Скандалът между президента Румен Радев и управляващата сглобка за спецслужбите

...
Скандалът между президента Румен Радев и управляващата сглобка за спецслужбите
Коментари Харесай

Румен Радев разклати сглобката: Обезглавяват спецслужбите, дават ги на „наши хора“ от записа

Скандалът сред президента Румен Радев и ръководещата сглобка за спецслужбите се разрасна, откакто стана ясно, че ПП-ДБ считат да лишават на Радев правото да подписва укази за промяна на шефовете на спецслужбите, с цел да набутат „ наши хора “ и да безчинстват безнаказано.

„ Предлагаме цялостна идея за промяна на службите, тъй като целият бранш за национална сигурност не е ефикасен “, съобщи съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ и водач на ДСБ Атанас Атанасов пред Нова телевизия. Той даде за образец обстоятелството, че годишните отчети на ДАНС и ДАР не бяха признати от Народно събрание. Атанасов отхвърли да влезе в детайлности, само че означи, че службите нямат потенциал за най-важните задания. Нямали и задоволително надеждни източници на информация, изключително в ДАНС.

„ В отчета е посочено, че на един действен служащ, който в този момент се назовава сътрудник, по закон се падат сред един или двама сътрудници. Давате ли си сметка какъв е потенциалът? Тоест в границите на пет работни дни този човек би трябвало да се срещне с двама души, които да му донесат доста надеждна информация. Това е несериозно “, твърди той.

Идеите на Политическа партия и Демократична България плануват с ремонти в законите да се обединят военното и цивилното разузнаване. Това ще разреши да бъдат заменени и шефовете на двете служби, които бяха назначени по времето на служебния кабинет и за които се изисква автограф на президента. Промените плануват държавно управление да предлага шефовете на службите не на президента, а на Народното събрание, където да има обществено чуване на претендентите.

„ Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет носи отговорността за обезпечаване на реда и сигурността в страната и тя би трябвало да има опцията да си обезпечи инструментариума за това. Изключително значимо е в тези връзки доверието сред министър председател, държавно управление и шефовете на службите. Ако това доверие го няма – не може да се прави дейно работа. А в тази ситуация болшинството споделя, че няма доверие на тези служби “, счита джобният военачалник на въпрос не е ли рисково болшинството в Народно събрание да избира шефовете на службите.

Според него би трябвало да се следва образеца на Германия, където има единна работа за разузнаване. „ За страдание нашите служби постоянно се занимават с това да се разузнават една друга. Имало е случаи по един и същи въпрос двете разследващи служби да имат разнообразни гледни точки “, добави Атанасов.

Президентът Румен Радев към този момент обществено изрази недоволството си от готвените промени. На интернационалния стопански панаир в Солун нощес той съобщи: „ Който има упоритостта да реформира службите, първо би трябвало да познава законите, да познава структурата, дилемите, функционалностите на службите, както и метода им на взаимоотношение с задграничните сътрудници. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с промяна на службите. Реформа не значи да смениш управлението с „ наши хора от записа “.

Ще ви дам един образец: Това управление на ДАНС получи предходната година премията „ Джордж Тенет “ от Съединени американски щати, която се дава единствено един път годишно и единствено на една страна за извънреден принос за националната сигурност на Съединени американски щати и на нашите съдружници.

Реклама

И в този момент излиза, че тези, които желаят да вършат промяна, т.е. да обезглавят службите, желаят да отстранен това управление. И по този начин обезсмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се схванат – когато приказват за координиране с посолството, те в действителност против посолството ли потеглят? “.

Секретарят на президента по сигурността и някогашен боен министър Димитър Стоянов доразви тезата на президента. Пред Нова телевизия той даде образец с избирането на Делян Пеевски за началник на ДАНС. „ Тогава не се изискваше автограф на президента. Една година по-късно ГЕРБ инициира връщането на президента в този развой. Това ли желаеме да се случи “, попита той.

Според Стоянов, в случай че шефът на ДАНС се избира от парламентарното болшинство, той няма да проверява дейно корупцията измежду ръководещите. При чуването на шефа на ДАНС в Народното събрание той разгласи, че консултант на някогашния министър председател Кирил Петков се проверява за държавна измяна, визирайки Весела Чернева и ролята й в договарянията за участието на Македония в Европейски Съюз.

На изключително съвещание на Народното събрание през май 2023 година бяха изслушани шефовете на службите поради изнесените данни от народния представител Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на непознати страни. „ Кабинетът „ Петков “ не е защитавал националния интерес “, съобщи тогава шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Той разкри, че се води досъдебно произвеждане за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за повдигането на ветото от София над Скопие за присъединение към Европейски Съюз. „ По линия на контраразузнаването е открито, че консултант към премиера към оня миг е съгласувал позициите на Министерство на външните работи с жител на Северна Македония “, разгласи шефът на ДАНС, като засяга Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска твърдеше, че де факто е титулярът във ведомството.

„ Ако беше назначен от болшинството, шефът на ДАНС нямаше да каже тия неща “, счита Стоянов. На въпрос за какво по-късно не се е стигнало до дело в съда по този въпрос, Стоянов трансферира топката на прокуратурата.

Преди две години служебният кабинет стремително смени всички шефове на служби. Тогава парламент нямаше, а Радев подписа незабавно. Според Стоянов разликата със сегашната обстановка е, че тогава промяната на шефовете на службите била аргументирана. „ Няма по какъв начин да бъдат сменяни шефовете на служби през 3 месеца, защото тогава тези служби престават да съществуват.

Свидетели сме на политически театър, чийто сюжет е написан по време на оня запис, с безмълвното присъединяване на премиера Денков. Вървим компактно по този сюжети. Опраскаха Министерство на вътрешните работи, време е да опраскат и службите очевидно. Дали ще се стигне до промяна на управлението? Няма директна индикация, има косвена – с неприемането на двата отчета на ДАНС и ДАР ” “, сподели Стоянов.

Стоянов отхвърли изказванията, че Румен Радев обслужва ползите на Русия с позицията си. „ Това е цялостна нелепост. Президентът взе участие във всички срещи на високо равнище. Той придвижи интерконектора за газ, той договаря за доставката на F-16 “, аргументира се той.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР