Скандалът с конкурса в Националното музикално училище Любомир Пипков, на

...
Скандалът с конкурса в Националното музикално училище Любомир Пипков, на
Коментари Харесай

Кой е прав в казуса "Дарина Такова"

Скандалът с състезанието в Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков ", на който се е явила известната оперна певица Дарина Такова, провокира голям брой полярни мнения в обществените мрежи. Причината е, че Такова е била осведомена, че ще би трябвало да бъда изпитана да изпее пет творби, с цел да се откри може ли да пее. Тя обаче приключи кариерата си и се занимава с педагогическа активност поради проблем с гласните струни след несполучлива интервенция, а нейните възпитаници са визитка за това по какъв начин образова. Директорката Столина Добрева изясни, че не може да направи компромис, тъй като нормативната база я задължава да организира пунктуален конкурс. И уточни, че в предходни години Такова била канена да преподава, само че тогава отказала. В резултат министърът на културата Боил Банов изиска оставката на Добрева с обява във " Facebook ", а след множеството рецензии, които получи, обясни, че разпоредбите си ги е основала самата директорка, че е можела да реагира с почитание и да откри решение. Ето някои от реакциите на този скандал:

Полина Паунова, проверяващ публицист от " Свободна Европа ":

Поредполагам познавате историята, само че есенцията е следната – международната оперна прима Дарина Такова, изгубила гласа си при интервенция преди години, се връща в България и приготвя млади артисти. В един миг взема решение, че най-добре би било да прави това в музикалното учебно заведение. Отива и желае да работи там. Директорката на учебното заведение й споделя по какъв начин стоят нещата по нормативен ред – би трябвало да се яви на изпит, да пее пред комисия и така нататък Разбира се, за прима от сходна големина това е смешно. Дарина отхвърля и написа историята във " Facebook ". Следва реакцията на министъра на културата Боил Банов. Който се извинява на Дарина Такова и... желае оставката на директорката на музикалното учебно заведение.

Постъпката на Банов е също толкоз съответна, колкото всичко, което живеем ежедневно.

Да анонсираш, че ще уволниш шеф, тъй като е спазил нормативната база, е покруса. Защото през днешния ден мотивът е международна оперна прима, само че след този казус ще има и различен – и ще бъде уволнен някой, просто с цел да бъде назначен различен – по-удобен, а не от величината на миланската Скала. И ще стане напълно като оня случай, дето в последно време го загатвам прекомерно постоянно – дето уволнили шефът на старопиталището, поради неучтивост, само че тъй като трябвало да има работа, го назначили за шеф на филхармонията (по Илф и Петров).

Всъщност, аплодисментите не са за Банов, както първосигнално реагираха някои. Именно Банов, а не директорката основава проблем. При състояние, че знаеш, че в страната ти има оперен артист от такава големина, в реда на нещата е да бъде поканен за учител, изключително когато обществено се знае, че преподава. Това, че министърът на културата не се е сетил... е проблем на министъра на културата. Не на директорката, която е реагирала съгласно написаните си отговорности.

И в случай че през днешния ден Банов се заканва да уволнява директорка, поради реакция към Дарина Такова, на следващия ден,

идващият шеф ще назначава всеки, за който му свирнат, с цел да не бъде уволнен.

А втора Дарина Такова нямаме. Ще бъде назначен някой като оня по Илф и Петров...

И още нещо: огромната тематика тук е образованието. В много сфери у нас има прелестни експерти, действително работещи, създаващи и прочие. Да сте чували някой от тях да бъде поканен да преподава или да съветва възпитаници или студенти?

Няма и да чуете. Защото политика в тази сфера няма. Няма и размисъл по какъв начин тия дребни хора могат да бъдат зарибени да учат, тъй като ученето може да е прелестно, когато разказът за него е добър.

---

Мария Касимова-Моасе, публицист, създател на книги и коментатор на свободна процедура:

Смятам, че не е работа на министъра да знае дали Дарина Такова желае да преподава в музикалното учебно заведение, а таман на директорката, при която първо е засвидетелствано това предпочитание. Тя е трябвало да отиде при министъра и да му каже, че за тъкмо тази оперна звезда не би трябвало да има конкурс. А тя не го е направила, тъй като... следвала нормативната уредба.

Значи следва единствено уредби, не мисли и не разсъждава кое по какъв начин може да. се направи. Ето за ТОВА не заслужава да е на поста си - тъй като е чиновничка. Като кметицата на Каварна, която продаде колата с подписите на големи звезди за 10 000 лева Просто тъй като не може да го оцени. Тук е същата работа.

---

Иванина Манчева, шеф на Economix.bg:

Ярка проява на клопките на вземането на решения посредством " Facebook " (и не само): Министърът на културата Боил Банов посредством обществената мрежа изискал оставката на директорката музикалното учебно заведение поради това, че последната упорства световноизвестната оперна певица Дарина Такова да се яви на постоянния конкурс, с цел да получи щатно място на учител.

Реакцията на Банов идва също след пост на Такова във " Facebook ". Вероятно е безсмислено и обидно тъкмо тя да се явява на конкурс, само че Банов би трябвало да е наясно с разпоредбите по-добре от всеки различен. Той самичък е отговорен, че не се е застъпил да ги направи по-гъвкави и съответни. От години се приказва (по мотив и на идните промени в Закона за висшето образование), че учебните заведения би трябвало да се отворят за хора от практиката. Досега единственото, което им бе разрешено, е да удостояват с лекар хонорис идея съмнителни звезди.

---

Асенка Христова, изпълнителен шеф на Института за проучвания в образованието:

Макар тъкмо това учебно заведение да е към Министерството на културата, случката е показателна за преградата на формализма пред влизането на опитни и квалифицирани хора от " света на работата " (от всякакво естество) в учебните заведения.

Очакването, че тези хора, с целия си потенциал и потвърдена в практиката експертиза, ще се явяват на изпити за придобиване на заветното ПКС е изцяло остаряло като идея, нереалистично и значи отнемане на децата от шанса да получават трансфер на съвременни, на практика познания и умения - от което те имат сериозна потребност, изключително в професионалното обучение. Политиката следва да е ориентирана към привличането на такива хора непременно, не към отблъскването им.

За горчивината на госпожа Такова няма какво да се разяснява, тъжно е.

---

Найо Тицин, публицист, брачен партньор на оперната певица Александрина Пендачанска:

За протокола - поздравявам позицията на Боил Банов! Ако и предходните министри на културата бяха като него, може би в музикалната академия щяха да са преподавали и Гена Димитрова, и Никола Гюзелев, и Валери Попова, и Райна Кабаиванска, и Дарина Такова. Всички те не са били допускани да преподават там поради разпоредбите на академията, направени от посредствени хора точно с цел да я " опазят " от артисти със международна кариера.

---

Пламен Манов Петров:

За да махнеш някой като Столина Добрева, в действителност би трябвало да имаш сериозна, но доста сериозна причина. Не се сещам за по виновен и безрезервен човек от нея в тази специалност. Дано в действителност Боил Банов и министерството да знаят какво вършат.

Като шеф на човек му се постанова да взема решения, които не са нито лесни, нито известни, само че те са в името на ефикасната работа и разпоредбите. Точно за тези решения човек би трябвало да бъде подкрепян, не изпъден от " нагоре ".

Едно е да бъдеш поканен като международен музикант да споделиш опита си, друго е ти самичък да кандидадстваш на разгласен конкурс с оповестени правила и да очакваш разпоредбите да не важат за теб. А останалите защо да се готвят, въобще защо е към този момент този конкурс?

Емоционално и неуместно решение, сменете си министъра, не Столина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР