Скандалът [с луксозните апартаменти на ниски цени] може би провали

...
Скандалът [с луксозните апартаменти на ниски цени] може би провали
Коментари Харесай

"Икономист": Бизнесът в България да се подготви за разрастващи се протести срещу корупцията

Скандалът [с първокласните жилища на ниски цени] може би провали опцията Борисов да извърши едно от предизборните си обещания - да приключи мониторинга от Европейския съюз ". Това споделя списание " Икономист " в последния си брой в публикация под заглавие " Тайни и лъжи; Политически скандал с първокласни жилища в България; Бляскавите жилища изискват пояснение ".

Тя съответствува с предизвестие от " Икономист интелиджънс юнит " (EIU) към предприемачите за появяването на нов риск за активността им - разрастващи се митинги против корупцията в държавното управление, които може да се насочат и против компаниите им, в случай че те се окажат забъркани в афери с ръководещите. Макар да дефинира вероятността това да се случи като умерена, с умерени последствия и релативно ниска степен (9 при 25 максимална) на влияние върху активността им, анализаторското звено на групата " Икономист " добави този нов сюжет към оценките си за рисковете в България единствено ден, откакто на 14 май бе публикуван постоянният обстоен отчет на EIU.

" Това са сюжети за евентуално развиване на събитията, които може доста да трансформират средата за правене на бизнес в идващите 2 години ", споделят създателите и напомнят, че рекомендациите им се основават на разбор на движещите сили в тези процеси и подтекста, в който те се случват.

Публикацията на списанието за " Апартаментгейт " е измежду по-големите истории в броя и стартира с изложение на постройката " Летера " и изписания на нея псалм " Който живее под покрива на Всевишния, Той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия " и конкретизиране, че малко на брой българи биха го прочели, тъй като е написан на глаголица. " Но Цветан Цветанов, притежател на първокласен апартамент в " Летера ", несъмнено би желал да се приюти на някое по-потайно място. "

Авторите описват в детайли кой е обиден дотук от оставки и инспекции и акцентират, че " Скандалът с жилищата ядоса българите, въпреки че сумите, за които става дума, са надалеч по-малки от други корупционни афери като рухването за милиард $ на обвързаната с политици Корпоративна комерсиална банка през 2014 година "

Обяснява се и схемата, посредством която може да се перат пари от корупция и се показва, че до момента в който медиите в България са се фокусирали върху детайлности като недекларирани тераси, огромният въпрос е от кое място купувачите имат такива пари. Изданието напомня за въвеждането преди 12 години на механизма за наблюдаване върху промените в правораздавателната система и битката с проведената престъпност и корупцията и че Румъния е постигнала най-малко някакви резултати.

" България през цялото време заобикаля да предприеме нещо съществено. Сегашната комисия за битка с корупцията от началото на 2018 година е трети опит - предходните версии реализираха малко и бяха разпуснати под натиска от Европейски Съюз за промени. Ръководителят ѝ в този момент е разследван и новата ѝ версия е също толкоз компрометирана. " (бел.ред. - създателите евентуално имат поради Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и нейния ръководител Пламен Георгиев)


© Надежда Чипева

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР