Скандалът с евентуално уговаряне на мачове, който избухна в Черно

...
Скандалът с евентуално уговаряне на мачове, който избухна в Черно
Коментари Харесай

"Черно море" и Илиан Илиев бяха замесени в "черно тото" и преди 15 г.

Скандалът с вероятно уговаряне на мачове, който избухна в " Черно море " в края на шампионата в Първа лига, напълно не е първият за варненския клуб. През 2005 година на бял свят изплуваха изказвания, че в края на сезон 2003/04 " моряците " са създали сделка с " Нафтекс " да завършат наедно, а за инициатор на " черното тото " бе посочен актуалният треньор на варненския клуб Илиан Илиев.

Въпросният дуел беше от 27-ия кръг на А група и приключи 2:2 на ст. " Тича " тъкмо преди 15 г. - през май 2004-а. През юли 2005-а обаче ПФК " Нафтекс " популяризира декларация, съгласно която точно " черното тото " е станало причина за уволнението на тогавашния треньорски екип. Наставник на " шейховете " по това време беше Димитър Димитров-Херо, с помощници Димитър Стойчев и Златко Янков.

" Решението за промяната на треньорското управление през май 2004 година беше взето от Съвета на шефовете след обширен разбор на незадоволителното показване на тима и основателни подозрения за подмолни ангажименти на мачове и в частност на срещата сред " Нафтекс " и " Черно море ", пишеше в декларацията.

Разкрито беше, че управата на " Нафтекс " е поискала писмени пояснения от тримата треньори за въпросния мач. В " показанията " си Янков описа, че тогавашният капитан на " Черно море " Илиан Илиев го потърсил по телефона и го попитал дали не е допустимо

 

мачът да приключи наедно, с цел да са удовлетворени и двата тима

 

Героят от САЩ`94 му дал отговор, че това не зависи от него и единствено футболистите могат да решат. Точно в този миг самият Илиев бойкотираше отбора си поради неуважение на мнението му и не игра в обвинения мач.

В признанията си някогашният халф атакува и Велислав Вуцов - тогава треньор на " Черно море ", че е спечелил от залози на точния резултат (2:2). Ето и цялостния текст на писменото пояснение на Златко Янков, със непокътнат автентичен правопис и наличие:

" Във връзка с поисканите ми пояснения мога да кажа следното:

Бившият мои сътрудник Ил.Илиев ми се обади и ме попита съгласни ли сме да създадем еднакъв мач, тъй като тяхната стратегия е сложна до края на първ-то и се опасяват да не изпаднат и имайки поради санкциите от 2% за нашият тим при възможна загуба във Варна които ни постановат имали опция да стане това.

Казах му, че това единствено може да стане със знанието на господин Д-в (б. р. - очевидно Херо). След като обясних на господин Д-в обстановката той в същото време сподели, че това не може да го реши а единствено футболистите ние не можем да ги задължим ние сме треньори.

В деня на мача Вуцов се свърза с нас т.е. на стадиона и той сподели дали ще стане това за което говорихме. Уточниха някои неща и в хода на мача футболистите са се договориха за изхода на мача. Подчертавам, че не сме залагали пари за прецизен резултат към този момент го загатнах. Никои от нас не е желал да печели пари. Само В. Вуцов го е направил очевидно.

Другото което желая да загатна, че за мача това което е главно залога за прецизен резултат 2:2 с к-нт 17 ние не сме го решили. Този мач можеше да се залага единствено в една заложна къща " betamwin " (б. р. - очевидно betandwin, през днешния ден bwin) в Австрия не повече от 25 Eur. За от другата страна не знам какви
залози са правили и къде. "

Уволнението на Златко Янков от " Нафтекс " пристигна по-малко от година откакто Фара приключи спортната си кариера и бе изпратен с почести от клуба. Веднага след бенефиса му на ст. " Лазур " в Бургас през август 2003-а Янков бе назначен за пом.-треньор. Димитър Димитров пък осъди " Нафтекс " за непозволено уволняване и получи обезщетение от 10 382 лева Веднага по-късно Янков и Херо влязоха в управлението на преди малко образувания общински клуб " Черноморец 919 ".

След експлоадирането на абсурда през лятото на 2005 година, самият Златко Янков още един път удостовери, че

 

Илиан Илиев се е опитал да уговори резултата

 

от дуела сред " Черно море " и " Нафтекс " предната пролет.

" Ами той Илиан Илиев тогава даже не беше в " Черно море ". Предложи ми мачът да приключи наедно, което устройваше и двата отбора. Аз обаче му споделих, че това не зависи от мен. Това в този момент са персонални офанзиви на Пламен Киряков към мен. Сами виждате какви хора работят в " Нафтекс " и в българския футбол ", изясни тогава Янков.

Отношение в оня миг взеха още Велислав Вуцов и клубният президент на " Черно море " Красен Кралев, през днешния ден министър на младежта и спорта.

" Не съм приказвал със Златко Янков или с Херо - преди или по време на мача - заявява Вуцов. - Ако Фара счита, че съм заложил, подготвен съм да му дам за всеки извоюван от мен лев по 100 000 лева Този мач не беше значим за " Черно море ", тъй като не бяхме пред изпадане. Нямам подозрение в никой от футболистите и съм сигурен, че те играха за победа. Чудя се за какво от " Нафтекс " още тогава не са създали нищо, а в този момент - 14 месеца по-късно, пускат заявления. "

Кралев също беше засегнат: " Това са цялостни нелепости. От " Нафтекс " пробват да си решат проблемите, като въвличат други клубове. Аз не се колебая в никого. Тогава Илиан Илиев бе напуснал тима като футболист, а с Велислав Вуцов бяхме в напрегнати връзки. Нямахме никакви терзания, че ще изпаднем. Ние взехме още 6 точки след този мач и завършихме шести. Доколкото си припомням, даже глобихме играчите, тъй като за нас тъждество вкъщи против " Нафтекс " бе крах. "

Самият Илиан Илиев по този начин и не разяснява оня скандал и пази цялостно безмълвие по тематиката към този момент 15 години. В понеделник треньорът на " Черно море " взе отношение по актуалната рецесия с изгонените шестима играчи поради подозрения в симулативна игра при загубата от " ЦСКА-София " (1:3) на 4 май в плейофите на Първа лига.

" Не желая да разясня сходни тематики, защото считам, че това е неуместно - съобщи Илиев. - Никой треньор не има вяра в сходни неща. Във футбола всеки бърка, а най-вече треньорите. За тези 7-8 дни не можем да осъзнаем какво се случи. Нашите почитатели също не схващат. Доста е неприятно. Ако зависеше от мен, аз нямаше да освободя никого. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР