Скандалът с апартаментите не заглъхва: всеки ден нови обвинения. Лошо

...
Скандалът с апартаментите не заглъхва: всеки ден нови обвинения. Лошо
Коментари Харесай

Каквото и да разпореди Борисов оттук нататък

Скандалът с жилищата не заглъхва: всеки ден нови обвинявания. Лошо за Борисов и неговата партия. Премиерът към този момент предприе ограничения, само че е ясно, че каквото и да разпореди оттук насетне, все по-малко ще му имат вяра. Освен ако…
 Съсед на Пламен Георгиев: Нямаме достъп до терасата на покрива  Гражданите против небостъргача на Артекс, желаят ДНСК да бутне противозаконната част от постройката
Преди идното съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, планувано от президента поради корупцията по високите етажи на властта, министър председателят Борисов се пробва да извади зъбите на абсурда, който компрометира видни фигури от ръководещата партия и основани от нея институции за битка против корупцията.

След четирите оставки от предходната седмица, в този момент в дълъг отпуск излязоха други двама от забърканите в подозрително преференциалните имотни покупко-продажби - шефовете на КПКОНПИ и на следствието Пламен Георгиев и Борислав Сарафов. Двамата ще стоят „ настрана “, до момента в който прокуратурата ги ревизира. А през това време Българска социалистическа партия ще се опита да събере нужните 48 депутатски подписа за отстраняването на Георгиев от поста му.

Моделът

Важното за ръководещите е, че на 8 април, когато на „ Дондуков “ 2 би трябвало да се съберат министър председател, министри, шефове на службите и водачи на политическите сили в 44-тото Народно събрание, Борисов ще може да каже: „ Каквото би трябвало, съм го направил. Милост към никого не съм показал. Чакаме резултатите от инспекциите ". Депутати от ГЕРБ към този момент лепят на тази санитарна сеч етикети за високи морални стандарти, задавани от водача им. Но в това време социолозите от „ Алфа Рисърч “ установяваха, че във връзка с поръчката за решителна битка против корупцията обликът на ГЕРБ сензитивно ерозира. Само 12,8% са уверени, че ГЕРБ води най-принципна борба против корупцията.

И в действителност: подхванатите от Борисов неизбежни ограничения няма да трансформират модела, който възпроизвежда корупцията. Част от този развой са имуществените заявления, които заемащите висши обществени длъжности (от министър председател и президент до висши магистрати и шефове на служби) са задължени да подават пред КПКОНПИ - органа със страховито име, само че с открита безполезност в битката против корупцията.

Именно разминаването сред заявено и действително добито имущество беше в основата на последните журналистически разкрития. А в действителност това е работа на КПКОНПИ, в чиито отговорности влиза както инспекция на декларациите, по този начин и разбор и оценка на имущественото положение. Работа, за която в отчета за активността си през 2018 КПКОНПИ заявява, че е свършена.

Според въпросния доклад, „ чиновниците на комисията са направили инспекция на 9 066 лица, попадащи в обсега на закона, като 5 116 лица са подали годишни заявления, 3 568 задължени лица са подали встъпителни заявления и 392 задължени лица са подали финални заявления “. На 7 март тази година Пламен Георгиев е представен да споделя пред парламентарната Комисия за битка против корупцията, че „ на този стадий е реализирана главната цел на системата на обявление и механизма на инспекцията, като е обезпечена бистрота “. Предвид резултатите към днешна дата несъмнено имаме съображение да се съмняваме, че регистрираните инспекции в действителност са били осъществени.

Иначе парламентарната комисия предлага на Народното събрание да утвърди отчета на КПКОНПИ, импортиран единствено две седмици преди експлоадирането на абсурда, който стартира с парцела на Цветанов и продължи с двете супер тераси на шефа на КПКОНПИ и на заместника му Антон Славчев. Затова да напомним: съгласно прокламираното в член 2, алинея 2 от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, законът има за цел да се защитят ползите на обществото посредством „ основаване на гаранции, че лицата, заемащи висши обществени длъжности, извършват пълномощията или отговорностите си почтено и честно при съблюдаване на Конституцията и законите “.

Този път Българска социалистическа партия ще се върне

В унисон с дейностите на президента Българска социалистическа партия продължава с настъпателното си държание - партията явно е твърдо решена да предотврати повяхването на абсурда. Социалистите ще упорстват за предварително освобождение на Георгиев, а по закон това могат да създадат една пета от народните представители - т.е., нужни са упоменатите нагоре 48 подписа. И защото левицата разполага със 79 депутати, това не би трябвало да съставлява проблем. Впрочем, по този въпрос социалистите са поредни, защото не поддържаха и избора на Пламен Георгиев за началник на КПКОНПИ. А с процедурата по отстраняването му си откриха задоволително положително съображение да се върнат в Народното събрание. Но в случай че на „ Позитано “ 20 считат да градят акцията си за евроизборите върху асансьора на Цветанов и сауната на Георгиев, добре е да помнят, че самите те са уязвими по същата линия.

Движение за права и свободи пък си имат своите основателни аргументи да мълчат за абсурда. В дребния съдружен сътрудник - „ Обединени патриоти " - също са внимателни. Единствено Валери Симеонов замеси и Николина Ангелкова в договорка за подозрително преференциално жилище, а в отговор министърката разгласи, че ще направи „ всичко, което разпореди " Борисов.

Но каквото и да разпореди Борисов оттук насетне, все по-малко ще му имат вяра. Освен в случай че след оставките и инспекциите не последват и присъди.

Кометанрът на Емилия Милчева е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР