Скандалът с аудиозаписа, на който се чува глас, наподобяващ премиера

...
Скандалът с аудиозаписа, на който се чува глас, наподобяващ премиера
Коментари Харесай

Компроматният скандал с Борисов заинтригува и западни медии

Скандалът с аудиозаписа, на който се чува глас, наподобяващ премиера Бойко Борисов, продължава да печели внимание отвън страната. Сега от историята се заинтригува и авторитетното английско издание „ Гардиън ”.

В обява от 25 юни вестникът оповестява, че българският евродепутат Елена Йончева е поискала да бъде разследван записът, защото говорещият в него споделя, че тя ще бъде „ изгорена ”. Споменава се и позицията на самия Борисов, че записът е фалшификат, както и думите му, че не желае следствие, защото няма такова нещо като неприятна реклама. Посочва се още, че записът е оповестен малко преди да бъдат публикувани и фотоси на спящия Борисов с револвер на нощното шкафче и чекмедже, цялостно с пари и злато. Разказва се и реакцията на премиера във връзка фотосите – изказванието му, че са нагласени, както и нападките му против президента Румен Радев, че го следи с дрон.

България е избрана в материала като най-бедната и корумпирана страна в Европейски Съюз, като за доказателство изданието се опира на данни на „ Прозрачност без граници ”. Самият Борисов е разказан като някогашен телохранител на комунистическия лидер на България Тодор Живков, а държавното управление му – като забъркано в поредност от корупционни кавги през последните 10 години. Като образец за подобен скандал се дават обвиняванията към премиера, че е замесен в интернационална скица за пране на пари, за което писа испанският вестник El Periodico, базирайки се на следствие на каталунската полиция.

От „ Гардиън ” преразказват част от това, което се чува на записа, неправилно определяйки упоменатия в него Александър Манолев като стопански министър на България. В тази връзка, загатват и абсурда с еврофондове, употребени непозволено за градеж на къщи, както и медийните обвинявания към Йончева, че нейни близки също са били забъркани. Британското издание обаче напълно пропуща частите от записа, които най-вече развълнуваха обществеността у нас – вулгарните изрази по адрес на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, както и заканата да бъде използвана държавната финансова ревизия против частна компания.

Обширно е представена Елена Йончева, която споделя страховете си от чутото: „ Чуваме по какъв начин на записа се приказва за заличаване на политически съперници по време на акцията за Европейския парламент и да се загатва моето име като някой, който би трябвало да бъде изгорял. Гласът, който евентуално принадлежи на българския министър-председател, споделя, че ще смаже притежателя на една компания... Проблемът е, че тук не става въпрос единствено за мен и за една компания, казусът е в метода, по който се ръководи тази страна. ”
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР