Скандалът с фалшивата информация за отравяне на водата в София

...
Скандалът с фалшивата информация за отравяне на водата в София
Коментари Харесай

Прокуратурата се зае с Таско Ерменков заради фейка с отровената вода, разширяват метрото до Симеоновския лифт, руската преса унижи България…

Скандалът с подправената информация за отравяне на водата в София е измежду водещите тематики на вестниците във вторник.

" Партия ГЕРБ изиска оставката на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, който провокира суматоха със своя обява във фейсбук, че водата в София е отровена, и подаде сигнал против него в прокуратурата. Надяваме се акцията на Таско Ерменков да не е координирана с Българска социалистическа партия, само че с цел да имаме доказателства, призоваваме опозицията да изиска оставката му, сподели депутатът от ГЕРБ Тома Биков след внасяне на сигнала в прокуратурата. Биков счита, че постъпката на Ерменков нарушава базовото доверие сред институциите и жителите и в случай че има автентичен проблем, хората няма да знаят на кого да имат вяра. " За нас дейностите на господин Ерменков са провокация към националната сигурност на България. Като депутат господин Ерменков, в случай че е бил угрижен, е имал опция да ревизира ", сподели Биков. " За нас неговото държание е подбудено или от тотална некомпетентност, която е неприемлива за депутат, или от злоумишлени дейности в нарушение на националната сигурност на България ", разяснява Биков. " Ние сме озадачени и от някогашния кмет на Шумен, който в същия интервал от време разгласява във " Facebook " информация, че Шумен е облъчен от радиоактивни субстанции. Надяваме се, че това не е координирана акция на Българска социалистическа партия ", сподели още Биков. " Изискването към качеството политик е доста огромно - не може Таско Ерменков за обикновени политически цели да използва такива принадлежности ", сподели и ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ). В сигнала до основния прокурор са посочени два състава - разпространяване на погрешни сигнали и изказвания за опасност и за съществуване на специфична цел - ужас и боязън в популацията, което е специфична цел на закононарушението тероризъм. Според Кирилов изказванията на Ерменков са провокирали доста сериозна социална заплаха. " Справките на " Софийска вода " са обществено налични ", съобщи Кирилов. " И за двата незаконни състава - закононарушенията са тежки, т.е. закононарушенията се преследват по общ темперамент, тъй че основният прокурор би могъл да изиска снемане на имунитета на народния представител съгласно конституцията ", добави Кирилов. " Всеки може да желае оставката на който си желае, само че работата на един депутат е да пита дали има проблеми ", отговори на ГЕРБ заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев... " - в. " Дневник ".

" Българска социалистическа партия към момента нямат позиция за своя народен представител, само че зам.-председателят на партията Кирил Добрев го насърчи с думите, че " работата на един депутат е да задава въпроси и да пита дали има някакви проблеми ". " Ако не бяха сходен вид въпроси, нямаше в Хасково да разберем, че има проблем с урана във водата ", сподели той. Съобщението на Таско Ерменков в обществената мрежа, че водата в София е отровена, провокира поредност от опровержения на Столичната община, " Софийска вода ", Регионалната здравна ревизия и даже Агенцията за нуклеарно контролиране. Според ГЕРБ постъпката на Ерменков нарушава базовото доверие сред институциите и жителите и в случай че има автентичен проблем, хората няма да знаят на кого да имат вяра. В сигнала до основния прокурор са посочени два състава - разпространяване на погрешни сигнали и изказвания за опасност и за съществуване на специфична цел - всяване на ужас и боязън в популацията, което е сравнимо с тероризъм, изясни Данаил Кирилов (ГЕРБ). По думите му изказванията на Ерменков са провокирали доста сериозна социална заплаха. " Проведох персонален диалог с Таско Ерменков. Прочетох поста му през вчерашния ден. В този пост има единствено въпроси. Още повече Таско ме увери, че е сезиран от чиновници в Столичната община и Регионална инспекция за опазване на околната среда. Вчера разбрах, че и ДАНС, и полицията имат такива сигнали ", репликира Кирил Добрев (БСП). А Ерменков написа още веднъж в обществените мрежи, че се спекулира със известието му. То било апел към институциите, а изявленията му във " Facebook " са персонални и не показват позицията на Българска социалистическа партия. Днес се чака парламентарната група на левицата да разиска проблема... " - в. " Сега ".

" Ангел Кунчев: Няма проблем с водата в София! Водата тук е най-чиста в Европа
Категорично няма замърсяване на водата в София. Имаме 72 точки, от които ежедневно взимаме проби. В петък, когато бяхме сезирани за слуховете, направихме изключителни инспекции, включващи над 500 индикатора. Пробите бяха негативни. Това сподели Станислав Станев, шеф " Експлоатация и поддръжка " в " Софийска вода " в ефира на БТВ. " Аз не знам различен артикул, който да търпи такава жестока форма на надзор най-много в столицата. Подразни ме фактът, че се хвърля сянка върху един артикул, който се употребява от толкоз доста хора. За разлика от другите индикатори на околната среда, водата в София е най-чиста в Европа ", това съобщи основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. " Това, което бих апелирал всеки софиянец, който има терзания за качеството на водата да се свърже със Софийска вода ", прикани Станев. Д-р Кунчев успокои, че партията-майка към този момент не взема решение и обстановката като с Чернобил не може да се повтори. " Живеем в световен свят и информация не може да се скрие ", увери той. Кунчев разкри, че е бил подразнен от обстоятелството, че информацията е пристигнала не от инцидентен човек, а от народен представител. " Анализираме всекидневно водата, в случай че има някаква индикация за качеството, разбираме незабавно. Язовирите на София са строго охранявани и е доста комплицирана хипотезата за изпускане на химикали ", посочи Станев. " При качеството на софийската вода, да кажеш, че водата е отровна и да изплашиш хората, е непоносимо. Този слух е извънредно нездравословен и злоумишлен ", акцентира доктор Кунчев. " - в. " Стандарт ".

" Софийската градска прокуратура стартира инспекция по сигнала на Политическа партия ГЕРБ против депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков поради обявата му, че водата в София е отровна. Това сподели прокурор Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор... " Главният прокурор изпрати този сигнал за осъществяване на инспекция на способената прокуратура - Софийска градска прокуратура. Доколкото в сигнала се твърди, че действието на Таско Ерменков по издание на изказване в профила си, че водата в София е отровна или инфектирана и по тази причина съществува голяма заплаха за живота и здравето на хората на София, сочи вероятно на закононарушение по член 326 от Наказателния кодекс - това е за предаване по радио, телефон или различен метод, в тази ситуация посредством " Facebook ", на погрешни повиквания за паника ", изясни Арнаудова и посочи, че стартира инспекция на Софийската градска прокуратура по тези изказвания, с цел да се съберат данни за това осъществено ли е закононарушение или не. " Доколкото обаче в самия сигнал е посочено, че е допустимо да е осъществено и закононарушение по член 108а, алинея 1 и това е тероризъм, при положение, че данните, които събере Софийска градска прокуратура, потвърдят това изказване от народните представители, преписката ще се изпрати в Специализираната прокуратура, която пък е способена да ревизира сигнали за тероризъм ", сподели още Румяна Арнаудова... " - в. " Труд ".

" От 5 до 15 година затвор планува Наказателен кодекс по член 108а от Наказателен кодекс - един от двата, по които ГЕРБ внесе до основния прокурор Сотир Цацаров сигнал против депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков. Причината - през вчерашния ден социалистът вся суматоха, че водата на София е отровна. Това изясни ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Основните текстове от Наказателен кодекс, по които Ерменков е уязвим, са в член 326 алинея 1 и 2, и те са свързани със 108а. " Като народен представител Ерменков има всички пълномощия да желае информация. След като не го е направил, той е или тотално несъответстващ, или е имал злоумишлени цели. И в двата случая Българска социалистическа партия би трябвало да му изискат оставката или да го изключат от парламентарната група ", отсече депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Двамата с Кирилов преди малко внесоха сигнала в Съдебната палата. " - в. " 24 часа ".

Посещението на президента Румен Радев в Русия също е измежду водещите тематики.

" България се нуждае от директни доставки на съветски газ през Черно море. Може да назовем това " Български поток ", декларира президентът Румен Радев в изявление за съветския в. " Комерсант ", оповестено през днешния ден и представено от ТАСС и Българска телеграфна агенция. Радев акцентира, че подобен път за доставка на гориво ще дава отговор на потребностите за енергийна сигурност и успеваемост освен за България, само че и на целия Европейски съюз. Президентът показва, че подобен метод се диктува от здравия разсъдък. " Както за Русия, по този начин и за България логически избор за разширение на доставките на съветски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим директно съветски газ на черноморското крайбрежие на България ", показва българският държавен глава. България не може да закупи в допълнение от Русия изтребители МиГ, защото съгласно одобрените от българското държавно управление условия самолетите би трябвало да са създадени и да са на въоръжение най-малко в една страна членка на НАТО или Европейски Съюз, сподели още президентът Румен Радев... В изявлението Радев оповестява, че още веднъж ще предложения съветския президент Владимир Путин да посети България през 2018 година.. " - в. " 24 часа ".

" Русия постоянно е била стратегически сътрудник в енергетиката като снабдител на природен газ, петрол и нуклеарно гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни уреди и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е извънредно значима и за България, и за Европейски Съюз, сподели президентът Румен Радев при започване на срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев в Дома за приеми на държавното управление на Руската федерация в Москва. Затова се надявам и нашите държавни управления да преразгледат опцията за директна доставка на газ от Русия през Черно море, сподели Радев. В течение сте, че имаме обновяване на плана за АЕЦ " Белене " като тематика за полемики и решения в българското държавно управление и в Народното събрание, ще бъдете осведомени с хода на тези действия, тъй като това възкръсване на плана допуска и съветско присъединяване, добави Румен Радев. Нашите две страни имат едно голямо преимущество - че нашите връзки не се базират единствено и само на стопански интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия постоянно е била значим търговско-икономически сътрудник, сподели Радев. По думите му стокообмен от 3,6 милиарда евро за миналата година е положително число, само че е надалеч от предходните ни резултати и от нашите благоприятни условия, и по тази причина е доста значимо да се направи обзор, да се види в какви области можем и би трябвало да развиваме по-динамично връзките... Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е извънредно значима, тъй като възвръща разговора сред двете страни на най-високо ниво, пресечен от доста години. Той е значим за плодотворни връзки във всички останали области от съвместен интерес, сподели българският президент. Той означи, че срещата се организира и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Благодарим за поканата ви да отбележим този значим за всички славяни празник и тук... " - в. " Стандарт ".

" България пробва да си заслужи " газова амнистия " от Русия ", " Президентът на България краткотрайно заобича Русия поради газа " и " Газово дежа вю " - това са част от първите мнения в съветските медии във връзка предлагането на гостуващият от през днешния ден в Русия български президент Румен Радев да се съживи концепцията за директни доставки на съветски газ през Черно море до българския бряг. Тонът на мненията се движи от унизително отношение към България до припомняне, че в парламентарна република със мощна роля на държавното управление Радев няма съвсем никаква дума за изпълнителната власт и че ходовете му в Москва наподобяват повече на опит да се показа в родината си като някаква политическа опция на болшинството. Освен това поддръжката му за АЕЦ " Белене " ( " тъй като няма по какъв начин да се построи без присъединяване на Русия " ) и лансирането на концепция за " Български поток " през Черно море идват малко след известието на енергийното министерство в София, че от 2020г. България може да стартира да получава първия природен газ от Азербайджан (на 13 юни министър Теменужка Петкова ще е в Баку за конференция " Южния газов кулоар и енергийната сигурност на Югоизточна Европа) и малко преди предстоящото за 24 май известие от Брюксел, че след 7 години следствие има съглашение с " Газпром " да направи отстъпки от досегашната си политика и ценообразуване в Източна Европа. Изданието " Взгляд " употребява мощно подигравателен звук в коментара си като декларира, че " българите пробват да скочат на потеглящия съветски газопровод ". В текста се приказва, че е подигравка на ориста фактът, че " точно подобен газопровод Русия искаше да строи преди броени години, само че София съобщи Москва и под натиска на Съединени американски щати забрани строителството ". " При какви условия Русия би дала прошка на България и би дала позволение за сходен газопровод? ", пита " Взгляд ", където дефинират думите на Радев като " искрено анекдотични " и настояват, че България щяла да получава по 3 милиарда $ всяка година от пренос на газ. (Бел. ред. - това наподобява на думите на Путин в България от 2010г., за 2.4 милиарда $ доход от пренос, само че тогава ставаше дума за невероятните 63 милиарда куб. м газ годишно и за 15 години интервал от началото на употребата, в който българите нямаше да получават нищо; никой не е оповестявал публично какъв брой би бил приходът на България, само че за близки до действителността се сочеха газови размери най-малко 4 пъти по-малко и суми в границите на не повече от 60-70 млн. $ годишно). " Взгляд " поражда преди 13 години като опит да се конкурира с авторитетни издания като " Ведомости " и " Комерсант ", само че бързо се трансформира - по самопризнание на някогашния му основен редактор Александър Шмельов - в един от най-активните рупори на пропагандата на Кремъл. През 2007-2008г. името на " Взгляд " става нарицателно за този вид приложимост на медиите, в това число тъй като в планирането на работата му взе участие и Алексей Чеснаков, зам.-ръководител на ръководството за вътрешна политика към президента Путин. От август 2017г. изданието е под контрола на Експертния институт за обществени проучвания, свързван с администрацията на президента на Русия... " - в. " Дневник ".

Вестниците оповестяват също за разширението на софийското метро през идващите години.

" В Столичната община има подготвени оферти за продължение на метрото до разнообразни елементи на града, както и удължение до Симеоновския въжен превоз покрай Околовръстното шосе. Проектите са свързани, като от общината имат и вид за връзка сред метростанция и продължението на лифта. Това сподели основният проектант на София Здравко Здравков пред публицисти през днешния ден. Продължения на метрото и нови станции може да има в регионите на " Студентски град ", през " Гео Милев " до " Слатина " и " Сименово " по Околовръстното шосе след регион " Младост ". Проектът за продължението е подготвен, качен е на уеб страницата на ръководеното от Здравков направление и ще премине публично разискване на 31 май от 18.30 часа на третия етаж в постройката на ул. " Сердика " 5. Здравков сподели, че се водят договаряния със притежателите на терените в подножието на планината Витоша след Околовръстното шосе, над които би прекосявало продължението на лифта... " - в. " Дневник ".

" Столичната община е подготвена с предложенията си за удължение на метрото в града, разгласи основният проектант Здравко Здравков. Проектът планува 4 разширения, измежду които връзка на метрото с кабинковия въжен превоз към Витоша, станции в Студентския град и до " Арена Армеец ". Едната нова права планува продължение на метрото от Бизнес парка до ИКЕА и София Ринг мол, с което да може да се прави и връзка със Симеоновския въжен превоз, за който също се планува да се удължи до околовръстното шосе. Новият сектор ще има и друга спирка - на " Камбаните ". Мотивът на общината е, че на " Камбаните " има " висока активност на застрояване ", а свързването на лифта с метрото ще усъвършенства " достъпа до отдих и туризъм " и ще способства за " понижаване на антропогенното натоварване на Природния парк посредством понижаване на броя коли, навлизащи в него ". Второто трасе ще е отклонение на третия лъч, който се построява сега - от Военната академия към зала " Арена Армеец ", " София Тех Парк " и няколко спирки по продължение на бул. " Цариградско шосе ". Крайната спирка ще е с кръстовището на бул. " Йерусалим " в " Младост ", а общо са планувани 7 спирки. Третото уголемение ще е от сегашната последна спирка на втория лъч на " Парадайз мол " до Студентския град с 4 станции. Четвъртата права е от метростанция " Люлин " по бул. " Царица Йоанна " до Околовръстното шосе - с междинна станция сред жк " Люлин 2 " и жк " Люлин 3 " и последна станция в региона на хипермаркет HomeMax след Околовръстния път. Според Здравков това е секторът, който би трябвало да се построи първи и по опция незабавно откакто е подготвен третият лъч. Идеята е с новата станция на околовръстното шосе да се обезпечи достъп с метро до града на всички идващи от запад, като за задачата се планува и нов буферен паркинг за 1000 автомобила до станцията. От общината към този момент не се ангажират със периоди. В по-далечна вероятност се обмисля и продължение на метрото до " Кремиковци "... " - в. " Сега ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР