Скандалът, който се заформи около управлението на Националния дворец на

...
Скандалът, който се заформи около управлението на Националния дворец на
Коментари Харесай

Борисов като Deus ex machina: аферата "НДК"

Скандалът, който се заформи към ръководството на Националния замък на културата и съответно към изпълнителния шеф Мирослав Боршош получи развръзка. На незабавна оперативка при премиера Бойко Борисов, Боршош, който беше уволнен от министър Лиляна Павлова, беше възобновен. НДК към този момент ще бъде под шапката на министъра на културата Боил Банов. Това развиване не е изненадващо. В политическия жанр на Борисов, към този момент трети мандат, е появяването на сцената като гръцки демиург, или по-точно на сценичен " господ от машината ", който влиза в ролята на всесилен съдник и примирител.

В какво тогава е казусът?

Непосредствено преди да се състои въпросната работна среща, министър Павлова уточни съществени нарушавания в управлението на НДК, обвинявайки за тях господин Боршош. Г-жа Павлова дава отговор за провеждането на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В НДК ще се организират срещите свързани с председателството, което стартира от 1 януари 2018 година Според Лиляна Павлова, ремонтът на НДК изостава доста. Върху активността на управлението на НДК текат три инспекции. Те демонстрират, че НДК " работи без изискуемите за едно комерсиално сдружение бизнес проект, капиталова стратегия, възстановителен проект, правила за работа и без проект за публични поръчки ", показва Павлова. Дружеството работи на загуба, която към 2016 година " е 9 млн. лв. ". Г-н Боршош не е показал поискания в период до 15.06.2017 проект за излекуване на НДК.

Борислав Велков, който трябваше да размени Боршош, показва, че " културната институция е на процедура във банкрут, че е източвана, а управлението ѝ е оказвало напън от кого да бъдат извоювани публични поръчки ".

От своя страна, Мирослав Боршош упреква министър Павлова в напън при подписването на въпросните поръчки. Накратко, всеки трансферира отговорността си върху другия или с езика на обичаната терминология на премиера, " топката се разиграва на терена "...

След съвещанието при Бойко Борисов през вчерашния ден, Лиляна Павлова съобщи, че на него е станало ясно, че " с господин Боршош имаме големи разлики за метода, по който се ръководи общественият запас в частта за ремонта на НДК като постройка за българското председателство. Винаги съм държала и упорствала за оптимално транспарантно и в ускорени темпове продължение на ремонта на НДК ".

Скандали към ръководството на НДК

който е публично открит през 1981 година, има от години. През 2011 година, да вземем за пример, изпълнителният шеф Христо Друмев, който е отпред в продължение на 24 години е отхвърлен. Тогава Симеон Дянков декларира, че " палитрата от нарушавания в публичните поръчки в НДК е толкоз необятна, че финансовият инспекторат счита да напише справочник ".

Г-н Боршош е отпред на апетитното сдружение от 2014 година При неговото предопределение на този пост пораждат подозрения за това дали има подобаващия опит и подготовка да управлява НДК. Боршош е приключил културология; прочут е на първо място с политическата си кариера в Съюз на демократичните сили (през 2001 година е определен за водач на младежката организация). Опитът му в бизнеса към 2014 година беше обвързван главно с това, че е съсобственик на вестник " Новинар " (до 2007 г.) и притежател на уеб страницата " Всеки ден " (до 2009 г.). Твърди се, че медийните му бизнес-проекти се преплитат с тези на магната Делян Пеевски. През 2005 година господин Боршош е в инициативния комитет издигнал Бойко Борисов за кмет.

Възникват следните въпроси:

Приключили ли са инспекциите по отношение на господин Боршош – в случай че да, какъв е резултатът от тях? Ако сигналите, посочени от министър Павлова, са неоснователни, какви тогава са аргументите за промяната на Боршош. Този въпрос е изключително значим, тъй като, в случай че по него се мълчи, се основава усещането, че страната е сложена в позицията на пленник сред борещи се крила на ръководещите, а правосъдната система и проверяващите органи в частност, са единствено дисциплиниран инструмент в ръцете на мощните на деня. Оставям настрани, че намесата на Борисов, демонстрира, че доверието му в министър Павлова е достигнало сериозно ниско равнище. Според мнозина анализатори, актуалният министерски стол на госпожа Павлова е самобитно намаляване спрямо предходния й пост.

Редица дейци на културата се оповестиха в отбрана на Боршош. Фактът е, че при неговото ръководство са осъществени нови, значими планове и начинания: " Салон на галериите ", " Национален център на книгата ", " Нов спектакъл ", " Театър Азарян " (зала 2 на НДК), " Градски пчели " и други

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска анкетна комисия, която да проверява абсурда към НДК. Не чакам да се стигне до изваждане на скелети от дрешника или сензационни разкрития. Скандалът ще бъде заровен в скучновати парламентарни диспути и удавен в летните жеги.

Държавната машина ще продължи да страда от раздвояване на личността и да скърца монотонно по пътя към фамозното европредседателство. И по този начин до идващия път, когато Борисов още веднъж ще се намеси триумфално на сцената, в познатата му роля, въодушевена от облика на справедливия халиф от " Приказки от 1001 нощ " Харун ал Рашид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР