Скандалът с изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги продължава да се

...
Скандалът с изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги продължава да се
Коментари Харесай

Тръмп продължава да счита, че изчезването на саудитски журналист не е причина да спре оръжейната търговия с Рияд

Скандалът с изчезналия саудитски публицист Джамал Хашоги продължава да се разраства, само че към момента очевидно не е задоволително огромен, с цел да накара американския президент Доналд Тръмп да спре оръжейните доставки за Саудитска Арабия. Съгласно все по-вероятни хипотези, режимът в Саудитска Арабия е наредил убийството на Хашоги, като това най-вероятно е станало в саудитското консулство в Истанбул.
Тръмп обаче изрази убеденост, че при положение, че Вашингтон откаже да продава на Саудитска Арабия въоръжение, то Рияд ще го закупи от Русия или от Китай. В изявление за телевизия Fox Business американският държавен глава означи, че чува апелите за анулация на продажбата на оръжия за Саудитска Арабия, които звучат в страната, поради изгубването на Хашоги. Според Тръмп обаче в случай че Вашингтон се откаже от оръжейните покупко-продажби, то саудитските управляващи ще купят аналогична техника от " Русия или от Китай ".
Освен това, Тръмп прикани да не се избързва с обвиняванията към Рияд по отношение на изгубването на Хашоги. " Смятам, че първо би трябвало да изясним какво тъкмо се е случило. Отново имаме " вие сте отговорни до доказване на непорочност ". Това не ми харесва. Това към този момент го наблюдавахме със арбитър Кавано, а той, доколкото разбирам, от начало до край беше почтен ", акцентира Тръмп пред АП.
По-рано президентът на Съединени американски щати написа в Twitter, че е провел диалог със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е заречен да разшири следствието за изгубването на Хашоги. По повеля на Тръмп държавният секретар Майкъл Помпео дойде в Рияд, където разиска обстановката. След Саудитска Арабия той ще отпътува за Турция.
Междувременно The New York Times, с който Тръмп е непрекъснато във война, разгласява материал, съгласно който обвинените за изгубването на Хашоги са свързани Мохамед бин Салман. Единият от обвинените, които съгласно турските управляващи са съпричастни към изгубването на Хашоги, е съпровождал принца при негови визити в Париж и Мадрид. Той се вижда и на фотоси от визити на Мохамед бин Салман в Хюстън, Бостън и в щабквартирата на Организация на обединените нации по-рано тази година, написа още в обявата. Според източници на изданието други трима от обвинените са свързани със службите за сигурност, които охраняват принца. Петият е правосъден доктор, назначен на висок пост в Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия, което също сочи близки връзки със саудитското кралско семейство.
CNN пък заяви, че Хашоги е бил погубен в консулството на Саудитска Арабия, след което тялото му е било разчленено и изнесено от постройката. Информацията е на неназован турски източник.
Хашоги за последно е забелязан на 2-ри октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, с цел да оформи документи, нужни, за подписване на брак със своята турска избраница. От посолството на Саудитска Арабия в Съединени американски щати опровергаха изказванията за убийството на изчезналия публицист.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР