с основна роля на страната, като здраве, обществени услуги и така нататък "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР