Скандалът с манипулираните лични данни на 50 млн. потребители на

...
Скандалът с манипулираните лични данни на 50 млн. потребители на
Коментари Харесай

Скандалът „Фейсбук“ – технологията на манипулацията

Скандалът с манипулираните персонални данни на 50 млн. консуматори на „ Facebook “ набира все по-голяма скорост.

За дни обществената мрежа търпи небивали досега загуби – близо 50 милиарда $. Зароди се и спор за всеобщо закриване на профили в обществената мрежа.

Разследване на английска телевизия за въздействие върху настройките на гласоподавателите сподели технологията на операцията . Данните на 280 хиляди консуматори са предоставени от „ Facebook “ на професор по логика на психиката, който работи с английската компания за разбори „ Кеймбридж аналитика “. Смята се, че по-късно консултантската компания ги е употребява в предизборната акция на Доналд Тръмп, като е манипулира над 50 млн. души в обществената мрежа.

Консултантската компания се е намесила в американските избори. признава шефът ѝ Александър Никс, записан от скрита камера на „ Ченъл 4 “.

Във видеото той признава, че се е срещал с Доналд Тръмп доста пъти. „ Ние направихме цялото изследване, база данни, разбори. Цялата цифрова и телевизионна акция “, споделя Никс, който към този момент е уволнен.

Той прави тези изказвания пред кореспондент, показал се за богат клиент, който желае да употребява компанията, с цел да въздейства на предизборни акции в Шри Ланка.

От „ Аналитика “ признават, че са повлияли на изборите в редица страни по целия свят .

„ Използвахме разнообразни организации, с цел да работят по един доста сполучлив план в страна в Източна Европа. Влязоха, свършиха работата и си потеглиха без никой да ги усети “, признава в записа Марк Търнбъл, чиновник в „ Кеймбридж аналитика “.

Висши чиновници на компанията описват, че употребявали данни от профили във „ Facebook “, с цел да оказват психическо въздействие върху гласоподавателите, като си играят с техните страсти и страхове .

„ Кеймбридж аналитика “ са наети от Доналд Тръмп за предизборната му акция . Бившият консултант на американския президент Стив Банън е бил вицепрезидент на компанията за разбори.

Бившият чиновник Кристофър Уайли проговори за операцията.

„ Похарчихме повече от 1 млн. $. Не беше на ниска цена. Но предвид на броя данни, които събраха, и качеството на тези данни, в действителност беше нещо, което стана бързо, релативно на ниска цена и с високо качество “, споделя Уайли.

Очаква се Марк Зукърбург да направи изказване в идващите часове.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР