„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в

...
„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите не се е развил докрай и има потенциал да нанесе щети


„ Скандалът с жилищата има капацитет да нанесе вреди, изключително в предизборна обстановка. Би могло да провокира и по-неприятен политически резонанс “. Това разяснява пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Скандалът не се е развил до дъно, добави вицепремиерът, като изиска Цветанов да даде повече информация.

„ Редно е господин Цветанов да даде повече информация, в това число във връзка с последния упрек - връзки с компанията, проверявана ли е, за какво е проверявана, връзка или липса на връзка сред едното и другото. Според мен, тук главният представител по тематиката е редно да бъде той “.

Вицепремиерът регистрира, че всеки сходен скандал носи негативи и ерозира доверието.

" Дори и най-стабилната парламентарна настройка не би могла да избави някой, във връзка с който доверието е изчерпано, имам поради държавното управление. В този смисъл с изключение на за стабилността на парламентарната поддръжка, би трябвало преди всичко да се мисли и да се удържа доверието. Без доверие, нищо няма смисъл. Убеден съм, че решението ще е такова, че освен да възвърне, само че за какво не и да увеличи доверието ".

Според него би трябвало извънредно явен и съответен сигнал, който да разреши доверието да бъде възобновено. По отношение на всички укори, основателни или не, свързани с имотното положение и работата на Цачева, оставката е повече от задоволителен сигнал, счита още Дончев.

„ Решението на Цецка Цачева е персонално решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по скоро норма “, разяснява той. По думите му обаче това няма да спре инспекциите, които предстоят във връзка със абсурда към добитите на ниски цени жилища от висши политици.

В същото време Томислав Дончев регистрира, че Цачева е значима за партията: „ Въпреки полезността, макар заслугите, все пак, с което е съдействала, обстановката допуска да вземе такова решение “, сподели той. Припомняме, че министърът на правораздаването Цецка Цачева подаде оставка в събота.

„ Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са един от инструментите за ръководство – дали като персонално волеизявление, акт или като политически инструмент, с цел да се възвръща доверието. В политиката, с изключение на персоналните качества, експертизата, стратегиите, това, което свързва въпросния представител с жителите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение “, разяснява Дончев.

Вицепремиерът дефинира абсурда като проблем. Българинът е доста сензитивен към имотното положение и към държанието на политиците, добави той и изрази съмнение, че всичко е законно.

Томислав Дончев не пожела да разяснява какво ще е възможното държание на Цветан Цветанов и акцентира, че пред ръководещите стоят доста проблеми и провокации за решение.

„ Цветан Цветанов има съществена водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и гений, и информация, и голям опит, и голямо въздействие. До огромна степен той е главният уредник и на партийния живот, и на изборния развой “, сподели той.

Дончев заявява, че не е придобивал, като свои сътрудници, апартамент в първокласна постройка.

„ И антикорупционният фонд, и „ Свободна Европа “ имат явен източник на финансиране. Това не би следвало да въздейства на действието на фонда и на публицистичната политика на „ Свободна Европа “. Това допускам, че си е тяхна самодейност. Изкушаващо е да се търсят други връзки, само че ми се желае да имам вяра, че това е артикул на работата на професионалните ползи на хората, които работят на тези места “, разяснява той по отношение на източникът на информацията за жилищата.

Вицепремиерът сподели, че идните европейски избори са значими за ГЕРБ и ще са тест за политическата кондиция на партията и обединението като цяло.

Брекзит ще има отрицателен резултат и за европейската стопанска система, съобщи още Томислав Дончев. Според него директните резултати върху българската стопанска система ще бъдат дребни, само че: „ Вторичният резултат в резултат на отрицателните измерения на корав Брекзит върху европейската стопанска система ще бъдат усетени и в България “. Дончев счита за изцяло допустимо компании от производството да предпочетат да се изместят в други държави-членки, в това число и в България.

Екипът на Томислав Дончев работи по така наречен проект за икономическа промяна. По думите му в него влизат значимите неща, които би трябвало да бъдат направени през тази и идната година. Ако желаеме да бъдем по-богата страна, би трябвало да произвеждаме и продаваме скъпи неща, уточни той. Според него обаче повишение на разноските за труд в последните години ще ни изиграе неприятна смешка, тъй като част от производствата ще станат неконкурентоспособни, счита вицепремиерът.

„ Разсъждавайки за интервала след 2021 година, правейки предварителни планове, смятам, че най-малко 4-5 милиарда лева могат да бъдат отделени, инвестирайки в сходен приоритет. Парите не са всичко обаче. Категорично би трябвало да променим, подобрим капацитета на страната да създава съответни политики в тази сфера. В момента даже на равнище структури системата не е добра. Необходима е структурна смяна “.

„ Всяко обществено финансиране, което интервенира върху действителната стопанска система, има и тъмна страна. Дори директната дотация – това, което сега вършим по Програмата за нововъведения и конкурентоспособност. Хубаво е – даваме средства на компаниите за усъвършенствания, само че то в някаква степен изкривява пазара. Държавата би трябвало да влияе, би трябвало да интервенира мъдро. Не бива да се случват вложения, които заместват частното финансиране “, означи Томислав Дончев.

Вицепремиерът бе безапелационен, че няма да се усилва броят на служителите. Дори да се основава ново звено, то ще е за сметка на бройки, които съществуват в други ведомства, добави той и акцентира, че сигурно не става дума за основаване на ново министерство.

Според него всички звена от така наречен иновационна инфраструктура, които евентуално ще станат 14, би трябвало да са включени в мрежа. На тях страната би трябвало да дава съответни индустриални или иновационни задания и да ги финансира, сподели Дончев. Той добави, че ни е нужна и ускорена стратегия за цифровизация на стопанската система.

По БНР
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР