Скандалът около сделката с Инерком за придобиването на българските активи

...
Скандалът около сделката с Инерком за придобиването на българските активи
Коментари Харесай

Политическият скандал около сделката за ЧЕЗ е на път да я провали

Скандалът към договорката с " Инерком " за придобиването на българските активи на ЧЕЗ наподобява ще провали сключването ѝ, като банките отдръпват уговорката си към обезпечаване на финансиране, написа уеб сайтът " Медиапул ".

Запознати източници потвърдиха пред изданието, че до договорка надали ще се стигне, откакто министър председателят Бойко Борисов я дефинира като скрит план за събаряне на държавното управление и изиска интервенция на всички регулатори и спецслужбите.

Същевременно в изявление за " 24 часа " заместител ръководителя на ГЕРБ и водач на групата на партията в Народното събрание Цветан Цветанов съобщи, че " договорката с ЧЕЗ няма да бъде финализирана, преди да се обясни произходът на парите ". В момента инспекции са стартирани или следва да бъдат направени от Националната организация по приходите, Комисията за финансов контрол, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно контролиране и Държавната организация " Национална сигурност. " Ако се окаже, че има пране на пари или други притеснителни констатации, няма да има договорка ", споделя той и приканва да се изчакат инспекциите. По-рано през днешния ден вицепремиерът Валери Симеонов ( " Обединени патриоти " /НФСБ) съобщи, че електроразпределителното сдружение не би трябвало да отива при хора, " които нямат хабер от вложения и ръководство ".

В сряда " Капитал " заяви, че общият финансов запас, зает в договорката за българския бизнес на ЧЕЗ, е 512 млн. евро.

Изданието се базира на секретния документ за финансирането на " Инерком " в договорката, който министър-председателят Борисов твърди, че е получил от чешкия министър председател Андрей Бабиш. Според документа личните средства на " Инерком " са 20 млн. eвро, 5 млн. евро от които са импортираната към този момент гаранция за присъединяване в процедурата. Намерения за отпущането на заеми са декларирани от Уникредит Булбанк и Първа капиталова банка (съответно от 180 млн. евро и 80 млн. евро). Посочено е и че Българската банка за развиване е изразила документално подготвеност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) в размер на 65 млн. евро.

Наред с това съгласно документа " Инерком " ще разчита и на комерсиално финансиране от две офшорни компании - Score Trade и Global Victory Trust, които могат да обезпечат общо към 167 млн. евро. Повече четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР