Скандалът с обвиненията в шпионаж се разраства. От днес още

...
Скандалът с обвиненията в шпионаж се разраства. От днес още
Коментари Харесай

Забрана и за Константин Малофеев да влиза в България

Скандалът с обвиняванията в шпионаж се разраства. От през днешния ден още един съветски жител има възбрана да влиза в България - предприемачът Константин Малофеев. Забраната е наложена от през днешния ден и е за интервал от 10 години, заяви основният прокурор Сотир Цацаров. Същата глоба бе наложена през вчерашния ден и на пенсионирания съветски военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников. Вътрешният министър, основният прокурор и шефът на ДАНС бяха в Народното събрание, с цел да осведомят депутатите по случая с обвиняванията в шпионаж против ръководителя на национално съдружие " Русофили " Николай Малинов.

 © БГНЕС
Страстите в пленарната зала се разгорещиха след изявленията на вътрешния министър и шефа на ДАНС. От опозицията настояха чуването да е на закрито съвещание, с цел да могат да оповестят повече елементи, само че концепцията беше отхвърлена. Младен Маринов очерта дейностите на службите.
Младен Маринов - министър на вътрешните работи: До 24 ч. са арестувани 8 лица, които са предадени на следствените органи в границите на осъществяване на постановлението. По отношение на конкретика по следствието, не мога да дам повече информация "
Шефът на ДАНС осведоми депутатите, че при следствие на закононарушения срещу финансовата и кредитната система е разкрита скица за пране на пари и трансфер на средства от съветски жители.

Димитър Георгиев - ръководител на ДАНС: Чрез построената скица се финансират мероприятия, които директно засягат националната сигурност на страната. Чуждите жители, ръководители на двете засечени организации, обществено са заявили, че водят хибридна война против Запада.
Става дума за Константин Малофеев и Леонид Решетников, с които е открито, че Николай Малинов поддържа дълготраен контакт, получавал е от тях задания и финансови средства. Шефът на ДАНС цитира докладната бележка на съветски език, направена от Николай Малинов за нуждата от геополитическата преориентация на България. От Българска социалистическа партия и Атака бяха недоволни от предоставената информация.

Антон Кутев - Българска социалистическа партия: Вътрешният министър и ръководителят на ДАНС в действителност ви се подиграха. Единият сподели, че арестувани 8 лица, които са конвоирани, другият сподели, че са водени следствени дейности против едно лице. Трябва да наложите обикновените правила на демокрацията в противоположен случай губите смисъла си и би трябвало да освободите мястото си, на което се намирате.Цвета Караянчева - ръководител на Народно събрание: Няма по какъв начин да накарам министъра на вътрешните работи и ръководителят на ДАНС да изнесат секретна информация. Имаше предложение за процедура за закрито съвещание, тя беше отхвърлена " Павел Шопов - " Атака ": Хайде да не си играем на отблъскване на номера. Човекът, от който може да получим информация е основният прокурор.
Лидерката на левицата пък беше сбита във връзка изказванията за нейна среща с Решетников през 2016-та година.

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия - Нямам никаква визия кой на кого какви телефони е раздавал. Многократно съм коментирала случая с Решетников и нямам какво ново да ви кажа.
Два часа по-късно, основният прокурор заяви, че след Решетников, през днешния ден е наложена ограничаваща мярка и на още един съветски жител.

Сотир Цацаров - основен прокурор: Това е Константин Малофеев. Също възбрана да влиза в страната за интервал от 10 години.
Цацаров отхвърли изказванията, че следствието против Николай Малинов е за хрумвания.

Сотир Цацаров - основен прокурор - Това не е гонене за хрумвания, тъй като когато концепциите се постановат с пари и с въздействие, и са ориентирани против националната сигурност на България, това е закононарушение. Аз не мога да се съглася с изказванието, че това съставлява политическа акция, която е обвързвана с идни локални избори, печелене на политически дивиденти или прочие. Това не е офанзива против придвижване " Русофили ". Това не е разделяне на българското общество или опит за разделяне на русофили и русофоби.
Главният прокурор сподели също, че започвайки следствието, са с ясна отговорност, че би трябвало да показват неоспорими обстоятелства по случая пред съда.

 © Снимка: БГНЕС
По мотив развиването на шпионския скандал, министър председателят Борисов съобщи, че българо-руските връзки не могат да бъдат поставяни единствено на една повърхност. Той акцентира, че властта не е срещу русофилите и хората, които обичат Русия, а българските специфични служби и прокуратурата постоянно са работили против съветски олигарси с избрани ползи у нас. Борисов уточни още, че казусът се управлява от прокуратурата и спецслужбите и той няма никаква роля в този развой.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР